Kip in cognac roomsaus

Kip in cognac roomsaus

Kip in cognac roomsaus. Deze kipstoof is bij ons grote favoriet thuis en hopelijk binnenkort bij jou ook. Heerlijk bij patat of bij rijst.

Kipstoof met cognac

Wat is lekker eten toch ontzettend belangrijk. Als je weet dat je s’avond heerlijk gaat eten, dan kan je dag toch bijna niet meer stuk. Twee weken geleden kwamen mijn schoonouders eten (echte lekkerbekken zijn dat) dus er moest wel echt iets heel lekkers op tafel komen. Mijn schoonouders drinken graag een glaasje cognac, dus het werd tijd om mijn kip in cognac roomsaus weer een keertje klaar te maken….die is namelijk toch zoooo lekker!!!

Ja ik weet het, dat zeg ik iedere keer, maar het is echt waar! De mmmmmm’s vlogen over te tafel en mijn schoonvader heeft maar liefst twee volle borden opgeschept….dat zegt wel genoeg 😉 Ik ga hier ook verder geen woorden meer over vuil maken, lees het recept, print het uit en maak het klaar!

Eet jij ook graag stoof gerechten met kip? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: kip stoof met chipotle peper in adobo saus, kip stoof in kruidige tomatensaus met pasta of maak eens de kip in bier gestoofd klaar.

Recept kip in cognac roomsaus

Kip in cognac roomsaus

kip in cognac roomsaus

4 van 4 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 700 gram Kippendijen in blokjes gesneden
  • flinke hand verse peterselie fijngesneden
  • flinke hand verse bieslook fijngesneden
  • 1 eetlepels roomboter
  • olijfolie
  • 2 uien fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 100 milliliter water
  • 250 milliliter slagroom
  • 1 groentebouillonblokje
  • scheut(je) cognac
  • 1/2 eetlepel sambal badjak
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel roomboter en een flinke scheut olie in een pan. Bak hierin de kip goudbruin met een snufje gemalen zwarte peper, zeezout, 2 theelepels paprikapoeder, 1 theelepel kurkuma en een 1/2 eetlepel sambal badjak. Haal de kip uit de pan.
  • Voeg nog een scheutje olie toe in de pan en fruit nu de uien met de knoflook. Voeg 100 milliliter water, 250 milliliter slagroom en 1 bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook en laat 3 minuten koken. Voeg dan de gehakte peterselie, bieslook en een (flinke) scheut cognac toe. Breng op smaak met zwarte peper, zeezout en 1 eetlepel suiker.
  • Voeg de kip weer toe. Leg de deksel half op de pan en laat de kip 30 minuten zachtjes pruttelen. Als de saus te dun blijft, voeg dan eventueel een klein beetje maizena toe of haal de deksel van de pan en zet het vuur wat hoger om de saus te laten indikken.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

 

Welke kip gebruiken

Voor dit recept heb ik gebruikt gemaakt van kippendijfilet maar je kan ook gewoon kipfilet gebruiken. Het voordeel van kippendijfilet is dat je vlees een stuks malser blijft.

Mocht je nu thuis niet in het bezit zijn van een fles cognac maar wel van een fles whisky, gebruik dan een scheutje whisky. Mocht je ook geen fles whisky in je kast hebben staan, gebruik dan een flinke scheut witte wijn. Dit is nu het leuke van koken. Een scheutje van het één of het ander en je hebt weer een ander heerlijk gerecht. Deze kip in cognac roomsaus is lekker met friet, pasta, brood of rijst…eigenlijk met alles dus!

Kip in cognac roomsaus

Kip in cognac roomsaus. TIP: ook lekker is om nog champignons mee te bakken.

Kip in cognac roomsaus