Limoen kip met noedels en chilisaus. Deze frisse avondmaaltijd is heerlijk zomers en is super simpel te bereiden.
Wanneer het warm buiten is verlang ik naar niet al te zwarte maaltijden en dan is deze maaltijd ideaal. De frisse chilisaus dip is overigens ook lekker op een burger. Just saying 😉
Limoen kip
Het lekkerste resultaat krijg je wanneer je de kip een nachtje kan laten marineren. Zo trekken alle smaken van de frisse marinade in de kip.
De marinade maak je met limoen, sojasaus, mirin, rode peper, knoflook, gember, honing en sesamolie. Door de limoensap wordt je kip ook ontzettend mals. Maak gerust dus ook eens bbq spiesjes van kip met deze marinade. Manlief is helemaal verzot inmiddels op deze kip, dus wij komen de zomer wel door 😉
Eet jij ook graag gerechten met limoen erin? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: avocado dip met feta, kipburger met mango salsa en limoen-mayonaise of maak eens de Mexicaanse salade met chipotle kip.
Welke noedels gebruiken
Voor dit recept gebruik ik zelf iedere keer andere noedels. Het is maar net waar ik trek in heb. Op de foto’s zie je dat ik rijstnoedels heb gebruik. Deze noedels zijn in de zomer lekker licht van smaak. Je kunt echter ook woknoedels, mihoen of udon noodles gebruiken.
Recept limoen kip met noedels en chilisaus
limoen kip met noedels en chilisaus
Ingrediënten
LIMOEN KIP
- 4 stuks kippendijfilet
- 30 milliliter sojasaus
- 30 milliliter mirin
- 1 rode peper grof gehakt
- 1 limoen sap en rasp nodig
- 3 teentjes knoflook grof gehakt
- 3 centimeter vers gember geschild en grof gehakt
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel sesamolie
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
CHILISAUS DIP
- 100 milililiter sweet chilisaus
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel sojasaus
- 1/2 limoen sap nodig
EXTRA'S
- 225 gram rijstnoedels
- koriander grof gehakt en optioneel
- 1 paksoi in stukjes gesneden
- handje gezouten cashewnoten
- kroepoek
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de kip (behalve de kip zelf) in een blender. Doe de kip in een mengkom en voeg de marinade toe. Laat de kip minmaal een uur maar liefst veel langer marineren. TIP: heb je geen blender? Rasp of hak de ingrediënten dan heel fijn en meng dit dan met de honing, sojasaus, mirin en limoensap.
Wanneer de kip lang genoeg gemarineerd heeft kan je het gerecht gaan bereiden:
- Meng alle ingrediënten voor de chili dip en zet apart.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan of grillpan en bak de kip op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Dit duurt ongeveer 5 minuten per kant….afhankelijk van hoe dik je kip is.
- Kook ondertussen de (rijst)noedels gaar volgens gebruiksaanwijzing op verpakking. Spoel de noedels met koud water af.
- Roerbak ondertussen ook de paksoi. Verwarm in dezelfde pan eventueel de noedels mee.
- Snijd de kip in reepjes.
- Serveer de (rijst)noedels met de kip en verdeel er een beetje chilisaus dip overheen. Bestrooi vervolgens met grof gehakte koriander en cashewnoten. Serveer er kroepoek bij en eet smakelijk!
- TIP: in plaats van koriander kan je ook (platte) peterselie gebruiken. Ook lekker is om nog verse gehakte rode peper toe te voegen.
- TIP: in plaats van paksoi kan je uiteraard ook andere wokgroenten of sugar snap erbij serveren.
Welke kip gebruiken
Zelf gebruik ik voor dit recept 4 stuks kippendijfilet. Nu weet ik dat niet iedereen fan is van kippendijen. Je kunt eventueel ook twee grote kipfilet gebruiken en deze halveren.
TIP: is de enige reden dat je geen kippendijfilet wilt eten die vette “fliebertjes”? Ik snijd zelf altijd wel de grotere stukken vet van de randen. Zo krijg je wel de malsheid van de kippendijfilet zonder het nare mondgevoel van het vet.
Limoen kip met noedels
Je kunt deze avondmaaltijd zowel lauwwarm als koud eten. Ik hoop dat jij deze zomer net zo van deze maaltijd gaat genieten als wij thuis doen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
Heerlijk gerecht met super smaken.Van genoten en ga nog zeker nogmaals maken.Dank voor recept.
Beste Cees,
Wat ontzettend fijn om te lezen dat het gerecht zo goed in de smaak is gevallen.
Was superlekker, en zomers!! komt absoluut weer op tafel 🌞🥰
Beste Caroline,
Wat ontzettend leuk om te lezen dat het recept zo goed in de smaak is gevallen en dus voor herhaling vatbaar is 🙂