Pasta in tomatensaus met aubergine. Ik hoop met deze pasta de grootste “aubergine hater” te overtuigen dat deze groente wel lekker is.
Pasta met aubergine
Geniet van de heerlijke combinatie van smaakvolle aubergines, kruidige tomatensaus en volkoren pasta. Deze pasta is niet alleen ontzettend lekker maar ook nog behoorlijk gezond.
Ik heb er dit keer voor gekozen om de aubergine op twee manieren te verwerken in het gerecht. Ik gebruik 1 aubergine in blokjes gesneden die door de pastasaus gaat.
Tevens gebruik ik nog 1 aubergine die ik in dunne plakjes snijd. Deze plakjes aubergine breng ik op smaak met specerijen en bestrooi ik met een beetje bloem. Vervolgens bak ik de plakjes aubergine krokant en garneer ik daarmee de pasta.
De pasta is zonder de gebakken aubergine erop ook al erg lekker 🙂
Tip voor wanneer je niet zo van aubergine houdt
Onze jongste dochter is niet zo’n enorme liefhebber van aubergine en dit keer heeft ze niet eens door gehad dat ik aubergine in de pastasaus had gebruikt.
Het enige wat zij namelijk niet zo lekker vindt is de schil. Ik had de aubergine voor in de saus namelijk geschild. De aubergine stooft dan heerlijk zacht in de pastasaus.
Dus misschien een tip voor wanneer jij aubergine ook niet zo lekker vindt. Probeer deze groente eens te eten zonder schil.
En ja…ik weet heus wel dat je dan veel gezondheidsvoordelen van deze groente niet nuttigt. Maar hé….alle beetjes helpen en wie weet ga je ooit de aubergine met schil dan ook waarderen.
De plakjes aubergine zou je eventueel ook kunnen bakken zonder schil. Omdat de rest van ons gezin wel van aubergine houdt heb ik dit niet gedaan.
Ben jij wel een aubergine liefhebber? Probeer dan ook eens de volgende recepten: krieltjes ovenschotel met aubergine en courgette, vegetarische stoof, of maak eens de kruidige aubergine stoof met aardappel.
Recept pasta in tomatensaus met aubergine
Pasta in tomatensaus met aubergine
Ingrediënten
- 300 gram volkoren pasta soort naar keuze (ik gebruikte volkoren macaroni)
- 1 aubergine in blokjes gesneden (eventueel geschild)
- 2 trostomaten in blokjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1 groentebouillonblokje
- 1 klein blikje tomatenpuree = blikje van 70 gram
- 1 blik tomatenblokjes
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1,5 theelepel kerriepoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano flinke theelepels gebruiken
- snufje chilivlokken
- 1/3 theelepel kaneelpoeder
- snufje suiker
- hand verse basilicum grofgehakt
- geraspte kaas naar keuze
- 50 milliliter water
GEBAKKEN AUBERGINE
- 1 aubergine in dunne plakjes gesneden
- oregano
- chilivlokken
- paprikapoeder
- kerriepoeder
- versgemalen zwarte peper en zout
- bloem
Instructies
MAAK DE PASTASAUS:
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan of koekenpan en fruit de uien met de knoflook en aubergine voor 3-5 minuten.
- Voeg de paprikapoeder, kerriepoeder, oregano, kaneel, peper, zout, chilivlokken toe en bak kort mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak tevens kort mee.
- Voeg de tomatenblokjes toe samen met het water en snufje suiker. Laat de saus 15 minuten zachtjes koken zonder deksel op de pan. (de suiker zorgt ervoor dat alle smaken mooi in balans komen maar is uiteraard wel optioneel) Voeg na 10 minuten de basilicum toe en laat nog 5 minuten verder pruttelen.
KOOK DE PASTA:
- Kook ondertussen de pasta gaar samen met het groentebouillonblokje volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
BAK DE PLAKJES AUBERGINE:
- Bestrooi de plakjes aubergine aan beide kanten met oregano, paprikapoeder, kerriepoeder, peper, zout en eventueel een beetje chilivlokken. Haal dan de plakjes aubergine door het bloem.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de plakjes aan beide kanten goudbruin en gaar. Afhankelijk van de dikte van je plakjes aubergine duurt dit 2-4 minuten per kant. Laat de plakjes aubergine even uitlekken op keukenpapier.
- TIP: ook lekker is om de gekruide plakjes aubergine door het bloem te halen, dan door geklutst ei en vervolgens door panko. Zo krijg je echt heerlijke krokante aubergine plakjes.
MAAK DE PASTA AF:
- Wanneer de pastasaus en pasta klaar is meng dan de pasta door de pastasaus. Verdeel de pasta over 4 borden, verdeel de plakjes aubergine eroverheen en bestrooi met geraspte kaas naar keuze. Ook lekker is om nog extra fijngehakte basilicum toe te voegen.
- Eet smakelijk!
Pasta in tomatensaus met aubergine
Of je nu een doorgewinterde vegetariër bent of gewoon een heerlijke vleesloze maaltijd wilt proberen, deze pasta gaat hopelijk bij je in de smaak vallen.
Volkoren pasta
Om de gezondheidsvoordelen van deze pasta verder te versterken heb ik ervoor gekozen om volkoren pasta te gebruiken in plaats van gewone pasta. Volkoren pasta bevat namelijk echt heel veel meer vezels, vitaminen en mineralen dan traditionele pasta.
Je darmen worden hier ontzettend blij van, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering, een verzadigd gevoel en een langzamere stijging van de bloedsuikerspiegel.
Ik gebruikte voor dit recept Biologische volkoren macaroni gekocht bij Dirk. Deze macaroni is net iets dikker dan de meeste macaroni soorten. Dit vinden wij persoonlijk erg lekker. Daarbij is deze volkoren macaroni ook nog eens heel voordelig geprijsd. (ook niet onbelangrijk!)
De aubergine
De aubergine is een veelzijdige groente die in talloze wereldkeukens wordt gewaardeerd. Deze paarse groente is niet alleen verrukkelijk maar ook heel erg voedzaam.
Een aubergine bevat veel voedingsstoffen, weinig calorieën en is een uitstekende bron van vezels, vitamines en mineralen. De aanwezigheid van antioxidanten zoals anthocyanen in de schil van de aubergine versterkt het immuunsysteem.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken