Mexicaanse kip met rijst en bonen

Mexicaanse kip met rijst en bonen

Mexicaanse kip met rijst en bonen. Deze heerlijke avondmaaltijd is echt een feestje om te eten en nog gezond ook.

Mexicaanse kip met rijst en bonen

Mexicaanse kip

Normaal gesproken maak ik deze “Mexicaanse kip” in de zomer klaar als kipspiesjes tijdens de bbq maar zo verwerkt in een normale avondmaaltijd is het ook echt super lekker. Ik zet “Mexicaans” tussenhaakjes omdat dit natuurlijk totaal geen authentieke Mexicaanse maaltijd is. Het is wel geïnspireerd op de Mexicaanse smaken.

Eet jij ook zo graag Mexicaans geïnspireerde avondmaaltijden? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: Mexicaanse salade met chipotle kip, broodje Mexicaanse tuna melt of maak eens de Mexicaanse lasagne met gehakt en bonen klaar.

Recept Mexicaanse kip met rijst en bonen

Mexicaanse kip met rijst en bonen

Mexicaanse kip met rijst en bonen

Wil je gezond, lekker én snel eten? Probeer dan een keertje deze Mexicaanse kip met rijst en bonen eens.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Mexicaans
Trefwoord: bonen, chipotle kip, chipotle peper, Mexicaanse kip, Mexicaanse rijst, rijst, rijst met bonen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
4 uur
Totale tijd: 4 uur 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

RIJST:

  • 275 gram meergranen rijst
  • 1 kipbouillonblokje
  • 450 ml water
  • scheutje zonnebloemolie

MEXICAANSE KIP:

  • 500 gram kippendijfilet in blokjes gesneden
  • 2 stuks limoen sap nodig
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 eetlepel fijngehakte chipotle peper
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • snufje zout

EXTRA'S

  • 380 gram bonenmix uitgelekt
  • 340 gram mais uitgelekt
  • 1 paprika in blokjes gesneden
  • 2 trostomaten in blokjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • zonnebloemolie
  • verse koriander grof gehakt
  • guacamole optioneel
  • tortillachips optioneel
  • crème fraîche optioneel

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de Mexicaanse kip en laat de kip minimaal 4 uur marineren. Een nachtje is het lekkerst.
  • Wanneer de kip lang genoeg gemarineerd heeft kun je het gerecht gaan bereiden!

BEGIN MET HET MAKEN VAN DE RIJST:

  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een middelmaat kookpan. Fruit kort de ui aan. Voeg de rijst toe, een verkruimeld bouillonblokje en bak kort mee. Voeg het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur nu zachter en laat de rijst met de deksel op de pan 8-9 minuten pruttelen tot de gaatjes erin vallen. Zet het vuur uit en laat nog 10 minuten met de deksel op de pan staan.

WANNEER DE RIJST KOOKT BEGIN MET HET MAKEN VAN DE KIP:

  • Verhit een scheutje olie in een hapjespan of koekenpan en bak de uien samen met de paprika, knoflook, tomaat, snuf peper en zout voor ongeveer 5 minuten. Voeg de kip toe en bak tot de kip goudbruin en gaar is. 
  • Voeg de bonen en mais toe samen met 100 ml water en bak nog eventjes voor 3-5 minuten. 
  • Serveer de rijst met de Mexicaanse kip en bonen. Bestrooi eventueel met grof gehakte koriander. Lekker met klodder crème fraiche en zelfgemaakte guacamole erbij. 
    Ook tortillachips voor wat crunch zijn er erg lekker bij. Maak gewoon je eigen Mexicaans eetfestijn. Eet smakelijk 😋
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Welke kip gebruiken

Zelf gebruik ik graag kippendijfilet omdat deze kip een stuk malser is dan gewone kipfilet. Nu weet ik dat veel mensen niet zo’n liefhebber zijn van kippendijfilet omdat er stukjes vet aan zitten. Zelf houd ik ook niet van grote stukken vet, dus dat snijd ik altijd van de kippendijfilet af. Uiteraard kan je ook gewoon normale kipfilet gebruiken. Het lekkerste resultaat krijg je overigens als de kip minimaal 4 uur kan marineren….langer mag altijd!

Wil je liever dit gerecht vegetarisch maken? Dan kan je ook vegetarische kip gebruiken. Je hoeft de vega kip dan niet te laten marineren en gebruik dan 1 limoen minder.

Mexicaanse kip met rijst en bonen

Mexicaanse kip met rijst en bonen

Yum! Deze avondmaaltijd is super simpel om te maken en je kunt je eigen Mexicaanse eetfestijn ervan maken.🤩