Stokbrood Caprese met pesto en prosciutto

Stokbrood Caprese met pesto en prosciutto

Stokbrood Caprese met pesto en prosciutto. Serveer als lichte avondmaaltijd of als verwen lunch. Breng Italië naar je eigen huis.

stokbrood caprese met pesto en prosciutto

Dit recept is natuurlijk geen authentiek Italiaans recept. Het is echter wel geïnspireerd op de heerlijke Italiaanse smaken.

Stokbrood Caprese

Met het zomerse weer in volle gang is het tijd om te genieten van lichte, smaakvolle maaltijden die passen bij het warme weer. Een perfecte keuze is dan wat ons betreft een stokbrood Caprese.

Caprese is vooral bekend als een Italiaans voorgerecht bestaande uit mozzarella, basilicum en tomaat. De herkomst van dit simpele maar o zo heerlijke voorgerecht komt van het Italiaanse eiland Capri. De kleuren van dit gerecht…groen/wit/rood staan symbool voor de Italiaanse vlag.

Ik heb ervoor gekozen om dit voorgerecht in een uitgebreidere variant te verwerken in een goed belegd stokbrood.

Eet jij ook graag in de zomer een “brood maaltijd”? Probeer dan ook eens de volgende recepten: stokbrood met kaas en tomaat uit de oven, Italiaanse tuna melt of maak eens het broodje salami met pittige roomkaas klaar.

Stokbrood Caprese met pesto en proscicutto

Deze heerlijke en eenvoudige maaltijd verwent je smaakpapillen met frisse smaken en een knapperige textuur.

Door de toevoeging van pesto, prosciutto en geroosterde pijnboompitten is dit stokbrood echt een goed vullende maaltijd. Of je het stokbrood nu serveert als lichte lunch, snelle avondmaaltijd of zelfs als voorgerecht tijdens een zomerse barbecue, iedereen zal gaan genieten.

Een ander voordeel van dit gerecht is de mega eenvoudige bereiding. Je kunt het stokbrood Caprese in slechts enkele minuten maken en serveren. Gebruik in plaats van stokbrood eventueel ciabatta. Dat is natuurlijk wel een stuk Italiaanser 😉

TIP: je kunt het stokbrood ook nog even in de oven een paar minuten opwarmen. Zo zal de mozzarella smelten. Beleg het stokbrood dan pas naderhand eventueel met de rucola voor een frisse en kruidige smaak.

Recept stokbrood caprese met pesto en prosciutto

stokbrood caprese met pesto en prosciutto

Stokbrood Caprese met pesto en prosciutto

Geniet van een heerlijk Italiaans stokbrood Caprese met pesto en prosciutto.
5 van 2 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken: Italiaans, Nederlands
Trefwoord: caprese, mozzarella, pesto, prosciutto, stokbrood, stokbrood caprese, tomaat
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 3 minuten
Totale tijd: 8 minuten
Porties: 1 stokbrood

Ingrediënten

  • 1 stokbrood
  • 2 tomaten in plakjes gesneden
  • 50 gram prosciutto
  • 2 bollen mozzarella in plakjes gesneden
  • 90 gram pesto
  • 1/2 citroen sap nodig
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • verse basilicum
  • extra vierge olijoflie
  • flinke hand rucola
  • snufje chilivlokken
  • Grana padano geraspt
  • handje pijnboompitten

Instructies

  • Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin.
  • Meng de pesto met het sap van een halve citroen en een snufje chilivlokken.
  • Snijd het stokbrood in de lengte doormidden. Smeer de pesto op zowel de bovenkant als onderkant.
  • Beleg de onderkant van het stokbrood met een handje rucola, daarop de tomaat, de plakjes mozzarella, basilicum,de prosciutto en pijnboompitten.
  • Bestrooi met de Grana Padano, drizzle er extra vierge olijfolie overheen en bestrooi met een snuf versgemalen zwarte peper.
  • Leg de bovenkant van het stokbrood erop en snijd het stokbrood in 4 gelijke stukken. (of kleinere stukjes als je het als snack wilt serveren)
  • Eet smakelijk!
  • TIP: extra lekker is om een dubbele hoeveelheid prosciutto te gebruiken 🙂
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

“Italiaans” stokbrood: heerlijk zomers!

stokbrood caprese met prosciutto

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken