plaattaart met pesto, mozzarella en tomaat

plaattaart met pesto, mozzarella en tomaat
Deel met je vrienden:

Er werd mij gevraagd voor meer plaattaart recepten, dus no problemo! Deze plaattaart met pesto, mozzarella en tomaat kost je maar 5 minuten tijd om te maken. Dan nog even 15-20 minuutjes in de oven en je kan gaan aanvallen. Voor op de bodem maakte ik een kruidige crème fraîche mix maar je zou eventueel ook gewoon een tomatensaus kunnen gebruiken. Omdat wij natuurlijk wel een beetje van pit houden, bestrooi ik de plaattaart met flink wat pul biber. Pul biber zijn Turkse chilivlokken en daar zit echt een veel lekkerdere smaak aan dan aan gewone chilivlokken. (vinden wij dan) Heb je dus een Turkse supermarkt in de buurt, dan zou ik zeker eens een bakje pul biber meenemen als ik jou was 😉

Ik gebruikte voor dit recept gewoon een rol kant en klare bladerdeeg.

recept plaattaart met pesto, mozzarella en tomaat

plaattaart met pesto, mozzarella en tomaat

Plaattaart met pesto, mozzarella en tomaat

deze Italiaanse plaattaart met pesto, mozzarella en tomaat is super simpel om zelf te maken.
5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Bijgerecht, Lunch
Keuken: Italiaanse
Trefwoord: bladerdeeg, mozzarella, pesto, plaattaart, tomaat
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 1 plaattaart

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 100 gram pesto
  • 125 gram crème fraîche
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • snuf pul biber of chilivlokken
  • 2 trostomaten in plakjes gesneden
  • 1 bol mozzarella
  • 75 gram extra belegen kaas geraspt
  • 1 ei geklutst

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de crème fraîche met de knoflookpoeder, uienpoeder, zwarte peper en zout. Rol de bladerdeeg op een bakplaat uit. Vouw de randen eventueel een kleine stukje naar binnen. (dan krijg je een krokante opstaande rand als de plaattaart uit de oven komt)
  • Smeer de hele bodem in met de crème fraîche. Leg de plakjes tomaat erop, scheur de mozzarella in stukjes eroverheen en verdeel kleine hoopjes pesto over de plaattaart. Bestrooi met de geraspte extra belegen kaas en bestrooi eventueel met een snuf pul biber (chilivlokken) voor wat extra pit. Smeer de randen in met geklutst ei en bestrooi deze eventueel met wat grof zeezout. Bak de plaattaart in 20-30 minuten goudbruin. Laat even 2-5 minuutjes afkoelen op een rooster voordat je de taart gaat snijden.

TIP: ondanks dat ik ook gewoon een rol kant en klare bladerdeeg gebruikt heb, is het lekkerder om roomboter bladerdeeg te gebruiken. Laat 10 plakjes roomboter bladerdeeg ontdooien. Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en rol de bladerdeeg uit tot een rechthoekige vorm. Bereid verder het recept op dezelfde manier zoals hierboven uitgelegd.

Italiaanse plaattaart

Een super simpele plaattaart met pesto, mozzarella en tomaat. Voor extra smaak gebruik ik ook nog extra belegen geraspte kaas. Niet heel Italiaans maar wel super lekker! Je zou eventueel ook Parmezaanse kaas kunnen gebruiken. Wij hebben aan deze plaattaart met zijn vieren niet genoeg als complete avondmaaltijd. Daarom maak ik er graag een simpele salade bij.

Ook lekkere recepten met pesto zijn: salade Caprese met pesto en tomaat, pastasalade met pesto en gegrilde kip of de Italiaanse ovenschotel met krieltjes en pesto.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.