Stoofvlees tips: zo mislukt het nooit meer

Stoofvlees tips: zo mislukt het nooit meer

Er is niets zo frustrerend als dat je veel liefde en aandacht aan je gerecht besteed hebt en het na een aantal uur compleet mislukt is. Ik had dit vroeger echt super vaak met stoofvlees gerechten. De keren dat het in de prullenbak belande is niet op 1 hand te tellen. Inmiddels maak ik heel graag stoofvlees, dit kan je vast niet ontgaan zijn op de blog en wil ik met de volgende tips ervoor zorgen dat ook jouw stoofvlees niet meer zal mislukken. 

stoofvlees tips: zo mislukt het nooit meer

-Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is. Als je koud vlees gaat aanbraden, dan trekt het vlees samen en zal je vlees taai blijven.
-Bak het vlees kort op heet vuur in olie en/of roomboter. Bak alleen de buitenkant goudbruin en haal het vlees dan meteen uit de pan.
-Laat het vlees zeker in het begin niet koken. Het vlees moet echt eerst de kans krijgen om langzaam te garen.

tips tegen mislukken van je stoofvlees
Tip: Maak je stoofvlees een dag van te voren en verwarm hem de volgende dag weer langzaam op. Dit is niet alleen lekkerder voor de smaak maar je vlees is dan ook echt botermals.

-Vlees stoven is geen haastklus, hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
-Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet tevens ook op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op.
-Heel belangrijk, voeg zuren aan je vlees toe. Bijvoorbeeld (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in het vlees wordt afgebroken, waardoor het vlees mals wordt.

Hoelang moet stoofvlees stoven

Ik gebruik zelf altijd riblappen of sukade. Deze hebben een langere stooftijd maar persoonlijk vind ik dit vlees wel echt veel lekkerder en uiteindelijk ook malser. Dit komt door de hoeveelheid vet wat in het vlees zit. Magere runderlappen blijven over het algemeen iets taaier maar zeker niet zo taai dat het niet lekker is. Het is dus een persoonlijke voorkeur.

-Riblappen in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 3 uur
-Sukade in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 4 uur
-Magere runderlappen in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 3 uur

Stoofvlees op het fornuis, oven of bbq

Stoofvlees kan je maken op het fornuis, in de oven of op de bbq. Als je stoofvlees op het fornuis maakt, zorg er dan wel voor dat het niet te hoog staat. Het mag zeker wel langzaam pruttelen maar het moet niet koken. Qua temperatuur voor de oven of bbq is heel wisselend hoe warm deze moet staan. Meestal houd je een temperatuur aan van 80-90 graden. Houd je een temperatuur aan van 60 graden, dan kan je vlees wel  8 tot 10 uur nodig hebben. (wel heel lekker) Al moet ik eerlijk zeggen dat ik de temperatuur van de bbq meestal wel hoger heb staan. Meestal zo rond de 125 graden. Op het fornuis heb ik geen idee, dat meet ik nooit. Ik kook erg op gevoel. Ik kijk dus niet op een uur korter of langer…als het goed is…is het goed. 

Onze favoriete stoofvlees recepten

[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/vlaams-stoofvlees-in-bier-met-mosterd-en-verse-friet/” target=”_blank”]

[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/indisch-stoofvlees-kokosmelk-smaakexplosie-mond/” target=”_blank”]

[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/indische-pulled-beef-pittig-en-zoet/” target=”_blank”]

[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/kip-bier-gestoofd/” target=”_blank”]

[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/kruidige-surinaamse-stoofpot/” target=”_blank”]