Turks brood met hummus en geroosterde groenten

Turks brood met hummus en geroosterde groenten
Deel met je vrienden:

Turks brood met hummus en geroosterde groenten. Dit goedgevulde Turkse brood is lekker als lunchmaaltijd maar kan ook prima als avondmaaltijd gegeten worden. In de zomer hebben wij genoeg aan 1 broodje. In de winter serveer ik er wel vaak nog een kom hete soep bij. Qua gegrilde groenten wissel ik ook regelmatig af. Dit keer heb ik het recept gemaakt met paprika en aubergine.

Amaranthe is namelijk gek op paprika en Beaudine op aubergine. Amaranthe lust niet graag aubergine en Beaudine lust niet graag paprika. Op deze manier eten ze allebei iets wat ze heel lekker vinden en iets wat ze minder lekker vinden. Door het vaker te eten hoop ik dat ze allebei de groenten die ze niet zo lekker vinden wel lekker gaan vinden. Ik zorg er wel voor dat op hun broodje meer groenten zit wat ze wel lekker vinden.

Turks brood met hummus en geroosterde groenten

Ik gebruik ook weleens courgette en champignons of die 4 groenten bij elkaar. Maar net waar ik zin in heb en wat er eventueel in de aanbieding is 😉

Turks brood

Voor dit recept kan je één groot Turks brood gebruiken of gebruik 4 mini Turkse broodjes. Niet overal verkopen ze kleine Turkse broodjes. Zelf koop ik ze bij Dirk Supermarkten. Ik weet niet of ze daar altijd op voorraad zijn maar wel regelmatig in ieder geval. Turks brood is heerlijk luchtig van structuur en soms zit er ook nigellazaad op. Dit geeft echt een hele lekkere smaak aan het brood. Bij Turks brood uit de supermarkt zit er echter vaak zwarte sesamzaadjes op in plaats van nigellazaad. Heb je een Turkse bakker in de buurt zitten, dan zou ik ook een keertje het Turkse brood met nigellazaad proberen als ik jou was.

Zo trots!! Amaranthe gaat koken en bakken steeds leuker vinden en ze helpt daardoor ook vaker in de keuken. Tegenwoordig bakt ze ook helemaal zelf een cake. (wel kant en klare bakmixen maar het begin is er 🙂 )

Recept Turks brood met hummus en geroosterde groenten

Turks brood met hummus en geroosterde groenten

Turks brood met hummus en geroosterde groenten

Turks brood met hummus en geroosterde groenten. Dit is toch wel een behoorlijk gezonde "brood maaltijd" wat ons betreft.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Nederlands, Turkse
Trefwoord: geroosterde groenten, hummus, Turks brood
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 bakplaat of lage ovenschaal

Ingrediënten

  • 4 mini Turkse broodjes of 1 groot brood
  • 1 aubergine in de lengte gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
  • 4 puntparika's in stukjes gesneden (ik gebruikte verschillende kleuren)
  • 1 kuipje hummus smaak naar eigen keuze
  • 75 gram feta optioneel
  • handje verse peterselie fijngehakt
  • sla naar eigen keuze
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • snuf pul biber of chilivlokken
  • flinke snuf gedroogde oregano
  • extra vierge olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Verdeel de aubergine en paprika over de bakplaat. Drizzle er extra vierge olijfolie overheen en bestrooi met versgemalen zwarte peper, zout, pul biber (of chilivlokken) en de gedroogde oregano. Meng met je handen even alles door elkaar. Bak de groenten voor ongeveer 20-25 minuten.
  • Laat de oven aan staan en verwarm 5-8 minuten het Turkse brood. Snijd de broodjes of het brood doormidden.
  • Smeer de onderkant in met een dikke laag hummus. Verdeel daaroverheen de sla en de gegrilde groenten. Verkruimel (optioneel) er de feta overheen, drizzle met beetje extra vierge olijfolie en bestrooi met de fijngehakte peterselie.
  • Je kunt deze belegde Turkse broodjes warm maar ook koud eten.
  • TIP: wanneer je een groot rond Turks brood gebruikt, snijd het brood dan in 4 stukken. Wil je het Turkse brood als "snack broodjes" serveren voor een groter gezelschap snijd dan uiteraard het brood in kleinere stukken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook

Hummus

Hummus, ook wel geschreven als hoemoes, hoummous of humus  is een puree op basis van kikkererwten. Vaak zit er ook tahin (sesampasta), olijfolie, knoflook, citroensap, peper en zout in. Je kunt heel simpel zelf hummus maken maar ik gebruik ook vaak gewoon kant en klare hummus. Welke hummus je gebruikt moet je uiteraard helemaal zelf weten. Dit recept vind ik persoonlijk ook erg lekker met een pittige hummus.

In het Midden-Oosten wordt hummus vaak als volwaardige maaltijd gegeten. Er gaan dan nog diverse toppings op als bijvoorbeeld vlees, kip of gegrilde groenten. Ook wordt hummus veel met het ontbijt genuttigd. Hier in Nederland gebruiken we hummus vaak als broodbeleg of als dip bij rauwkost.

Turks brood met hummus en gegrilde groenten

Eet jij ook graag Turks brood? Probeer dan ook eens de volgende recepten. Turks brood gevuld met pittig gehakt of Turks brood met kruidig gehakt en salsa.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken