Hutspot met zoet-pittige kleverige gehaktballen ofwel sticky meatballs (dat klinkt lekkerder) is echt waanzinnig lekker.

Onze kids ruziën altijd wie de schaal met saus mag uitlikken. De gehaktballen zijn zowel zoet als pittig en geven daardoor een verrassende twist aan de uitgesproken smaak van hutspot. Eet jij ook graag hutspot? Probeer dan ook eens de hutspot met chipotle gehaktballetjes of de hutspot met kaas gehaktballen.
Zoet-pittige kleverige gehaktballen ofwel sticky meatballs
Deze zoet-pittige kleverige gehaktballen zijn natuurlijk niet alleen lekker met hutspot. Ze zijn met alles lekker! Als je kleinere gehaktballetjes maakt, dan is het ook een ideale borrelsnack. Wanneer je deze gehaktballen wilt maken, moet je maar even niet op de kcal letten. Echt heel gezond is dit gerecht namelijk niet. Ik denk dat je tandarts er ook niet blij mee is, dus goed je tandenpoetsen voordat je naar bed gaat 😉
Recept hutspot met zoet-pittige kleverige gehaktballen

hutspot met kleverige zoet-pittige gehaktballen
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
- 1 zak hutspot ik gebruik 1 kg
- klontje roomboter
- peper en zout
- snuf nootmuskaat
- 1 groentebouillonblokje
- 100 gram kaas geraspt of in blokjes gesneden
STICKY MEATBALLES
- 500 gram half om half gehakt
- 2 theelepels sambal badjak
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- peper en zout
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1 teentje knoflook geraspt
- 1 theelepel mosterd
- 1 ei
- handje paneermeel
zoet-pittige kleverige saus
- 250 milliliter Coca Cola geen light/zero variant gebruiken
- 1 theelepel maïzena flinke theelepel
- 3 eetelepels chilisaus
- 1 eetlepel ketchup
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel mosterd
- 50 gram basterdsuiker
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel sambal badjak
- snufje chilivlokken
- 1 theelepel paprikapoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1/2 citroen het sap gebruiken
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Begin met het maken van de gehaktballen. Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballen en vorm er 12 gehaktballetjes van.
- Meng alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje, behalve de cola! Verwarm dit even kort op het vuur en voeg dan de cola toe. Laat op laag vuur staan.
- Bak de gehaktballen in een pan rondom goudbruin aan. Voeg de saus toe en laat 20-25 minuten pruttelen tot de saus is ingedikt. Zet het vuur hoger als de saus te dun blijft. Keer regelmatig de gehaktballetjes om.
- Kook ondertussen de hutspot gaar samen met het bouillonblokje. Giet af en pureer met een klontje roomboter, peper, zout en een snufje nootmuskaat. Meng er de blokjes/geraspte kaas doorheen en serveer met de kleverige zoet-pittige gehaktballen.

Cola saus
Om de sticky saus te maken gebruik ik Cola. Gebruik wel echte Cola en geen light of zero variant. Verder gebruik ik voor de saus nog sambal, ketchup, ketjap manis, mosterd, basterdsuiker (ja nog meer suiker), paprikapoeder en chilisaus. Uiteraard ontbreekt de knoflook, peper en zout ook niet in de saus. Ook erg lekker om te maken is de kip in cola. Wanneer ik aan de kids vraag wat ze willen eten dan vragen ze of om dat recept.
Welk gehakt gebruiken
Zelf gebruik ik graag half om half gehakt voor mijn gehaktballen. Uiteraard zou je ook rundergehakt, lamsgehakt of kipgehakt kunnen gebruiken. Ik maak kleine gehaktballetjes omdat ze dan sneller gaar zijn. Wil je grotere gehaktballen maken dan kan dat natuurlijk ook. De gehaktballen moet dan wel langer stoven voordat ze klaar zijn.
Hutspot met zoet-pittige kleverige gehaktballen

Wij zouden het ontzettend leuk vinden als je ons zou willen volgen op social media. Mocht je een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook heel erg leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door #familieoverdekook te gebruiken. Heb je het recept gemaakt of wil je iets weten dan kan je ook een reactie/vraag achterlaten in de reacties. Veel kookplezier!