Salted caramel zelf maken: super makkelijk!

Salted caramel zelf maken: super makkelijk!

Je kan mij en de kinderen echt wakker maken voor salted caramel of gewoon in het Nederlands gezouten karamel. Alles wordt namelijk lekkerder met deze saus! Veel mensen zijn bang om zelf karamel te maken maar het is echt heel simpel. Je moet alleen een beetje geduld hebben omdat je wel echt bij je pan moet blijven. Loop dus niet weg en houdt de pan goed in de gaten! Het is zonde als je salted caramel verbrand omdat je net even naar de wc ging. Ook moet je je zelf bedwingen om niet in de pan te willen gaan roeren. Afblijven dus! Pas als de suiker goudkleurig wordt, dan pas mag je in actie komen. Ik waarschuw alleen wel….als je deze gezouten karamel eenmaal gemaakt heb, dan heb je echt een nieuwe verslaving erbij.

Tip voor de feestdagen: Deze salted caramel is echt onwijs lekker over een plaattaart met appel en amandelspijs

recept salted caramel

salted caramel / gezouten karamel

4.50 van 2 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Nagerecht/Toetje, Ontbijt, Snack, Tussendoortje
Keuken: Amerikaanse
Voorbereidingstijd: 1 minuut
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 16 minuten
Porties: 1 klein weckpotje

Ingrediënten

  • 200 gram suiker
  • 125 milliliter slagroom op kamertemperatuur
  • 75 milliliter water
  • 75 gram roomboter op kamertemperatuur
  • flinke snuf zeezout

Instructies

  • Doe de suiker met het water in een kookpan met een hoge rand en zet de pan op middelhoog vuur. (geen koekenpan) Breng het suikermengsel langzaam aan de kook, tot de suiker een mooie goudkleur begint te krijgen. Blijf tot die tijd van de pan af! Als de suiker een mooie goudkleur heeft, dan ga je met een garde roeren Voeg de slagroom toe. Schrik niet dit gaat flink borrelen en het komt omhoog...blijf echter roeren Roer nog even 1-2 minuten door tot de karamelsaus dikker begint te worden.
  • Haal de pan van het vuur en laat de saus 2-3 minuten iets afkoelen. Voeg dan de blokjes roomboter toe met een flinke snuf zeezout en roer dit door de karamelsaus Schenk je karamelsaus in een klein potje en zet je pan meteen onder met heet water en een druppeltje afwasmiddel
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

salted caramel is overal lekker bij en op

zelf salted caramel maken

recept om zelf salted caramel te maken
Deze Salted Caramel is ook super lekker om als vervanger voor chocoladefondue te gebruiken. Doop er dus allemaal lekkers is en je hebt een ontzettend simpel en leuk toetje/dessert. Ja, het kan ook met fruit 😉  TIP: doe de karamel in een chocolade fonduepan en je salted caramel blijft lekker warm.
recept zelf salted caramel maken. lekker Kerst toetje / dessert
Deze trifle met zelfgemaakte brownie, mascarpone mengsel, gezouten karamel en gesuikerde amandelen was echt hemels lekker! Super leuk toetje/dessert voor de feestdagen bijvoorbeeld. 

Tips om zelf karamel te maken

Tip: Blijf bij je pan en loop niet weg.
Tip: Even een tijdindicatie hoelang het bij mij duurde: 5 minuten voordat de suiker opgelost was en het duurde in totaal 15 minuten voordat de suiker goudkleurig werd. Dit is het moment dat je met een garde moet gaan roeren
Tip: Blijf van je pan af tot het moment dat de suiker een mooie goudkleur heeft. Zie vorige tip!
Tip: Schrik niet als je de slagroom toevoegt. Dit borrelt enorm en het komt ook omhoog. Blijf echter roeren met je garde.
Tip: Als je saus klaar is en je hebt de saus overgegoten in een potje, giet dan een beetje afwasmiddel in de pan en schenk hem vol met heet water. Laat dit even staan en je kan je pan daarna super makkelijk schoonmaken. Doe je dit niet…dan moet je gaan bikken en kan je waarschijnlijk je pan weggooien.