Wij zijn momenteel helemaal verzot op recepten met teriyakisaus. Deze Teriyaki noedels met gehakt viel dan ook gelukkig heel goed in de smaak thuis. Zo goed zelfs dat ik het recept na 1 keer eten met je durf te delen. Heb je een drukke dag gehad maar wil je wel gezond en lekker eten, dan zou ik zeker deze noedels een keertje proberen.
Teriyakisaus zelf maken
Nu kan je voor dit recept gewoon kant en klare teriyakisaus kopen. Het is echter mega simpel en mega lekker om zelf een teriyakisaus te maken. Binnen 2 minuten maak jij voor dit recept namelijk al zelf je teriyakisaus. Het enige wat je hoeft de doen zijn alle ingrediënten in een schaaltje mengen. Ik gebruik graag verse sinaasappelsap in mijn teriyakisaus. Dit geeft de saus nog meer diepgang.
Wel moet ik eerlijk bekennen dat je zelfgemaakte teriyakisaus altijd anders zal smaken. De ene keer heb je namelijk een vrij zure sinaasappel, terwijl een volgende keer je sinaasappel heel zoet van smaak kan zijn. Dit heeft natuurlijk veel invloed op de smaak van de saus. Wij vinden het allebei erg lekker, dus voor ons is het geen probleem. Ik wilde het wel netjes vermelden.
Welke noedels gebruiken
Welke noedels je “moet” gebruiken voor dit recept maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ik gebruikte dit keer woknoedels van Conimex. Je kan ook dikkere Udon noedels gebruiken of gebruik spaghetti. Ehm spaghetti? Ja, je leest het echt goed! Als je ons langer volgt dan weet je deze tip wel. Ik gebruik voor veel “noedel” recepten namelijk gewoon spaghetti. Wij vinden de structuur van spaghetti namelijk erg lekker en vaak is het ook net is iets goedkoper dan de echte noedels. Het is dus ook meteen een budget tip!
Nog een budget tip is om Chinese mie te gebruiken van het merk Soubry. Deze mie kost namelijk maar 0,56 cent en is ook heel erg lekker.
Recept teriyaki noedels met gehakt
Teriyaki noedels met gehakt
Equipment
- 1 wok of hapjespan
- 1 kookpan
- vijzel optioneel
Ingrediënten
- 1 verpakking woknoedels
- 1 zak roerbakgroente soort naar eigen keuze
- 300 gram gehakt
- 60 gram gezouten pinda's of ongezouten, fijngehakt of gevijzeld
- 2 stengels bosui fijngesneden
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snuf zout optioneel
ZELFGEMAAKTE TERIYAKISAUS
- 50 milliliter sojasaus
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 3 teentjes knoflook fijngehakt of geraspt
- 1 eetlepel mirin gewoon te koop bij de supermarkt
- 30 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels honing
- 1 perssinaasappel
- 1 eetlepel maïzena
- 50 milliliter koud water
Instructies
- Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de Teriyakisaus.
- Bereid de noedels volgens de gebruiksaanwijzing en spoel na met koud water.
- Verhit ondertussen een scheutje olie in een wok of hapjespan en bak het gehakt goudbruin met een snuf versgemalen zwarte peper en zout. Voeg de roerbakgroente toe en bak 2-5 minuten mee. Giet de saus erbij en laat even pruttelen tot de saus iets indikt. Schep vervolgens de gekookte noedels erdoorheen en verwarm mee. Breng eventueel extra op smaak met versgemalen zwarte peper en/of zout.
- Bestrooi vlak voor serveren met de pinda’s en bosui. Ik bestrooi zelf vlak voor serveren ook graag nog de noedels met extra versgemalen zwarte peper.
- TIP: ook lekker met kroepoek en komkommer in zuur.
Filmpje: hoe maak je teriyaki noedels met gehakt
Noedels met teriyakisaus en gehakt
Andere lekkere recepten met noedels
Het voordeel van recepten met noedels is dat het snelle, lekkere, gezonde en vaak ook redelijk goedkope recepten zijn. Wil jij nog meer recepten proberen met noedels? Probeer dan eens de noedels met pindasaus en krokante kip, Thaise noedelsalade met pittige kip of de noedels met gehaktballetjes in pittige saus.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.