Appelcake met kaneel topping. Deze cake is super smeuïg en zo onwijs lekker. Verwen jezelf en/of visite met een extra groot stuk.
Appel en kaneel is natuurlijk een heerlijke combinatie. Onze jongste eet vaak partjes appel met een beetje kaneel eroverheen. Deze cake viel bij iedereen thuis heel goed in de smaak. Zelfs bij manlief die absoluut geen zoetekauw is.
Appelcake met krokante kaneel topping
Op Pinterest zag ik meerdere recepten voorbij komen van voornamelijk Amerikaanse foodbloggers. Iedere keer kreeg ik zo’n trek van de foto’s, dat ik er zelf mee aan de slag ben gegaan.
Wij Hollanders staan bekend als zoetekauwen maar Amerikanen kunnen er ook wat van. De eerste paar keren vonden wij de cake echt veeeeeeel te zoet. Na een paar keer experimenteren heb ik nu een variant gemaakt die lekker zoet is en waarvan niet meteen je tanden uitvallen.
Mocht je het recept lezen en denken “wow….wat een suiker”, bedenk dan eens dat de andere varianten nog veel meer suiker hadden.
Ook lekker voor bij de koffie/thee: cupcakes met banaan en suikerpinda’s, appelcake met Griekse yoghurt, kruidige wortelcake.
Welke appels gebruiken
Zelf vind ik het lekker om voor deze cake fris-zure appels te gebruiken. Meestal gebruik ik daarom Granny Smith. Deze zijn lekker stevig van structuur en geven een heerlijk fris contrast.
Andere lekkere appelsoorten om te gebruiken zijn: Braeburn, Elstar of de Jazz. Persoonlijk zou ik wegblijven van de zoetere appelsoorten.
Karnemelk in plaats van gewone melk
Karnemelk vind ik om zo te drinken echt ongelofelijk smerig. Echter om mee te bakken is karnemelk echt heerlijk.
Karnemelk zorgt ervoor dat zoete baksels niet té zoet worden. Tevens geeft het baksels een fijne luchtigheid.
Denk jij ook ieuwwwww karnemelk….probeer het toch maar eens. Ik weet zeker dat je tijdens het proeven niet ieuwwwww zegt maar yummmmmmm.
Recept appelcake met kaneel topping
Appelcake met kaneel topping
Equipment
- 1 brownie bakvorm van ongeveer 18 bij 18 centimeter
Ingrediënten
- 2 appels geschild en in kleine blokjes gesneden
- 1 theelepel kaneelpoeder
BESLAG APPELCAKE
- 350 gram bloem
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 zakje bakpoeder
- 2 eieren
- 125 gram roomboter gesmolten
- snufje zout
- 300 milliliter karnemelk
KROKANTE KANEEL TOPPING/SWIRL
- 125 gram roomboter gesmolten
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneel
- snufje zout
GLAZUUR
- 125 gram poedersuiker
- 2 tot 3 eetlepels karnemelk of gewone melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de brownie bakvorm in en bekleed eventueel met bakpapier. (of bestrooi met een beetje bloem)
- Meng de appels met de kaneelpoeder en basterdsuiker.
KROKANTE KANEEL TOPPING:
- Meng de gesmolten roomboter met de kaneelpoeder, klein snufje zout en lichtbruine basterdsuiker. (zout is optioneel)
APPELCAKE BESLAG:
- Meng in een mengkom de bloem met de suiker, vanillesuiker, snuf zout en bakpoeder. Voeg de eieren, melk en gesmolten roomboter toe en spatel kort door. Spatel vervolgens de appels door het beslag.
- Schep het beslag in de bakvorm.
- Roer nog even alles door voor de kaneel topping en verdeel het mengsel over het beslag. Meng kort de kaneel topping voorzichtig met een vork door het beslag. (niet verder dan de helft van het beslag gaan)
- Bak de cake in 35-45 minuten gaar. Check na 30 minuten eventueel al met een satéprikker. Deze moet er redelijk schoon uit komen. Laat vervolgens de cake afkoelen.
GLAZUUR
- Meng de poedersuiker met de karnemelk en drizzle dit over de appelcake.
Appelcake met kaneel
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.