Een groot voordeel van kouder weer is dat we weer lekker stoofvlees gaan maken. Dit stoofvlees in ketjap saus is zoet en pittig tegelijkertijd. Heerlijk verwarmend dus op een gure dag. Dat ik dit recept aan het schrijven ben, komen Jan Willem en ik net terug van een grote wandeling met onze hond Boyd in de motregen. Wij zouden maar wat graag straks dit stoofvlees weer willen eten 😉

Stoofvlees in ketjap saus
Als je ons langer volgt, dan weet je dat ik meerdere keren per week patat eet. Wij eten dan ook graag dit stoofvlees in ketjap saus met zelfgemaakte patat en een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise. Nu is het natuurlijk wel een stuk gezonder om er rijst bij te serveren. Lekker met wokgroenten, sperziebonen of komkommer in zuur. Ben jij ook dol op stoofvlees? Probeer dan ook eens ons stoofvlees met bier en ketjap. Die is ook echt smullen!
recept stoofvlees in ketjap saus

stoofvlees in ketjap saus: zoet en pittig
Equipment
- stoofpan
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 750 gram riblappen of sukadelappen, in blokjes gesneden
- 5 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 stuks uien in dunne halve ringen gesneden
- 2 stuks trostomaten in blokjes gesneden
- 5 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel sambal badjak
- 1,5 theelepel gemalen korianderpoeder
- 1/2 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel bloem
- zonnebloemolie
- roomboter
- 300 milliliter lauwwarm water
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Bestrooi het vlees met peper, zout en bloem. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie en een klont roomboter in een stoofpan. Bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan. Bak de uien met de knoflook, kerriepoeder, paprikapoeder, korianderpoeder, tomaten, sambal, rijstazijn, bruine suiker en ketjap manis voor ongeveer 3 minuten in het overgebleven braadvet. Voeg het vlees toe en roer alles goed door elkaar. Voeg vervolgens 300 milliliter water toe en laat het vlees ongeveer 4 uur stoven. (het vlees moet heel zachtjes pruttelen, zet het vuur dus niet te hoog)
- Ik stoof zelf het eerste uur met de deksel geheel op de pan. Daarna zet ik voor ongeveer 0,5 cm de deksel iets open. Zo kan het vocht een klein beetje verdampen en zal de saus iets gaan indikken. Het laatste uur haal ik de deksel er helemaal af.
- TIP: hoe langer het vlees kan stoven hoe lekkerder het wordt en kan de saus ook lekker indikken. Mocht je saus te waterig blijven, voeg dan een maïzena papje toe.
TIP: ik maak dit stoofvlees tegenwoordig niet alleen met rundvlees maar ook met kippendijen. De stoof hoeft dan uiteraard niet zo lang op te staan voordat het vlees gaar is. Al is het wel lekker qua smaak om het lang te laten stoven. Ik zet gerust de stoof ’s morgens vroeg al op om de stoof pas ’s avonds te eten.
Stoofvlees met ketjap en sambal


Dit soort stoof recepten zijn wat ons betreft echt comfort food op zijn best! Maak overigens gerust de stoof een dag van te voren klaar. Zo kunnen alle smaken goed intrekken. De stoof is ook erg lekker om als vulling in een bapao te gebruiken.
Met deze tips mislukt je stoofvlees voortaan niet
- Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is.
- Bak het vlees kort op heet vuur in olie en/of roomboter. Bak alleen de buitenkant goudbruin en haal het vlees dan meteen uit de pan.
- Laat het vlees zeker in het begin niet koken. Het vlees moet echt eerst de kans krijgen om langzaam te garen.
- Hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
- Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op.
- Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.
5 veelgestelde vragen over stoofvlees
Om stoofvlees extra mals te maken, is het belangrijk om het vlees op laag vuur te laten sudderen. Gebruik rundvlees met veel bindweefsel, zoals riblappen of sukadelappen en laat het minimaal 3 uur zachtjes garen. Hoe langer je het laat sudderen, hoe malser het wordt.
Voor de beste smaak gebruik je ketjap manis gebruikt. Deze Indonesische sojasaus is zoet en stroperig, wat zorgt voor een diepe, volle smaak in het stoofgerecht.
Ja, dit recept is perfect voor de slowcooker! Bak het vlees en de uien eerst aan in een pan, voeg daarna alle ingrediënten toe en laat het 6 tot 8 uur op de lage stand garen. Dit zorgt voor supermals stoofvlees zonder dat je er omkijken naar hebt.
Ja, je stoofvlees wordt er zelfs nóg lekkerder van als je het een dag van tevoren maakt. De smaken trekken dan beter in het vlees. Bewaar het maximaal 3 dagen in de koelkast of vries het in voor later gebruik.
Dit gerecht combineert heerlijk met rijst of met bami, maar ook met zoetzure komkommer, atjar en kroepoek. Wil je een Hollandse twist? Serveer het dan met aardappelpuree of frietjes.
Ik hoop dat jij net zo gaat smullen van deze stoof als wij thuis regelmatig doen. Heb je deze stoof gemaakt? Dan zouden we het leuk vinden als je een reactie achterlaat wat je ervan vond 😊