gefrituurde pizza met tomaat en mozzarella

gefrituurde pizza met tomaat en mozzarella
gefrituurde pizza

gefrituurde pizza met tomaat en mozzarella

5 van 1 stem
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Hoofdgerecht, Lunch, Snack
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 325 milliliter lauwwarm water
  • 2 flinke theelepels suiker
  • 3/4 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 zakje (7gram) gist

TOMATENSAUS

  • 4 trostomaten in kleine stukjes gehakt
  • 1/2 ui heel fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1/2 eetlepel suiker
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • snufje chilivlokken of pul biber

OVERIGE INGREDIËNTEN

  • 2 bollen mozzarella
  • verse basilicum
  • prosciutto optioneel (salami of andere ham kan ook)

Instructies

  • Begin met het maken van de tomatensaus zodat deze kan afkoelen. (koud is de saus lekkerder op de gefrituurde pizza....vinden wij) Dit kost wel meer tijd, dus je kan ook eerst het pizzadeeg maken en terwijl het deeg rijst, de tomatensaus.
  • Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Fruit de uien met de knoflook, flinke snuf peper, snuf zout en snuf chilivlokken. Voeg de tomatenstukjes en de suiker toe. Laat de saus 15-20 minuten zachtjes pruttelen tot de saus is ingedikt. Zet eventueel in de koelkast om helemaal af te koelen.
  • Maak ondertussen het pizzadeeg: Meng het zakje gist met 100 ml lauwwarm water en 2 flinke tl suiker. Laat dit mengsel 10 minuutjes staan. Meng in een grote kom 500 gram bloem met het zout en roer dit door. Maak een kuil en leg hierin het gistmengsel, olijfolie en 225 ml lauwwarm water. Roer of kneed het deeg goed door. Bestrooi je werkblad met extra bloem en kneed het pizzadeeg voor minimaal 10 minuten goed door. Dit hoef je niet te zacht te doen....echt goed kneden! (mocht je deeg te nat blijven, voeg extra bloem toe...blijft je deeg te droog....voeg iets water toe) Deeg maken is altijd echt op goed gevoel! Maak een mooie bol van het deeg en bestrooi met een beetje extra bloem. Leg het deeg in de mengkom en dek af met een hete theedoek of huishoudfolie. Laat het deeg 1 tot 1,5 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Als het deeg lang genoeg gerezen heeft, dan maak je er 8-10 bolletjes van. Druk de bolletjes uit tot de grote van een cd. Bestrooi ze met iets bloem zodat ze niet blijven plakken op je aanrecht.
  • Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een koekenpan of hapjespan met hoge rand. De olielaag moet ongeveer 1 tot 2 cm hoog zijn. Bak de pizza's aan beide kanten goudbruin. (dit duurt ongeveer 1 tot 2 minuten per kant) Zorg ervoor dat je olie niet op een gegeven moment te heet wordt...zet dan het vuur iets lager.
  • Smeer de gefrituurde pizza's in met de zelfgemaakte tomatensaus, scheur er de mozzarella overheen en leg er een paar blaadjes basilicum op. Het is ook erg lekker om er plakjes prosciutto, ham of salami op te leggen.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer