Sambal oelek zelf maken

Sambal oelek zelf maken

Sambal oelek zelf maken. Als je eenmaal weet hoe simpel én hoe lekker het is om zelf sambal te maken, dan wil je niet anders meer.

sambal oelek zelf maken

Ieder jaar kan ik het niet laten om een paar peperplantjes mee te nemen bij het tuincentrum. Ook dit jaar heb ik mijn eerst oogst weer binnen. Dit keer heb ik er een simpele sambal oelek mee gemaakt. Dit “receptje” is bijna te simpel voor op de blog maar ik heb het recept toch uitgewerkt voor je.

Maak jij ook graag pittige recepten klaar met sambal oelek? Probeer ook eens de volgende recepten: kipspiesjes met sinaasappel en sambal, pittig gebakken rookworst of maak eens de kip in honing-sojasaus.

De rode peper

De rode peper is bij ons een groente (eigenlijk een vrucht) die wij heel veel gebruiken. Hij geeft niet alleen een lekker pitje aan je gerechten maar is ook super gezond. Rode peper bevat vitamine A, C en capsaïcine.

Capsaïcine is een stofje die de peper zijn pit geeft maar deze stof geeft ook je immuunsysteem wat pit. Deze stof is een boost voor je immuunsysteem, verhoogt de stofwisseling en werkt als een natuurlijke pijnstiller. Kortom tijd voor meer pepers in je keuken!

Recept Sambal oelek

sambal oelek zelf maken

Sambal oelek zelf maken

Als je eenmaal weet hoe simpel én snel het is om zelf sambal oelek te maken, dan wil je nooit meer anders.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Bijgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: oelek, rode peper, sambal, sambal oelek
Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 3 minuten
Totale tijd: 5 minuten
Porties: 1 potje

Equipment

  • 1 keukenmachine of vijzel

Ingrediënten

  • 125 gram rode peper in grove stukken gesneden
  • 1 eetlepel sushi azijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel zout
  • 2 flinke theelepels suiker of meer naar smaak

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in de blender. Blend tot alles fijn is en je tevreden bent met de structuur.
    Is de sambal te droog voeg dan een klein beetje water toe.
  • Doe je sambal oelek in een klein potje. Je kan deze in de koelkast tot zeker 4 weken bewaren.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Traditionele Sambal Oelek

Sambal Oelek is een traditionele chilipasta uit Indonesiche keuken. Deze chilipasta bereid je rauw waardoor zijn puurheid en pit goed naar voren komt. Oelek is de naam voor de traditionele vijzel waar vroeger de sambal mee werd gemaakt.

Tegenwoordig word de vijzel bijna niet meer gebruikt bijna iedereen een blender. Wanneer je de sambal iets minder fijn wilt hebben dan is het gebruik van de vijzel wel een mooie manier om de Sambal te maken.

Spice up your life

One Comment

Comments are closed.