focaccia met geroosterde groenten

focaccia met geroosterde groenten
Deel met je vrienden:

Ik maak heel vaak als wij soep of pasta eten zelf een focaccia. Meestal ga ik voor een simpele variant maar nu had ik zit om uit te pakken. Voor de tomatensoep die ik ging maken had ik geroosterde groenten nodig en ik bedacht me dat dit ook wel erg lekker zou zijn voor op de focaccia die ik ging maken. Deze focaccia met geroosterde groenten is zeker een blijvertje geworden. Het is ook een super lekker lunch gerecht en de kinderen krijgen hierdoor een hoop extra groenten binnen. Ik heb in het recept de geroosterde groenten gemengd met ricotta maar zonder is ook erg lekker. Zo kan je zelf iedere keer variëren.

recept focaccia met geroosterde groenten

focaccia met geroosterde groenten

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Italiaanse
Porties: 1 focaccia

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge

Geroosterde groenten

  • 1 puntpaprika in reepjes gesneden
  • 1 courgette door de lengte doormidden gesneden en in dunne plakjes gesneden
  • 1 bakje kastanje champignons in partjes gesneden
  • 1 rode ui grof gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • peper en zout
  • 1 bakje (100gram) ricotta
  • 50 gram parmezaanse kaas geraspt
  • 5 eetlepels olijfolie
  • snuf chilivlokken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Maak eerst de geroosterde groenten. Meng 5 eetlepels olijfolie met een snuf peper, zout, 1 tn knoflook fijngesneden, snuf chilivlokken, 2 tl paprikapoeder, 1 tl kerriepoeder en 1 el gedroogde Italiaanse kruiden. Meng alle groenten met de kruidige olijfolie mengsel. Leg de groenten op een ingevette bakplaat en bak 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Ga verder met het maken van de focaccia deeg. Meng 500 gram bloem met een flinke snuf zout. Maak een kuiltje en giet hierin 300 ml lauwwarm water, 1 el suiker, 1 el olijfolie extra vierge en 1 zakje gedroogde gist. Kneed alles tot een soepel deeg. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Vet een mengkom in en leg hierin het deeg. Dek af met een warme theedoek en laat 30 minuten op een tochtvrije plek rijzen.
  • Als de geroosterde groenten klaar zijn, laat deze dan iets afkoelen. (laat ondertussen de oven aanstaan) Meng als ze iets zijn afgekoeld zijn met de ricotta en breng op smaak met eventueel een snufje peper en/of zout.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en bestrooi deze met een klein beetje bloem. Druk het focaccia deeg erop uit tot een dikte van 1 cm. Leg het groentemengsel over de focaccia en bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas. Bak de focaccia 10-15 minuten goudbruin en gaar.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook

 

 

Focaccia met gegrilde groenten en ricotta. Ben je geen liefhebber van ricotta dan kan je deze heel makkelijk in dit recept weglaten. Het is ook lekker om er plakjes salami overheen te leggen voordat je de focaccia afbakt in de oven.
Lekker bij Italiaanse groentesoep. Hiervoor heb ik dezelfde geroosterde groenten gebruikt.

De volgende recepten vind je misschien ook lekker

[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/hartige-italiaanse-kwarkbroodjes/” target=”_blank”]

[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/hutspot-zoet-pittige-kleverige-gehaktballen/” target=”_blank”]

[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/italiaanse-ovenschotel-krieltjes-kip-en-groenten/” target=”_blank”]