Plaattaart met aubergine en tapenade. Deze heerlijke plaattaart kan je eten bij een kom soep, bij een salade of gewoon als borrelhapje.
Yum! Deze plaattaart zit echt bommetje vol smaak en is echt mega simpel te maken 🤩 In plaats van aubergine kan je trouwens ook paprika of courgette gebruiken. Ook erg lekker is om een combinatie van verschillende groenten te gebruiken. De groente die je overhoudt, kan je dan weer gebruiken in een soep😋
Plaattaart met aubergine
Aubergine is een heerlijke groente die vaak wordt onderschat. Aubergine heeft een zachte, romige textuur en neemt gemakkelijk smaken op. Daarom is het een ideale groente om te verwerken in verschillende gerechten. Bovendien bevat aubergine veel vezels en antioxidanten. Onze kids vinden de schil van aubergine niet zo lekker, dus voor deze plaattaart schil ik wel de aubergine. Uiteraard kan je de schil ook gewoon laten zitten.
Eet jij ook graag gerechten met aubergine? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: vegetarische aubergine curry stoof, krokante aubergine burger met pittige salsa of maak een keertje de vegetarische lasagne met aubergine en spinazie.
Recept plaattaart met aubergine en tapenade
Plaattaart met aubergine en tapenade
Equipment
- 1 bakplaat
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 110 gram tapenade
- 1/2 rode ui in dunne ringen gesneden
- 1 aubergine in dunne plakjes gesneden, eventueel geschild
- handje verse basilicum grof gehakt
- 100 gram oude kaas geraspt
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje chilivlokken
- flinke snuf gedroogde oregano
- handje pompoenpitten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Rol het bladerdeeg inclusief bakpapier uit op een bakplaat. Vouw de randen van het deeg iets naar binnen toe. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.(laat het bladerdeeg even 5 minuten op kamertemperatuur komen voordat je het uitrolt)
- Smeer de tapenade uit over het bladerdeeg en bestrooi met de geraspte oude kaas. Verdeel vervolgens de plakjes aubergine over de tapenade, verdeel de rode ui eroverheen en bestrooi met een handje pompoenpitten, gedroogde oregano, snuf versgemalen zwarte peper en een snufje chilivlokken.
- Bak de plaattaart in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de plaattaart iets afkoelen, bestrooi met grof gehakte basilicum, snijd in stukken en eet smakelijk!
- TIP: in plaats van oude kaas is het ook erg lekker om feta te gebruiken.
Tapenade
Om de plaattaart meteen lekker veel smaak te geven smeer ik de bodem in met tapenade. Zelf gebruikte ik een mediterraanse tapenade maar voel je vrij om een andere soort tapenade te gebruiken. Wil je variëren qua smaak dan is het ook lekker om rode of groente pesto te gebruiken.
Kant en klaar bladerdeeg
Ik heb eigenlijk altijd een rol bladerdeeg in de koelkast liggen. Want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Een rol kant-en-klaar bladerdeeg is ideaal als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten, zonder gedoe.
Aubergine plaattaart
Ik hoop dat jij net zo gaat smullen van deze plaattaart als wij thuis doen. Omdat ik niet tegen pijnboompitten kan gebruik ik pompoenpitten maar ook erg lekker is om pijnboompitten te gebruiken.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.