vegetarische traybake met aardappel en groenten

vegetarische traybake met aardappel en groenten

Vegetarische traybake met aardappel en groenten. Ideale avondmaaltijden voor het gezin zijn absoluut traybake recepten. Het voordeel van dit soort recepten is namelijk dat je oven het meeste werk doet.

Op die manier kan jij even rusten op de bank. Je zou ook nog even snel een stofzuiger door het huis kunnen halen of alvast de tafel kunnen dekken 🙂

vegetarische traybake met aardappel en groenten

Wat is een traybake recept

Misschien weet niet iedereen wat “traybake” inhoudt. Een traybake is niets anders dan een bakplaat. Ofwel een bakplaat recept. Alle ingrediënten leg je op een bakplaat en schuif je vervolgens de oven in.

Mocht je geen bakplaat hebben, dan kan je dit recept uiteraard ook gewoon in een ovenschaal maken. Belangrijk is dan wel dat de ovenschaal niet een al te hoge rand heeft. Dit is belangrijk zodat het vocht wat vrijkomt tijdens het bakken beter kan verdampen.

Welke groenten gebruiken

Welke groenten je gebruikt maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. Ik heb dit keer gekozen voor paprika en courgette. Ook lekker om te gebruiken zijn champignons, aubergine, tomaat, bloemkool of broccoli.

Je zou eventueel de bloemkool en/of broccoli even kort kunnen voorkoken. Ga dus vooral lekker zelf experimenteren met verschillende soorten groenten.

vegetarische traybake

Recept vegetarische traybake met aardappel en groenten

vegetarische traybake met aardappel en groenten

Vegetarische traybake met aardappel en groenten

Wil je een makkelijke en gezonde maaltijd eten? Maak dan deze vegetarische traybake met aardappel en groenten klaar. Heerlijk met een zelfgemaakte kruidenolie en knoflookmayonaise.
4 van 7 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Amerikaanse, Nederlandse
Trefwoord: aardappeltjes, groenten, Opperdoezer Ronde, ovenschotel, traybake
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 (grote) bakplaat of lage ovenschaal

Ingrediënten

  • 1 kilo Opperdoezer Ronde of andere aardappel naar keuze
  • 2 stuks paprika in brede repen gesneden
  • 1 courgette in dikkere halve plakjes gesneden (0,5-1,0 cm)
  • 2 stuks uien in brede halve ringen gesneden

KRUIDENOLIE

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn blaadjes fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • snuf versgemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder

KNOFLOOKMAYONAISE

  • 5 eetlepels mayonaise
  • 1 teen knoflook geraspt
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • snufje zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel gedroogde peterselie

EXTRA'S

  • flinke snuf zeezout
  • 100 gram feta verkruimeld
  • handje rucola
  • snuf pul biber of chilivlokken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de aardappelen schoon en snijd ze in parten. Kook ze in ongeveer 5-8 min. beetgaar en giet de aardappelen af.
  • Meng alle ingrediënten voor de kruidenolie en meng alle ingrediënten voor de knoflookmayonaise. 
  • verdeel over de bakplaat de aardappel partjes, reepjes paprika, courgette en de uien. Smeer de olie over de ingrediënten (laat eventueel de aardappelen eerst iets afkoelen) en bestrooi de traybake met een snuf zeezout en pul biber. (of chilivlokken)
  • Bak de traybake in ongeveer 20-25 min goudbruin en gaar. Laat eventjes een paar minuten afkoelen en verdeel er de verkruimelde feta en een handje rucola overheen. 
  • Serveer met de knoflookmayonaise. Eet smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Opperdoezer Ronde aardappel

Dit keer gebruikte ik de Opperdoezer Ronde van Nederlandse bodem. Wij kregen namelijk een kilo’tje opgestuurd van de eerste lichting Opperdoezers Ronde.

Al ruim 150 jaar wordt dit oer-Hollandse product gerooid met de hand vanwege de delicate schil. Wist je dat dit aardappelras een beschermd product is? Het mag enkel in de 160 hectare zand/klei grond rond de kerk van Opperdoes geteeld worden.

De Opperdoezer Ronde is verkrijgbaar van juni tot oktober. Van oudsher worden deze aardappeltjes gekookt en vervolgens gedipt in een kommetje met gesmolten roomboter. Ik maakte al eerder met de Opperdoezer Ronde krokante aardappeltjes uit de oven. Ook echt heerlijk!

Opperdoezer Ronde aardappels

Kruidenolie

De kruidenolie voor dit recept maak je echt heel simpel zelf. De basis van de olie is olijfolie. Deze breng je op smaak met verse rozemarijn, knoflook, peper en zout. Verder gaat er nog kaneel, paprikapoeder en kerriepoeder in. Zo krijg je een heerlijke kruidige kruidenolie.

De kruidenolie is overigens ook lekker als marinade voor bijvoorbeeld kip.

Knoflookmayonaise

Wat is er nu lekkerder bij aardappeltjes dan een flinke klodder mayonaise. Dit keer maakte ik een simpele knoflookmayonaise erbij. Je kan zelf mayonaise maken maar je kunt ook kant en klare mayonaise gebruiken.

De mayo breng je verder nog op smaak met een teentje knoflook, citroensap, peper, zout en gedroogde peterselie. Deze mayonaise is overigens ook lekker als dip bij chips.

Vegetarische traybake met aardappel

traybake met aardappel, paprika en courgette

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken