Javaanse kip met rijst: zoet en pittig

Javaanse kip met rijst: zoet en pittig
Deel met je vrienden:

Javaanse kip met rijst: zoet en pittig

5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Javaanse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 8 uur 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram Kippendijen grof gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode peper fijngehakt
  • 1 trostomaat fijngesneden
  • 1 theelepel trassi
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepel laospoeder of 2 cm verse laos geschild en geraspt
  • 3 centimeter verse gember geschilde en geraspt
  • 1 stengel sereh
  • 3 laurierblaadjes of salam blaadjes
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1/2 theelepel five spice poeder
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels ketjap asin
  • 75 milliliter lauwwarm water
  • 1/2 limoen sap

Instructies

  • Meng de kip met de ketjap asin, ketjap manis, bruine suiker, five spice poeder, zout, peper en korianderpoeder. Laat dit een paar uur intrekken. (hoe langer hoe lekkerder)
  • Als de kip lang genoeg gemarineerd heeft, kan je het gerecht verder gaan bereiden. Verhit een scheutje olie in een stoofpan en fruit hierin de uien met de gember, knoflook, rode peper en laos. Voeg de tomaten en trassi toe en bak kort mee. Voeg de kip inclusief marinade toe samen met 75 ml water. Roer even goed door. Leg de laurierblaadjes en stengel sereh erop. (kneus de sereh eerst even door hem door midden te buigen) Laat 30 minuten zonder deksel op de pan zachtjes pruttelen. Kook ondertussen de rijst en eventueel boontjes of andere groenten. Breng de Javaanse kip op smaak met het sap van een halve limoen en eventueel een snuf peper en/of zout.
  • TIP: je kan de kip ook met de deksel op pan op laag vuur een paar uur laten sudderen. Voeg dan vlak voor serveren eventueel een maïzena papje toe om de saus te laten indikken.