750 gramriblappenof sukadelappen, in blokjes gesneden
5teentjesknoflookfijngehakt
2stuksuienin dunne halve ringen gesneden
2stukstrostomatenin blokjes gesneden
5eetlepelsketjap manis
1eetlepelsambal badjak
1,5theelepelgemalen korianderpoeder
1/2eetlepelpaprikapoeder
1theelepelkerriepoeder
flinkesnufvers gemalen zwarte peper en zout
1eetlepelbruine suiker
1eetlepelrijstazijn
1eetlepelbloem
zonnebloemolie
roomboter
300milliliterlauwwarm water
Zo maak je het (bereidingswijze)
Bestrooi het vlees met peper, zout en bloem. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie en een klont roomboter in een stoofpan. Bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan. Bak de uien met de knoflook, kerriepoeder, paprikapoeder, korianderpoeder, tomaten, sambal, rijstazijn, bruine suiker en ketjap manis voor ongeveer 3 minuten in het overgebleven braadvet. Voeg het vlees toe en roer alles goed door elkaar. Voeg vervolgens 300 milliliter water toe en laat het vlees ongeveer 4 uur stoven. (het vlees moet heel zachtjes pruttelen, zet het vuur dus niet te hoog)
Ik stoof zelf het eerste uur met de deksel geheel op de pan. Daarna zet ik voor ongeveer 0,5 cm de deksel iets open. Zo kan het vocht een klein beetje verdampen en zal de saus iets gaan indikken. Het laatste uur haal ik de deksel er helemaal af.
TIP: hoe langer het vlees kan stoven hoe lekkerder het wordt en kan de saus ook lekker indikken. Mocht je saus te waterig blijven, voeg dan een maïzena papje toe.