Sticky meatballs: zoet-pittige kleverige gehaktballen

Sticky meatballs: zoet-pittige kleverige gehaktballen
Deel met je vrienden:

Deze sticky meatballs staan momenteel bijna iedere week bij ons op het menu. We houden het dan nog netjes want het liefst zou ik ze iedere avond eten. Nu zijn deze zoet-pittige kleverige gehaktballen absoluut niet gezond en ook helemaal niet goed voor je tanden maar ze zijn echt verslavend lekker!!! Het idee heb ik eigenlijk van mijn eerder gepubliceerde sticky chicken, ook erg lekker 🙂 Deze gehaktballen zijn lekker bij bijvoorbeeld stamppot, gebakken aardappelen, gefrituurde aardappelen maar ze zijn ook erg lekker op een wit bolletje met extra veel mayo…eigenlijk bij alles dus!

recept sticky meatballs

sticky meatballs

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Snack
Keuken: Amerikaanse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 8 gehaktballen

Ingrediënten

  • 500 gram h.o.h gehakt
  • 2 sneetjes (oud) witbrood zonder korst
  • scheutje melk
  • 2 theelepels sambal badjak
  • snuf peper en zout
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 ei
  • bloem

kleverige saus

  • 250 milliliter Coca Cola geen light of zero
  • 3 eetlepels sweet chilisaus
  • 1 eetlepel ketchup
  • 2,5 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel mosterd
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • snuf peper en zout
  • scheutje citroensap

Instructies

  • Begin met het maken van de gehaktballen: laat de sneetjes witbrood even weken in een scheutje melk. Meng het gehakt met 2 tl sambal badjak, peper, zout, 1 tl nootmuskaat, 1 tn geraspte knoflook, 1 tl mosterd en het ei. Knijp het brood uit en kneed door het gehakt. Maak 8 gehaktballen en rol deze door een klein beetje bloem.
  • Als de gehaktballen klaar zijn ga je verder met het maken van de saus: Verwarm in een klein steelpannetje alle ingrediënten voor de saus behalve de cola. Als de saus warm is voeg je beetje bij beetje de cola toe. (niet te snel anders gaat het teveel schuimen) Laat de saus op laag vuur staan.
  • Bak de gehaktballen in een hapjespan rondom goudbruin aan in olie en roomboter. Voeg de saus toe en laat 60 minuten zachtjes pruttelen. Doe geen de deksel op de pan. Vergeet niet regelmatig de gehaktballen om te draaien.

 

Deze sticky meatballs, ofwel kleverige gehaktballen zijn echt overal lekker bij!!!
Het is lekker bij zelfgemaakte friet!
Maar ook bij stamppotten zoals bijvoorbeeld hutspot!

onderstaande recepten vind je misschien ook lekker