Stokbrood met brie en pesto. Dit zomerse goedgevulde stokbrood wordt nog lekkerder met Italiaanse salami en pijnboompitten.
Als dit stokbrood niet meer smullen is dan weet ik het ook niet meer!
Zomers stokbrood
Geniet van de heerlijke smaken en texturen met ons heerlijke zomerse stokbroodje gevuld met brie en pesto. Dit stokbrood is niet alleen een gemakkelijke maaltijd om te bereiden maar ook een smaakvolle keuze voor zowel een ontspannen zomerse lunch als een lichte avondmaaltijd.
De zachte, romige brie smelt op je tong, terwijl de hartige Italiaanse salami een vleugje pit toevoegt aan elke hap. Voor nog veel meer smaak en bite smaak voeg ik ook nog goudbruin gebakken pijnboompitten toe.
Eet jij ook graag stokbrood? Probeer dan ook eens de volgende recepten: stokbrood Caprese, stokbrood met kaas en tomaat uit de oven of maak eens de Italiaanse tuna melt.
Pesto met citroen
Nu kan je natuurlijk zelf pesto maken maar ik ga voor gemak en gebruik gewoon kant en klare pesto. Wel gebruik ik dan het liefst “verse” pesto uit de supermarkt. Uiteraard kan je ook gewoon pesto uit een potje gebruiken.
Om de pesto nog meer smaak te geven en het zomerse gevoel te versterken van het stokbrood, breng ik de pesto op smaak met het sap van een halve citroen.
Recept stokbrood met brie en pesto
Stokbrood met brie en pesto
Ingrediënten
- 1 stokbrood liefst vers stokbrood
- 10 snoeptomaatjes gehalveerd
- 1 teentje knoflook gepeld en doormidden gesneden
- 1 brie in dunne plakjes gesneden
- 1/2 citroen sap nodig
- 90 gram pesto
- rucola
- 90 gram salami ik gebruikte Nostrano (gekocht bij Dirk)
- handje pijnboompitten
- extra vierge olijfolie
- snufje pul biber of chilivlokken (uiteraard optioneel)
Instructies
- Halveer het stokbrood in de lengte, drizzle olijfolie eroverheen en wrijf het teentje knoflook eroverheen.
- Rooster het brood even kort in een grillpan of oven met grill functie.
- Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin.
- Meng de pesto met citroensap.
- Smeer de onderkant van het stokbrood in met de pesto, leg daarop wat rucola, dan de brie, salami, tomaatjes, bestrooi met pijnboompitten, zwarte peper, extra vierge olijfolie en eventueel een snuf pul biber of chilivlokken. Leg de bovenkant van het stokbrood erop en happen maar!
- TIP: in plaats van salami is het ook erg lekker om prosciutto of Parmaham te gebruiken.
Ik gebruikte meergranen stokbrood maar gebruik gerust wit stokbrood of een ander soort stokbrood naar eigen smaak.
Brie in plaats van pesto
Nu kan je misschien denken dat brie een beetje vreemde toevoeging is. Ik gebruik natuurlijk pesto (Italiaans) en (Italiaanse) salami. Voor de hand liggend zou het geweest zijn om mozzarella te gebruiken.
Echter zorgt de brie voor zo’n andere en heerlijke smaakbeleving dat het echt een aanrader is. Ben je geen brie liefhebber? Voel je dan vrij genoeg om wel plakjes mozzarella te gebruiken.
Houdt je van een beetje pittige kaassmaak dan kan je ook camembert gebruiken in plaats van brie.
Stokbrood met brie en pesto
Of je nu met je gezin/vrienden samenkomt voor een zomerse picknick in het park of gewoon wilt genieten van een rustige( avondmaaltijd) op je terras of in de tuin, dit stokbroodje met brie en pesto is de heerlijke keuze 🙂
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken