tomatensoep met geroosterde groenten

tomatensoep met geroosterde groenten
Deel met je vrienden:

Er gaat toch niets boven een pan zelfgemaakte tomatensoep. Deze tomatensoep met Italiaans geroosterde groenten is eigenlijk per ongeluk ontstaan. Ik had de groenten namelijk klaargemaakt om een focaccia mee te beleggen en ik had iets teveel over. Er stond al een pan tomatensoep op het vuur te pruttelen en ik heb, omdat het zonde is om eten te verspillen, de groenten bij de tomatensoep gedaan. Dit was zo ontzettend lekker dat ik daarom pas geleden expres een grote pan soep heb gemaakt met dus diezelfde geroosterde groenten. 

Recept tomatensoep met geroosterde groenten

tomatensoep met geroosterde groenten

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Lunch
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 1 grote pan

Ingrediënten

  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1/2 eetlepel sambal badjak
  • 500 milliliter gekookt water
  • 1/2 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • snuf peper en zout

geroosterde groenten

  • 1 courgette in de lengte gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
  • 1 bakje kastanje champignons in partjes gesneden
  • 2 puntpaprika's in reepjes gesneden (zaadjes en zaadlijsten wel verwijderen)
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • snuf peper en zout
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 grote rode ui gepeld en in grove stukken gesneden
  • snufje chilivlokken
  • 2 teentjes knoflook gerapst

Instructies

  • Begin met het maken van de geroosterde groenten: Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een bakplaat in met een beetje olie. Meng 6 eetlepels olie met 1 tl kerriepoeder, 2 tl paprikapoeder, 1 el gedroogde Italiaanse kruiden, snufje peper en zout, snuf chilivlokken en de geraspte knoflook. Meng de gesneden rode ui, paprika, courgette en champignons met het olie mengsel. Leg de groenten op de bakplaat en rooster deze in 20-25 minuten.
  • Maak ondertussen alvast de tomatensoep: Fruit de uien in een pan aan met een snufje peper, zout en een 1/2 el gedroogde Italiaanse kruiden. Voeg de knoflook, sambal en bruine suiker toe en bak kort mee. Verkruimel de bouillonblokjes erbij en bak ook weer kort mee. Voeg dan de blikjes tomatenblokjes toe en 500 milliliter gekookt water. Leg de deksel op de pan en laat op laag vuur staan.
  • Als de geroosterde groenten klaar zijn laat deze dan iets afkoelen en voeg deze daarna toe aan de tomatensoep. Hoe langer de soep kan pruttelen hoe lekkerder deze wordt.

Zelf tomatensoep maken

Het recept van deze tomatensoep is helemaal vegetarisch omdat ik er geen vlees in gebruikt heb. Uiteraard kan je ook gehaktballetjes of kip toevoegen. Ga dus gerust zelf een beetje experimenteren met het recept. Als het aan Beaudine ligt dan staat deze soep voortaan iedere vrijdagavond op het menu. Vinden wij helemaal niet erg want daardoor eet ze lekker veel groenten. 

Er gaat zeker in het najaar en winter niets boven een pan zelfgemaakte soep. Voordeel van deze tomatensoep met geroosterde groenten is dat kinderen op een ontzettend lekkere manier een hoop groenten eten. Beaudine mist geen vlees in deze soep maar Amaranthe eet deze soep het liefst toch met balletjes. Daarom maak ik hem de ene keer zonder vlees en de andere keer met vlees.
Deze tomatensoep met geroosterde groenten is super lekker met bijvoorbeeld zelfgemaakte focaccia.

De volgende recepten van Familie over de Kook vind je misschien ook lekker