Tikka Masala: Dit maak je echt heel makkelijk zelf!

Tikka Masala: Dit maak je echt heel makkelijk zelf!

Tikka Masala is een Brits-Indiaas gerecht. Hier in Nederland zeggen wij eigenlijk altijd Kip Tikka Masala. Niet heel vreemd natuurlijk want het gerecht wordt bereid met….duh….kip! Veel mensen kopen een kant en klare variant in de supermarkt maar het is echt super makkelijk om zelf te maken. Laat je alleen niet laten afschrikken door de ingrediënten lijst, je hebt namelijk best veel kruiden nodig. Dit zijn vaak wel kruiden die je toch wel thuis hebt staan. Mocht je deze kruiden nog niet hebben…schaf ze dan aan! Je kan eigenlijk nooit genoeg kruiden in je keukenkastje hebben staan. Met kruiden maak je van ieder gerecht een feestje!

Recept Tikka Masala

Tikka Masala

4.02 van 182 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Indiase
Trefwoord: Indiase curry, tikka masala
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Benodigdheden voor de kip

  • 4 kipfilets in stukjes gesneden
  • 1 citroen het sap
  • 50 gram yoghurt
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 centimeter verse gember geraspt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 rode peper fijngesneden
  • zout en peper

Benodigdheden voor de saus

  • 1 ui gesnipperd
  • 1,5 centimeter verse gember fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 pak gezeefde tomaten 500 gram
  • 100 milliliter water
  • 200 milliliter kokosmelk
  • 1 blikje tomatenpuree 70 gram
  • 1/2 bosje koriander fijngehakt

Servering

  • 100 gram cashewnoten
  • 1 pak rijst gekookt volgens gebruiksaanwijzing op het pak

Instructies

  • Meng de stukjes kip met alle benodigdheden voor de kip en laat dit minimaal 1 uur marineren in de koelkast. Bak na 1 uur de kipfilet blokjes op de grillpan, bbq of pan goudbruin en gaar. (Je kan de rode peper er ook uit laten en bij stap 2 aanfruiten)
  • Maak ondertussen de saus alvast: Verhit een flinke scheut olie in een hapjespan en fruit hierin de ui, gember en knoflook met een snufje zout en peper. Voeg 1 tl komijnpoeder, 1 tl paprikapoeder, 1 tl kurkuma, 1 tl chilipoeder en 1tl garam masala toe. Bak de gedroogde kruiden voor 1 minuut mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit even kort aan. Vervolgens voeg je 100 milliliter water, de gezeefde tomaten en de kokosroom toe. Laat het geheel voor 10 minuten op middelhoog vuur zachtjes pruttelen. Breng de saus eventueel verder op smaak met peper en zout. (haal wat saus uit de pan en vries dit in voor een volgende keer)
  • Voeg de gegrilde kip toe en de gehakte koriander. Serveer met gekookte rijst en de cashewnoten.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

 

Indiase keuken

Wij zijn thuis gek op de Indiase keuken. Het voordeel van deze keuken is namelijk dat het zeer smaakvolle gerechten zijn. Indiaas eten is namelijk goed gekruid en wordt bereid met diverse specerijen. De bekendste specerij is toch wel de garam masala, een kerriemengsel. Iedere garam masala verschilt weer van smaak, het is maar net welke specerijen er allemaal aan toegevoegd worden. Serveer de Tikka Masala met rijst en/of met Naanbrood. Naanbrood is super makkelijk om zelf te maken. Ik zal snel met dit recept aan de slag gaan voor op Familie over de Kook.

TIP: Wij hielden nog best wel wat saus over. Vries dit in, dan hoef je een volgende keer alleen nog de kip klaar te maken als je Tikka Masala wilt eten!

Zelf Tikka Masala maken is echt niet moeilijk en super lekker
Tikka Masala met rijst, koriander en cashewnoten. Ook lekker met Naanbrood