Gehaktballetjes in chipotle pindasaus. Serveer de gehaktballetjes met kruidige rijst en paksoi voor een super lekkere avondmaaltijd.
Gehakballetjes in Chipotle pindasaus
Gehaktballetjes in saus zijn altijd een favoriet onder gerechten maar waarom zou je het simpel houden als je ze ook kunt pimpen met een beetje pit? Voeg daarbij kruidige rijst toe, frisse roerbak paksoi en je hebt echt een (doordeweekse) feestmaal.
Om de gehaktballetjes te maken meng ik gehakt met een ei, paneermeel, zout, peper, paprikapoeder, kerriepoeder, korianderpoeder en chipotle pepers in adobosaus.
Ik gebruik zelf graag voor mijn gehaktballetjes altijd half om half gehakt maar voel je vrij om iedere gehaktsoort te gebruiken die jijzelf het lekkerste vindt.
Chipotle pindasaus
De saus die we gaan maken om de gehaktballetjes in te laten dobberen is een chipotle pindasaus. Dit geeft een heerlijke combinatie van pittige en rokerige smaken.
Om deze pindasaus te maken heb je nodig chipotle in adobo saus, pindakaas, ketjap manis, 1/2 bouillonblokje, snuf zwarte peper, knoflook, gember en kokosmelk.
Zelf gebruik ik de helft van het potje chipotle in adobo saus. Daarvan gebruik ik dan weer de helft voor de gehaktballetjes en de andere helft voor de pindasaus.
TIP: ook lekker is om eventueel een gesnipperd uitje mee te fruiten.
Wat is Chipotle saus?
Dit is een Mexicaanse saus die gemaakt is van gedroogde gerookte jalapeño pepers. Ook wel bekend als chipotle pepers. Het wordt vervolgens vermengd met andere ingrediënten, zoals tomatenpuree, azijn, en verschillende kruiden. Het is een smaakvolle saus die in vele gerechten gebruikt kan worden.
Andere lekkere recepten met chipotle in adobo saus zijn: tomatensoep met chipotle en balletjes, hutspot met chipotle balletjes of maak eens de kip stoof met chipotle peper in adobo saus.
Paksoi met sesam
Paksoi is een heerlijke groente die perfect past bij dit gerecht. Snijd de paksoi in stukjes (niet al het groen gebruiken) en roerbak de paksoi kort in een beetje olie en sesamolie.
Het roerbakken duurt 1-2 minuutjes. Zo blijft je paksoi lekker knapperig. Ook lekker is om een uiensoep met paksoi te maken.
Door sesamolie te gebruiken krijgt je paksoi een heerlijke smaak. Ik bestrooi vervolgens nog de paksoi met gewoon sesamzaadjes en zwarte sesamzaadjes.
Dit is meteen een tip! Zorg dat je altijd gewone sesamzaadjes en zwarte sesamzaadjes in je voorraadkast hebt staan. Zeker roerbakgerechten pimp je hiermee heel simpel op. Het is nog gezond ook!
Recept gehaktballetjes in chipotle pindasaus
Het recept van de kruidige rijst zet ik even apart omdat deze gehaktballetjes ook erg lekker zijn bij bijvoorbeeld noedels of gebakken aardappeltjes. Zo heb je zelfs de keuze wat je erbij wilt eten. Wanneer je rijst erbij wilt serveren start dan met het maken van de rijst.
Gehaktballetjes in chipotle pindasaus
Ingrediënten
GEHAKTBALLETJES
- 500 gram gehakt
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1/4 deel chipotle peper in adobo saus dus 1/4 van het blikje
- 1 ei
- handje paneermeel
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
CHIPOTLE PINDASAUS
- 4 eetlepels pindakaas
- 250 milliliter kokosmelk
- 1/4 deel chipotle peper in adobo saus dus 1/4 van het blikje
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1/2 groentebouillonblokje
- 4 eetlepels ketjap manis
- snuf versgemalen zwarte peper
PASKOI
- 1 stuks paksoi
- scheutje sesamolie
- snufje sesamzaad
- snufje zwarte sesamzaad
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en vorm er 16 balletjes van.
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan of koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Haal dan de balletjes uit de pan.
- Fruit kort in het overgebleven braadvet de gember, knoflook, snuf zwarte peper, 1/2 bouillonblokje en de chipotle pepers in adobo saus. Voeg de pindasaus en ketjap manis toe en roer goed door elkaar. Voeg dan de kokosmelk toe en leg de gehaktballetjes terug in de pan. Dek de pan af en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Roerbak vlak voordat de gehaktballetjes klaar zijn de paksoi in de sesamolie en bestrooi met sesamzaadjes en zwarte sesamzaadjes.
- Serveer de gehaktballetjes met rijst of noedels en de paksoi. Eet smakelijk!
- TIP: wij eten ook altijd graag nog een gekookt of gebakken eitje erbij.
Recept kruidige en luchtige rijst
Luchtige rijst koken
Equipment
- kookpan
Ingrediënten
- 350 gram rijst
- 600 milliliter heet water
- 1 groentebouillonblokje kip bouillonblokje is ook erg lekker
- 1 ui gesnipperd (niet een te grote ui gebruiken)
- scheut zonnebloemolie
Instructies
- Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij.
- Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.
- Algemene tip: je hebt ongeveer een vingerkootje (1cm) vocht boven de rijst nodig voor deze manier van koken. Houd ongeveer per 75 gram rijst 150 ml vocht aan.
Gehaktballetjes in chipotle pindasaus
Gehaktballetjes in Chipotle Pindasaus met paksoi en rijst is een heerlijk gerecht dat perfect past bij een doordeweekse maaltijd. Het is gemakkelijk te maken en zit vol met smaken die je smaakpapillen zullen verrassen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken