Gezonde salade met witte asperges. Deze salade is super simpel te maken, gezond en ontzettend lekker. Duik snel de keuken in en smullen maar.
Nu het witte goud weer volop verkrijgbaar is genieten wij er met volle teugen van. Wij eten namelijk ontzettend graag witte asperges.
Het witte goud ofwel witte asperges
Witte asperges zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 2e week april tot en met 24 juni. Velen kunnen hun geluk niet op wanneer de witte asperges eindelijk weer verkrijgbaar zijn.
Wij behoren ook tot die groep! Witte asperges zijn namelijk zo ontzettend lekker. Ze zijn daarbij gelukkig ook nog eens gezond en ontzettend veelzijdig om mee te koken.
Traditioneel worden witte asperges met (been)ham, ei en een botersaus gegeten. Super lekker maar je kunt nog zoveel meer maken met asperges.
Eet jij ook zo graag witte asperges en durf je een beetje te experimenteren? Probeer dan zeker eens de volgende recepten uit: gegratineerde witte asperges in tomatensaus, pastasalade met asperges en aubergine of maak eens witte asperges met krieltjes uit de oven.
salade met witte asperges
Ik heb dit keer ervoor gekozen om een frisse simpele en gezonde salade te maken. Zijn de asperges niet meer verkrijgbaar dan is de salade ook erg lekker zonder.
Naast witte asperges gebruik ik ook nog ijsbergsla, radijsjes, tomaat, dille, plantaardige yoghurt, vegan mayonaise, knoflookpoeder, gedroogde peterselie, chilivlokken, peper, zout en in stukjes gesneden ham.
Gooi de schillen van de witte asperges niet weg! Daar kan je namelijk ook een heerlijke soep van maken. Probeer maar eens de soep van aspergeschillen met kerrie of maak de romige soep van aspergeschillen.
Recept gezonde salade met witte asperges
gezonde salade met witte asperges
Ingrediënten
- 500 gram witte asperges
- 100 gram ham in stukjes gesneden, ik gebruikte yorkham
- 200 gram ijsbergsla ik gebruikte een zak voorgesneden ijsbergsla
- 250 gram tasty tom trostomaten in partjes gesneden
- 200 gram radijsjes in partjes gesneden
- 5 á 6 takjes dille fijngehakt
- 2 eetlepels mayonaise ik gebruikte vegan mayonaise
- 1 eetlepel Griekse yoghurt ik gebruikte een plantaardige variant
- snuf chilivlokken
- 1 theelepel knoflookpoeder niet een te volle theelepel gebruiken
- 2 theelepels gedroogde peterselie
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
Instructies
- Snijd 1,5 cm van de kontjes van de asperges. Schil vervolgens de asperges en snijd de asperges daarna in ongeveer 4 of 5 stukjes.
- Kook de asperges beetgaar in ongeveer 5 minuten. (afhankelijk van de dikte kan dit langer of korter duren)
- Spoel de asperges goed na met koud water en dep de asperges droog.
- Meng in een grote schaal de ijsbergsla met de dille, tomaatjes, radijsjes, yoghurt, mayonaise, peper, zout, knoflookpoeder, chilivlokken en gedroogde peterselie.
- Schep voorzichtig de stukjes asperges door de salade. Bestrooi eventueel vlak voor serveren de salade met extra dille en/of zwarte peper. Eet smakelijk!
- De salade is heerlijk bij bijvoorbeeld gebakken krieltjes/aardappeltjes of natuurlijk bij frietjes.
- TIP: wil je deze salade liever helemaal vegan eten? Laat dan de ham weg uit het recept of gebruik een plantaardige ham.
Gezonde salade met asperges
Hopelijk ga jij net zo genieten van deze frisse en gezonde salade met witte asperges als wij thuis doen. Deze salade is ook heerlijk als bijgerecht bij een bbq. Dus hopelijk krijgen we veel zonnige dagen de komende maanden.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.