Focaccia met rozemarijn en Parmezaanse kaas

Focaccia met rozemarijn en Parmezaanse kaas
Deel met je vrienden:

Ik maak eigenlijk heel vaak een focaccia klaar. Het is namelijk super lekker brood voor bij een pasta of soep. Het is ook lekker als snack met een lekkere kruidenboter of aioli. Heel veel tijd kost het deeg maken je niet en het hoeft gelukkig ook geen uren te rijzen. Ik heb hem dit keer gemaakt met verse rozemarijn, knoflook, zeezout en lekker veel Parmezaanse kaas. Uiteraard kan je de focaccia met heel veel andere kruiden en kaas klaar maken. 

Recept focaccia met rozemarijn

Focaccia

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Diner, Hoofdgerecht, Lunch, Snack, Voorgerecht
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 25 minuten
Porties: 1 focaccia

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • snufje peper
  • 1 eetlepel suiker of honing
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 1,5 zakje gedroogde gist
  • 50 gram Parmezaanse kaas geraspt

Kruidenolie

  • 2 takjes verse rozemarijn grof gehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 6 eetlepels olijfolie extra vierge
  • zeezout en peper

Instructies

  • Doe 300 milliliter lauwwarm water in een mengkom met 1,5 zakje gedroogde gist en 1 el suiker of honing en laat dit 10 minuten staan.
  • Meng de bloem met 1 tl zout en wat gemalen zwarte peper in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden en giet het water-gist mengsel erin. Meng steeds wat meel in het water en kneed daarna het deeg goed door. Minimaal 5 minuten. Uiteindelijk moet je een soepel ietwat plakkerig deeg hebben. Vet een mengkom in met wat olie en leg het deeg erin. Dek af met een warme theedoek en laat 45 minuten rijzen.
  • Maak ondertussen de kruidenolie: Meng 6 el olijfolie met 2 tn fijngesneden knoflook, snuf zwarte peper en zeezout en 2 takjes grof gesneden rozemarijn.
  • Als het deeg klaar is met rijzen zet dan de oven aan op 220 graden. Leg een stuk pakpapier op een bakplaat en kneed het deeg op de bakplaat in een ovale vorm van ongeveer 1,5 cm dik. Prik met je vingers gaatjes in de focaccia (niet helemaal tot de bodem). Smeer de kruidenolie over de focaccia en bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas. Laat het deeg nog eens 25-30 minuten rijzen. Bak de focaccia 10-15 minuten in de oven tot deze goudbruin is geworden.

 

Basisrecept van een focaccia

Het voordeel van het deeg van een focaccia is dat het een prima basis is. Je kan het brood namelijk met heel veel verschillende producten beleggen. Het deeg is ook zeer geschikt om als een soort pizzabodem te gebruiken. Je krijgt dan een soort Big American bodem…lekker dik en smeuïg. Een variant die ik ook heel vaak maak is met pittige gekarameliseerde ui. Het recept hiervan komt ook snel op de blog. Ga dus zelf vooral lekker experimenteren…

Focaccia met verse rozemarijn, knoflook, zeezout en Parmezaanse kaas.
Heerlijk om te serveren bij een tomatensoep met Italiaanse gehaktballetjes.