Als zelfs ik een brood kan bakken, dan kan jij het ook! Zelf brood bakken is namelijk echt niet moeilijk. Dat bewijst deze no knead bread wel.
No knead bread maken
Dit brood bak je in een gietijzeren pan in de oven. Daardoor krijg je een super knapperige korst. “No knead bread” betekend dat je het brood niet minutenlang hoeft te kneden.
Dit recept vraagt alleen wel tijd….veel tijd!!! Toch merk jij hier amper iets van. Het deeg rijst namelijk als je slaapt of als je de hele dag aan het werk bent.
Ik maak zelf dit brood vaak in de avond, laat het een hele nacht rijzen en bak het de volgende ochtend af. Je kan ook het deeg vroeg in de ochtend maken, de hele dag laten rijzen en s’avonds laat afbakken. Het is maar net wat jij prettiger vindt.
Iedereen kan brood bakken
Ik heb inmiddels heel veel van dit soort broden gemaakt maar ik was tot op heden nog niet tevreden genoeg om het recept ook daadwerkelijk op de blog te plaatsen.
Inmiddels ben ik wel helemaal tevreden over de verhoudingen. Afgelopen week kwam het brood….vond ik dan….echt perfect uit de oven.
Ik maak ook weleens dit no knead bread met verschillende zaden. Op de foto zie je de Salad Topper mix in de smaak knoflook en kruiden. Die geven het brood extra smaak en bite. Verder belegde ik het brood met pittige sriracha mayonaise, rucola, kaas, ham en nog wat extra zaadjes.
Het brood zag er al ontzettend mooi goudbruin en krokant uit en bij het opensnijden in de avond, zag het brood er ook van binnen super luchtig uit. Zo wil ik graag een brood hebben.
Ook de smaak was heerlijk. De meeste broden die ik gemaakt heb, vond ik persoonlijk te vlak van smaak. Door toch iets meer zout toe te voegen en suiker, is de smaak nu ook helemaal goed. Maar nogmaals, dit is natuurlijk een persoonlijke mening.
Zelf brood bakken, durf jij het nu ook aan?
Recept zelf brood bakken in een pan” “no knead bread”
zelf een no knead bread bakken
Equipment
- gietijzeren pan
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 1/3 theelepel gedroogde gist
- 9 gram zout
- 2 eetlepels suiker
- 350 milliliter lauwwarm water kan variëren tussen de 350 en 400 milliliter. Brood maken is een kwestie van op gevoel werken. Hoe vaker je het maakt, hoe meer ervaring je krijgt.
Instructies
- Meng in een grote schaal of mengkom de bloem met het zout en de suiker. Vorm in het midden een lege plek. Bestrooi de bovenkant van de rand met de gedroogde gist. Giet in het midden het lauwwarme water. Meng met een houten pollepel de bloem en het water…tot alles gemengd is. Ik kneed op het laatst het geheel nog even kort met mijn handen. (let op! het deeg blijft heel plakkerig en het hoeft er niet netjes als een deegbal uit te zien) Dek de kom af met een natte warme theedoek of een stuk plastic huishoudfolie. Laat het deeg minimaal 12 uur rijzen. (de plek mag niet te koud zijn)
- Als het deeg klaar met rijzen is, bestrooi dan je werkplek met flink wat bloem. Pak het deeg uit de kom. Het deeg plakt heel erg, dus maak je handen een klein beetje nat…dit werkt prettiger. Druk het deeg tot een rechthoek. Vouw dan de zijkanten naar het midden. Draai het deeg een kwartslag en herhaal deze stap. Bestrooi het deeg met wat bloem en bol met je handen het deeg op. (draai het deeg met je handen eromheen over je werkplek) Bestrooi de mengkom met flink wat bloem en je deeg zelf ook. Leg het deeg terug in de mengkom en dek het weer af. Laat nu 1,5 tot 2 uur afgedekt rijzen.
- Verwarm je oven voor op 240 graden met de gietijzeren pan er alvast in. Zo kan de pan ook goed heet worden. Als de pan en oven goed heet zijn, haal dan de pan uit de oven. (let op!!! dit is echt heel heet!!) Haal de deksel eraf en leg het deeg voorzichtig in de pan. De onderkant van het deeg blijft ook de onderkant in de pan. Schrik niet dat het allemaal misschien niet heel netjes eruit ziet…het komt echt goed. Doe de deksel snel terug op de pan en zet de pan in de oven voor 25 minuten. Haal dan de deksel een stuk van de pan en laat het brood in de pan nog 15 minuten bruin bakken. Wij houden van een donker brood, dus ik laat de oven op 240 graden staan. Wil je een minder bruin brood, zet dan de oven naar 220 graden. TIP: wil je een iets dikkere en super krokante korst? Haal dan de deksel er helemaal af.
- Haal de pan uit de oven en laat het brood op een rooster afkoelen. Wees voorzichtig met het brood uit de pan halen want de pan is heel heet! Je kan ook de pan eerst op het rooster iets laten afkoelen met het brood erin, deksel dan wel eraf. (ik kieper het brood er altijd uit)
- TIP: wil je liever geen suiker gebruiken? Voeg dan in plaats van 1/3 tl gist een 1/2 tl gist toe en gebruik in plaats van 2 tl zout 1,5 tl zout. Je hebt echt zout nodig voor de smaak…dus laat dit niet weg uit het recept.
- TIP: er zijn ook kant en klare bak matten verkrijgbaar voor brood. Je kunt dit eventueel ook zelf maken van bakpapier.
Stap voor stap in foto’s: zelf brood maken
De eerste foto is gemaakt als het brood net uit de oven komt, de deksel heeft er dan nog op gezeten. De tweede foto is als het brood helemaal klaar is en dus 15 minuten zonder deksel op de pan in de oven is geweest.
Lekkere smeersels voor op brood zijn eventueel: zelf kruidenboter maken met citrus en knoflook, bieslookroomkaas maken of mijn zelfgemaakte filet americain.
Een dikke snee verse gebakken brood met een dikke laag roomboter en aardbeienjam. Uiteraard mag een glas verse jus ‘d orange dan ook niet ontbreken. Op en top genieten.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.