Plaattaart met aubergine en tapenade

Plaattaart met aubergine en tapenade

Plaattaart met aubergine en tapenade. Deze heerlijke plaattaart kan je eten bij een kom soep, bij een salade of gewoon als borrelhapje.

plaattaart met aubergine en tapenade

Yum! Deze plaattaart zit echt bommetje vol smaak en is echt mega simpel te maken 🤩 In plaats van aubergine kan je trouwens ook paprika of courgette gebruiken. Ook erg lekker is om een combinatie van verschillende groenten te gebruiken. De groente die je overhoudt, kan je dan weer gebruiken in een soep😋

Plaattaart met aubergine

Aubergine is een heerlijke groente die vaak wordt onderschat. Aubergine heeft een zachte, romige textuur en neemt gemakkelijk smaken op. Daarom is het een ideale groente om te verwerken in verschillende gerechten. Bovendien bevat aubergine veel vezels en antioxidanten. Onze kids vinden de schil van aubergine niet zo lekker, dus voor deze plaattaart schil ik wel de aubergine. Uiteraard kan je de schil ook gewoon laten zitten.

Eet jij ook graag gerechten met aubergine? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: vegetarische aubergine curry stoof, krokante aubergine burger met pittige salsa of maak een keertje de vegetarische lasagne met aubergine en spinazie.

Recept plaattaart met aubergine en tapenade

plaattaart met aubergine en tapenade

Plaattaart met aubergine en tapenade

Deze plaattaart met aubergine en tapenade is ontzettend lekker, staat binnen een half uurtje op tafel en is nog best gezond ook.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Borrelhapje, Lunch
Keuken: Nederlands
Trefwoord: aubergine, bladerdeeg, oude kaas, plaattaart, pompoenpitten, rol bladerdeeg, tapenade
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 1 plaattaart

Equipment

  • 1 bakplaat

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 110 gram tapenade
  • 1/2 rode ui in dunne ringen gesneden
  • 1 aubergine in dunne plakjes gesneden, eventueel geschild
  • handje verse basilicum grof gehakt
  • 100 gram oude kaas geraspt
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • snufje chilivlokken
  • flinke snuf gedroogde oregano
  • handje pompoenpitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Rol het bladerdeeg inclusief bakpapier uit op een bakplaat. Vouw de randen van het deeg iets naar binnen toe. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
    (laat het bladerdeeg even 5 minuten op kamertemperatuur komen voordat je het uitrolt)
  • Smeer de tapenade uit over het bladerdeeg en bestrooi met de geraspte oude kaas. Verdeel vervolgens de plakjes aubergine over de tapenade, verdeel de rode ui eroverheen en bestrooi met een handje pompoenpitten, gedroogde oregano, snuf versgemalen zwarte peper en een snufje chilivlokken.
  • Bak de plaattaart in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de plaattaart iets afkoelen, bestrooi met grof gehakte basilicum, snijd in stukken en eet smakelijk!
  • TIP: in plaats van oude kaas is het ook erg lekker om feta te gebruiken.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Tapenade

Om de plaattaart meteen lekker veel smaak te geven smeer ik de bodem in met tapenade. Zelf gebruikte ik een mediterraanse tapenade maar voel je vrij om een andere soort tapenade te gebruiken. Wil je variëren qua smaak dan is het ook lekker om rode of groente pesto te gebruiken.

Kant en klaar bladerdeeg

Ik heb eigenlijk altijd een rol bladerdeeg in de koelkast liggen. Want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Een rol kant-en-klaar bladerdeeg is ideaal als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten, zonder gedoe.

Aubergine plaattaart

plaattaart met tapenade