Deze Aziatische kip met kruidige rijst staat binnen een mum van tijd op tafel. De rijst heb ik dit keer niet gewoon alleen maar gekookt. Ik heb de rijst eerst aangezet met een uitje en een bouillonblokje. Daardoor krijgt je rijst een lekkere kruidige smaak! Echt een dikke aanrader om eens te proberen.
Aziatische kip
De Aziatische kip breng je heerlijk op smaak met knoflook, sambal, ketjap, chilisaus en verse gember. Ik gebruik zelf voor dit recept sambal Oelek. Wil je dit gerecht liever iets minder pittig eten? Gebruik dan sambal badjak of gebruik iets minder sambal.
Er is overigens echt een wonder gebeurt met dit recept. Beaudine die normaal geen fan is van paprika (druk ik me nog netjes uit) vond de paprika nu super lekker! Je snapt wel, ik maakte een vreugdedansje in de keuken. Hoplijk gaat ze paprika nu voortaan in meer gerechten waarderen.
kippendijen of kipfilet gebruiken
ik gebruik voor dit recept kippendijen maar je zou eventueel ook gewoon kipfilet kunnen gebruiken. Het voordeel van kippendijen is dat het vlees wat malser van structuur is. Wil je dit gerecht liever vegetarisch eten? Gebruik dan vegetarische kipstuckjes of voeg gewoon meer groenten toe. Met broccoli is de saus bijvoorbeeld ook erg lekker.
recept Aziatische kip met kruidige rijst
Aziatische kip met kruidige rijst
Ingrediënten
- 500 gram kippendijfilet in kleine stukjes gesneden
- 2 stuks paprika in dunne reepjes gesneden
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 3 centimeter gember geschild en geraspt
- 1 rode ui in dunne halve ringen gesneden
- 4 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels chilisaus
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 theelepels sambal Oelek
- 1/2 limoen sap nodig
- 150 milliliter water
- maïzena
- bosui in dunne ringetjes gesneden
- pinda's optioneel
KRUDIGE RIJST
- 350 gram pandanrijst
- 600 milliliter heet water
- 1 ui heel fijn gesnipperd niet een te grote ui gebruiken
- 1/2 groentebouillonblokje
Instructies
- Begin met het koken van de rijst: verhit een scheutje olie in een kookpan en bak kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een 1/2 verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij. Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 10-15 minuten rusten met de deksel op de pan.
- Maak ondertussen de Aziatische kip klaar: bestrooi de kip met een flinke snuf peper, zout en 1 eetlepel maizena. Verhit een scheut olie in een wok of hapjespan en bak de kip rondom goudbruin en gaar aan. Haal de kip uit de pan en bak kort de paprika met de rode ui, knoflook, gember en sambal. Voeg dan de ketjap, sojasaus, basterdsuiker, chilisaus, sap van 1/2 limoen en het water toe. Laat even 5 minuutjes koken. Voeg dan een klein maïzena papje toe. Meng hiervoor 1 flinke theelepel maïzena met een scheutje koud water. Roer dit kort door de saus. Hierdoor zal je saus iets dikker worden. Voeg dan de kip weer toe en schep de kip door de saus.
- Serveer de rijst met de Aziatische kip, fijngesneden bosui en eventueel wat pinda's. Ben jij echt een pittige eter? Bestrooi het gerecht dan nog met wat verse rode peper.
Aziatische kip met rijst
Wil je extra uitpakken met deze Aziatische kip? bestrooi het gerecht dan vlak voor serveren nog met wat pinda’s. Ik gebruik zelf graag zoute pinda’s. Nu is dat natuurlijk wel minder gezond dan de ongezouten pinda’s. Ook lekker is om te serveren met cashewnoten. Die zijn helaas weer een stuk duurder dan pinda’s.
andere lekkere recepten met kip
Eet jij ook graag recepten met kip? Probeer dan ook eens de volgende recepten. Kip in cola, wraps met gepaneerde kip en frisse salsa of maak de hete kip.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.