Traybake met aubergine en Za’atar. Deze traybake bevat naast aubergine ook nog winterpeen en tomaat. Gezond, snel en kleurrijk smullen dus.
Traybakes zijn ontzettend populair en terecht. Ze bieden een simpele manier om een voedzame en lekkere avondmaaltijd op tafel te zetten zonder veel gedoe. Alles wat je nodig hebt, leg je gewoon op een bakplaat en schuif je in de oven. Klaar is kees!
Traybake met aubergine
Wij eten graag gerechten met aubergine thuis. De kids wel iets minder maar dat komt vanwege de schil. Nu kregen wij een box met nieuwe producten opgestuurd en daar zaten nieuwe aubergines in.
Het waren langwerpige, dunne aubergines. Het velletje van deze langwerpige aubergine is dunner en daardoor ook zachter van structuur. Tevens bevat deze aubergine minder pitjes en is de smaak daardoor zachter van smaak. Deze aubergines zijn verkrijgbaar bij de Jumbo.
Omdat die aubergines (helaas) niet overal verkrijgbaar zijn, kun je uiteraard ook de gewone normale aubergine gebruiken. Eventueel kun je dan, net zoals ik vaak doe voor de kids, de schil verwijderen.
Eet jij net zoals ons graag traybake recepten? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: krieltjes traybake met kruidige kip, krieltjes traybake met wortel en spruitjes, of maak eens de vegetarische traybake met aardappel en groenten klaar.
Recept traybake met aubergine en Opperdoezer ronde
Traybake met aubergine en za’atar
Equipment
- 1 bakplaat of grote ovenschaal met lage rand
Ingrediënten
- 750 gram Opperdoezer ronde gewassen en gehalveerd of in partjes gesneden, afhankelijk van de grote van de aardappel
- 2 stuks aubergine in stukjes gesneden (niet te klein)
- 1 winterpeen gehalveerd in lengte en daarna in stukjes gesneden niet te dikke en grote stukjes snijden
- 400 gram mini trostomaten gehalveerd of gebruik hele snoeptomaatjes
- handje koriander grofgehakt of gebruik platte peterselie
- 2 stuks verse worst optioneel
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 eetlepel za'atar
- 2 theelepels gedroogde tijm
- snufje chilivlokken
- 1 eetlepel honing flinke eetlepel
TAHINI-YOGHURTSAUS:
- 1 eetlepel tahini
- 5 eetlepels Griekse yoghurt flinke eetlepels
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1 limoen sap nodig
- paar takjes koriander grof gehakt of gebruik platte peterselie
- 2x halve eetlepel za'atar
- extra vierge olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Kook de partjes Opperdoezer ronde beetgaar. Je moet ze net in kunnen prikken. Giet de partjes af en hussel even door elkaar met de deksel op de pan.
MAAK ONDERTUSSEN DE TAHINI-YOGHURTSAUS:
- Meng alle ingrediënten voor de tahini-yoghurtsaus. En zet in de koelkast tot gebruikt. Drizzle vlak voor serveren met een scheutje extra vierge olijfolie en de een andere halve eetlepel za'atar.
GA VERDER MET DE TRAYBAKE:
- Leg op een bakplaat de partjes aardappel, aubergine, stukjes winterpeen, tomaat en knijp de worst in stukjes uit zijn velletje verspreid over de bakplaat.
- Drizzle er olie overheen, bestrooi vervolgens met de gedroogde tijm, peper, zout, Za’atar en drizzle er dan nog de honing overheen.
- Bak in 20-25 minuten goudbruin en gaar. (afhankelijk van je oven)
- Bestrooi voor serveren met de grof gehakte koriander of platte peterselie.
- Serveer de traybake met de heerlijke tahini yoghurtsaus. Eet smakelijk!
Za’atar als smaakmaker
Als je ons langer volgt dan weet je dat ik vaak graag paprikapoeder en kerriepoeder als basis specerijen gebruikt. Dit keer heb ik gekozen om de traybake op smaak te brengen met gedroogde tijm en Za’atar. Uiteraard mag een snuf peper, zout en een snufje chilivlokken ook niet ontbreken.
Om deze avondmaaltijd extra lekker te maken serveerde ik er ook nog een heerlijke yoghurt-za’atar saus bij. Deze heerlijke frisse dip is overigens ook lekker als dip bij (nacho)chips, als dip voor rauwkost of op een broodje.
Opperdoezer ronde
De Opperdoezer ronde is een aardappel die al 150 jaar veelal met de hand traditioneel gerooid wordt in het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes.
De Opperdoezer ronde is een heerlijke Nederlandse seizoensaardappel die verkrijgbaar is van eind mei tot en met eind oktober. Van oudsher worden deze aardappeltjes gekookt en vervolgens gedipt in een kommetje met gesmolten roomboter. Ook erg lekker!
Je kunt uiteraard ook andere aardappels gebruiken naar eigen smaak en wens.
Vegetarisch of met vlees
Ondanks dat wij steeds vaker gerechten geheel vegetarisch eten wordt vlees door manlief en onze jongste nog wel erg gewaardeerd. Ik heb er dit keer voor gekozen om verse worst in stukjes toe voegen.
Ik gebruik twee stuks verse worst, zodat je geen overdaad aan vlees hebt maar net wel een paar stukjes kan eten. Zonder vlees kan je deze traybake echter ook prima eten!
Traybake met aubergine en Za’atar
Of je nu vegetarisch eet of af en toe wat vlees toevoegt, deze traybake is echt heel erg lekker. Het is snel, gezond en boordevol smaak. Eet smakelijk!
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken