Het recept van deze vegan stoofvlees / curry met jackfruit doet zeker niet onder voor “echt” stoofvlees. Althans als je een stoof van kip zou maken.
Nu ben ik zelf er niet op tegen dat mensen vlees eten en vlees blijft ook zeker weten bij ons op het menu staan. Toch was ik wel heel erg nieuwsgierig geworden naar de hele hype rondom vegan “vlees” gemaakt van Jackfruit. Is jackfruit als vleesvervanger nu echt lekker? zou ik mijn vlees kunnen laten staan voor een vegan variant?
Ik kan nu zeggen dat dit ik positief verrast was en ik ga dus zeker nog aan de slag met andere recepten. Wel zeg ik er eerlijk bij, dat je even moet wennen aan de structuur maar dat komt omdat je het snel toch gaat vergelijken met kip/vlees en dat is het natuurlijk niet. Voor nu start ik met deze vegan stoofvlees die ik gemaakt heb met een rode currypasta.
recept vegan stoofvlees met jackfruit
vegan stoofvlees met jackfruit
Ingrediënten
- 1 blik jackfruit ik gebruikte de van fairtrade orginal
- 2 uien gesnipperd
- 3 flinke eetlepels rode currypasta zelfgemaakt of kant en klaar
- 250 milliliter kokosmelk
- 1/2 eetlepel paprikapoeder
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- handje verse koriander grofgehakt
- limoen
- olie
- 250 gram wokgroenten ik gebruikte sugarsnaps en paksoi
Instructies
- Giet de jackfruit af en laat goed uitlekken.
- Verhit een scheutje olie in een stoofpan en fruit de ui met een snuf peper, zout en de paprikapoeder. Voeg 3 el currypasta toe en bak dit kort mee. Voeg dan de jackfruit en kokosmelk toe en roer even door. Leg de deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes koken.
- Haal vervolgens de deksel iets van de pan en laat nog eens 30 minuten zachtjes pruttelen. Zet het vuur hoger en voeg de wokgroenten toe. Bak dit 3-5 minuten mee. (mocht de saus te dik worden, voeg dan een beetje water of extra kokosmelk toe)
- Breng op smaak met extra peper, zout, sap van een limoen (hoeveelheid naar smaak) en bestrooi met de gehakte koriander.
- Serveer met rijst en/of Naan
Wat een voordeel is van jackfruit, is dat het stoven een stuk minder lang duurt dan met echt vlees. Met een uur staat er namelijk al een stoof op tafel. Voortaan dus geen excuus meer dat je geen tijd heb om te stoven.
vegan stoofvlees: curry style!
wat is jackfruit?
Nangka ofwel jackfruit is fruitsoort die aan een boom groeit en waarvan de vrucht wel tot 40 kilo kan wegen! De vrucht groeit voornamelijk in India en daar wordt de vrucht geplukt waneer deze nog niet helemaal rijp is. Zodra de vrucht namelijk rijp is, stinkt deze naar rottend fruit in combinatie met rottende uien. Whahaha dit klinkt niet heel aantrekkelijk.
Sinds kort is jackfruit ook makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt en ben je niet meer afhankelijk van een toko in de buurt. Het jackfruit zit ingeblikt en staat bij de ingeblikte groenten en fruit. Als je het blik openmaakt, dan zie je grauw uitziende stukken fruit in de vorm van een driehoek. De jackfruit die ingeblikt is, is nog rauw en er zit geen smaak aan. Hierdoor is het ideaal om te marineren, te stoven maar ook om er bijvoorbeeld een vegan pulled chicken/pork van te maken. Door het stoven krijgt het namelijk een draderige structuur die je met twee vorken uit elkaar kan trekken. Zorg wel voor voldoende specerijen om een smaakvol gerecht te krijgen. Je mag meer gebruiken dan wanneer je “echt vlees” gebruikt.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.