Sinds ik geen eieren meer mag eten, ben ik extra blij met dit makkelijke recept voor pannenkoeken zonder ei. Ze zijn luchtig, snel klaar en smaken net zo lekker als gewone pannenkoeken. Hier thuis merkte niemand het verschil. Dus voortaan eten wij pannenkoeken zonder buikpijn achteraf.

Tip: Ik gebruik zelf graag een combinatie van volkorenmeel en bloem. Zo zijn de pannenkoeken niet alleen lekker, maar ook beter voor je darmen. Wil je liever alleen bloem gebruiken? Dat kan natuurlijk ook! Voeg dan gewoon iets minder melk toe. Beaudine en de rest van het gezin vindt dit gelukkig ook geen probleem. Door de volkorenmeel toe te voegen krijgen de pannenkoeken juist nog meer smaak.
Lekker variëren met pannenkoeken toppings
Een pannenkoek zonder ei kun je natuurlijk net zo lekker aankleden als een “gewone” pannenkoek. Naast stroop, poedersuiker, kaas, chocoladepasta kan je het ook net even iets spannender maken. Onze favorieten:
- Aardbeien met kokosyoghurt of slagroom
- Blauwe bessen met kokosyoghurt
- Pindakaas met plakjes banaan
- Gebakken appeltjes met kaneel
- Vlaaifruit kersen met ijs
- Lemon curd met frambozen
- Salted caramel
- Hummus met gegrilde groenten
- Tonijn met gesmolten kaas
- Gebakken champignons en feta of extra belegen kaas
- Ook lekker is om krokante toppings toe te voegen zoals pijnboompitten, gemengde zaden, walnoten en pecannoten.
- Durf ook te variëren met eventueel kruiden door het beslag zoals Italiaanse kruiden, gedroogde oregano en/of za’atar.
Recept pannenkoeken zonder ei

Pannenkoeken zonder ei
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 250 gram volkorenmeel
- 125 gram patentbloem
- 1 liter melk ik gebruik plantaardige melk
- 7 gram bakpoeder
- 2 theelepels vanille aroma of 1 zakje vanillesuiker
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng in een grote mengkom het volkorenmeel met de patentbloem, bakpoeder en flinke snuf zout.
- Voeg beetje bij beetje 900 milliliter melk toe en roer met een garde tot een glad beslag.
- Laat het beslag afgedekt minimaal 30 minuten rusten. (een uur mag ook)
- Is het beslag na het rusten te dik? Voeg de overige 100 ml melk toe.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur.
- Smelt een beetje boter of olie in de pan. Giet een dun laagje beslag met een soeplepel in de pan en bak de pannenkoeken goudbruin aan beide kanten.
Notities
Zet een pan met een klein laagje water op laag vuur en leg er een bord bovenop. Breng het water aan de kook, zet het vuur dan laag. Stapel de gebakken pannenkoeken op het bord en dek ze af met een tweede bord of een vel aluminiumfolie. Zo blijven ze lekker warm en zacht tot je ze gaat serveren.
Veelgestelde vragen
Ja, leg bakpapier tussen de pannenkoeken en vries ze in voor maximaal 2 maanden.
Daardoor bindt het beslag beter en worden de pannenkoeken luchtiger.
Dat kan maar vinden wij wel minder lekker omdat de pannenkoeken dan minder smaak hebben.
Pannenkoeken zonder ei: simpel, snel en voor iedereen lekker
Pannenkoeken zonder ei zijn dus helemaal niet ingewikkeld om te maken. Ze zijn net zo luchtig en lekker als gewone pannenkoeken. Hier thuis eten we ze in ieder geval niet meer anders. Hopelijk ga jij er binnenkort net zo van smullen als wij doen. Zin in nog een lekker alternatief voor gewone pannenkoeken? Probeer dan ook eens onze gezonde bananenpannenkoeken met havermeel. Ook deze zijn makkelijk om te maken én voedzaam.
