Deze Guatemalaanse stoofpot, die echt bomvol smaak zit, is mijn eigen interpretatie van een Guatemalaanse stoof. Dit omdat veel producten die in Guatemala gebruikt worden, hier in Nederland niet of nauwelijks verkrijgbaar zijn. Ik vind het zelf belangrijk dat als mijn recepten gemaakt worden, je niet halsbrekende toeren moet uithalen om aan de producten te komen. Deze stoofpot heb ik dit keer niet zomaar gemaakt.
Wij zijn namelijk gevraagd of wij ons willen inzetten voor Wereld Dorpen voor Kinderen. Zij zetten zich jaarlijks in voor meer dan 20.000 kinderen in Brazilië, de Filipijnen, Guatemala, Mexico, Honduras en Zuid-Korea. Kinderen die vanuit arme en wanhopige situaties bij hen komen. Zij bieden hen gratis voedsel, verzorging, onderdak, goed onderwijs en een beroepsopleiding. Afgestemd op de behoeften van het lokale bedrijfsleven en economische ontwikkelingen. Ik zal verderop in dit artikel iets meer vertellen over dit initiatief…..eerst op naar het recept!
Recept Guatemalaanse stoofpot
Guatemalaanse stoofpot
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 800 gram riblappen in grote stukken gesneden
- 2 uien grof gesneden
- 5 trostomaten grof gesneden
- 1 groene appel geschild, klokhuis verwijderd en grof gesneden
- 4 teentjes knoflook grof gesneden
- 1 rode peper grof gesneden
- 1 jalapeno grof gesneden
- 1 eetlepel paprikapoeder
- flinke snuf gemalen zwarte peper en zout
- 400 gram iets kruimige aardappelen geschild en in grotere blokjes gesneden
- 1 winterpeen (niet te groot) gewassen en grof gesneden
- flinke hand verse koriander gehakt
- 1 eetlepel bloem
- 1/2 eetlepel suiker
- olie en roomboter
Instructies
- Kruid het vlees met peper, zout, paprikapoeder en bestrooi met 1 el bloem. Maak de salsa door in een foodprocessor de tomaten, ui, rode peper, jalapeno, groene appel en knoflook grof te pureren.
- Verhit een scheutje olie en klont roomboter in de stoofpan. Bak het vlees in porties goudbruin aan en leg het vlees even apart. Fruit nu voor 10 minuten de salsa in het braadvet aan op middelhoog vuur. Leg het vlees erbij en laat het 3,5 uur stoven. Voeg dan de aardappel en wortel toe en laat nog 20-30 minuten stoven. (deksel niet helemaal op de pan) Roer er de koriander doorheen en breng op smaak met peper zout. Serveer met rijst en/of tortilla wraps
Wereld Dorpen voor Kinderen
).Ieder jaar zetten Jan Willem en ik ons in voor een aantal goede doelen. Dit jaar hebben wij ons al ingezet voor stichting Aap (dat doe ik door Airmiles te sparen) De Hersenstichting en stichting Alzheimer Nederland. Omdat wij zelf ouders zijn van twee prachtige meiden, sprak Wereld Dorpen voor Kinderen ons meteen aan. Je kiest er als kind namelijk niet voor waar je wiegje staat. Wij hebben het zelf heel goed en onze kinderen krijgen in principe ook alles wat hun hartje begeert. Liefdevolle ouders, een mooi en vooral warm huis, mooie kleding, goed onderwijs en altijd lekker eten. (al denken hun daar soms anders over 😉 )
Nu is dat voor veel kinderen over de hele wereld absoluut niet het geval. Wereld Dorpen voor Kinderen zet zich heel hard in om kinderen over de hele wereld een betere toekomst te bieden. Nu staat Kerst al bijna voor de deur en speciaal daarvoor hebben zij nu een campagne lopen om extra geld op te halen, om arme kinderen ook een mooie Kerst te geven. Via www.kerstvoorkinderen.nl kan je via een Tikkie eventueel 12,- euro doneren en zo een kind voor 1 week een onvergetelijke Kerstweek geven.
Als je doneert, ontvang je tevens (online) een receptenboek met allemaal heerlijke recepten uit de landen waarvoor Wereld Dorpen voor Kinderen zich inzet. Mijn Guatemalaanse stoof staat er ook in….super gaaf!
Nu is het een beetje raar om wel aan jou te vragen of je eventueel iets wilt doneren om vervolgens zelf niets te doen. Uiteraard hebben wij dus zelf ook gedoneerd!
*dit artikel is een samenwerking met wereld dorpen voor kinderen en door dit soort artikelen kan ik jullie op Familie over de Kook blijven voorzien van lekkere recepten*