Andijviestamppot met kip kerrie, dit recept is een Hollandse klassieker met een heerlijke twist. De kruidige en romige kerriesaus geeft net dat beetje extra pit aan de stamppot en maakt het gerecht heerlijk smeuïg. Een ideale combinatie voor wie van comfortfood houdt! Wil je meer stamppot inspiratie? Bekijk dan ook eens onze andere heerlijke stamppot recepten.

Waarom kip in kerrieroomsaus zo lekker is bij deze stamppot
De zachte en licht pittige smaak van de romige kerriesaus past perfect bij de frisse en knapperige andijvie. Het is weer eens iets anders dan een standaard jus bij je stamppot. Het is geen geheim dat wij ontzettend dol zijn op een andijviestamppot, dus ik word altijd erg gelukkig van dit soort recepten.
Tip: deze kip kerrie past niet alleen bij andijviestamppot! Je kunt ‘m ook serveren met andere stamppotten, zoals bij een hutspot, broccoli stamppot of een romige bloemkoolstamppot.
Recept andijviestamppot met kip kerrie

Andijviestamppot met kip kerrie
Ingrediënten
Andijviestamppot
- 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
- 400 gram andijvie fijngesneden
- 200-250 milliliter melk op kamertemperatuur
- flinke snuf zout en versgemalen zwarte peper
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 25 gram roomboter op kamertemperatuur
- 1/2 groentebouillonblokje
Kip
- 500 gram kippendijfilet in blokjes gesneden
- 1 flinke theelepel paprikapoeder
- 1 flinke theelepel kerriepoeder
- snuf versgemalen zwarte peper en zout
Kerrieroomsaus
- 250 milliliter kokosmelk
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 flinke theelepel kurkuma
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 1/2 groentebouillonblokje
- 1/2 limoen sap nodig
- 50 mililiter water
- 1 flinke theelepel maïzena + 1 el water
- snufje chilivlokken
- verse peterselie fijngehakt en optioneel
Instructies
Begin met het maken van de andijviestamppot
- Doe de aardappelen in een pan en voeg koud water toe tot de aardappelen goed onder staan samen met een half verkruimeld bouillonblokje. Breng aan de kook en kook tot de aardappelen gaar zijn. (Afhankelijk van de grote van de aardappelen duurt dit 10-20 min)
- Giet de aardappelen af en stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. (voeg niet in 1 keer alle melk toe, soms heb je iets minder nodig) Meng de roomboter door de puree en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Spatel de andijvie door de puree en zet terug op het fornuis op laag vuur voor een paar minuten zodat de andijvie iets kan slinken.
Wanneer de aardappelen koken maak je de kip klaar
- Bestrooi de kip met kerriepoeder, paprikapoeder, peper en zout.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kip goudbruin en gaar. Voeg de overige kerriepoeder, kurkuma, zwarte peper, 1/2 verkruimeld bouillonblokje en snufje chilivlokken toe en bak kort mee.
- Voeg de kokosmelk en water toe, roer alles goed door elkaar.
- Meng de maizena met het water en voeg het maizena papje toe aan de saus. Laat even kort pruttelen, breng op smaak met het sap van een halve limoen en eventueel een snuf zout.
Serveren
- Verdeel de andijviestamppot over 4 borden en daaroverheen de kip in kerrie kokossaus. Bestrooi eventueel wat fijngehakte peterselie eroverheen en extra chili vlokken. Eet smakelijk 🙂
- TIP: voor een vegetarische optie kun je de kip vervangen door vega kip, gekruide tempeh of tofu.
- TIP: wil je dit recept lactosevrij maken? Gebruik dan eventueel ook kokosmelk door de stamppot of gebruik een plantaardige melk.
FAQ veelgestelde vragen andijviestamppot met kip kerrie
Uiteraard! Dit doet niets af aan de smaak. Wil je geen vleesvervanger gebruiken dan kan je ook grof gehakte paddenstoelen of champignons gebruiken.
In een afgesloten bakje in de koelkast, maximaal 2 dagen.
Jazeker, zoals in het artikel aangegeven kan je dit vervangen voor kookroom.
Ja! Sterker nog, dat is ontzettend lekker. Serveer er dan sperziebonen of roerbakgroenten bij.
Alle andere stamppotten! Denk aan hutspot, bloemkool, broccoli maar ook een paksoi stamppot is erg lekker bij de kip kerrie.
Wat heb je nodig voor de perfecte kip kerrie
Gelukkig heb je niet veel ingrediënten nodig om een super lekkere kip kerrie te maken. Een goede kip kerrie begint met de juiste kruiden. Kerriepoeder is natuurlijk de basis, maar een beetje paprikapoeder, kurkuma, knoflook en limoensap maken het gerecht nog lekkerder. Houd je van pit? Voeg een beetje sambal toe of chilivlokken. Ook lekker om cripy-chili olie toe te voegen zoals ik gedaan heb bij het recept van mijn vegetarische kip kerrie. Voor de romigheid gebruik ik kokosmelk maar voel je vrij om dit te vervangen voor eventueel kookroom.


Heb je zin in een stamppot, maar wil je eens iets anders dan de standaard spekjes of rookworst? Probeer dan deze andijviestamppot met kip kerrie! Eet je liever geen stamppot? Geen probleem, want deze kip is ook heerlijk met rijst en boontjes of een lekkere portie roerbakgroenten. Ga jij deze stamppot met twist maken? Laat het ons weten in de reacties hieronder. We vinden het altijd super om te horen wat je van een recept vond 😊
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.