Cupcakes met citroen en blauwe bessen

Cupcakes met citroen en blauwe bessen

Cupcakes met citroen en blauwe bessen. Deze heerlijke smeuïge cupcakes met citroenglazuur kan zelfs de grootste “bak-kluns” maken. Als ik ze namelijk kan maken, dan kan iedereen het! Onze oudste dochter Beaudine kan ik voor deze cakejes echt wakker maken. Ook Jan Willem, die absoluut geen zoetekauw is, kan deze cupcakes met citroen en blauwe bessen erg waarderen. De cupcakes zijn namelijk niet zo zoet van smaak dat je tanden er spontaan van uitvallen.

citroen cupcakes met blauwe bessen

Cupcakes met citroen en blauwe bessen

Als je ons volgt, dan weet je dat ik niet zo van het bakken ben. Wel vind ik het leuk om cupcakes en gewone cake recepten te maken. Die mislukken namelijk niet zo snel en je hoeft er ook niet super veel moeite voor te doen. Het beslag voor deze cupcakes maak je met 5 minuten klaar en vervolgens hoeven ze maar een kwartiertje tot twintig minuten de oven in. Het moeilijkste gedeelte is het wachten tot de cupcakes zijn afgekoeld 😉

Ik gebruik voor deze cupcakes zowel verse citroenen als citroen limonadesiroop. Huh limonadesiroop? Yep, je leest het echt goed….limonadesiroop. Door citroen limonadesiroop te gebruiken krijgen de cupcakes een lekkere structuur, een fris-zoete citroensmaak en gebruik ik minder suiker. Whahaha dat laatste gedeelte slaat overigens nergens op hoor. Limonadesiroop is ook gewoon suiker en deze cupcakes zijn dus zeker daardoor niet gezond te noemen 😉

Recept cupcakes met citroen en blauwe bessen

citroen cupcakes met blauwe bessen

Citroen cupcakes met blauwe bessen

Wil jij iets lekker maken voor bij de koffie of thee? Maak dan een keertje deze simpele en lekkere citroen cupcakes met blauwe bessen.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Tussendoortje
Keuken: Amerikaans, Amerikaanse, Nederlands, Nederlandse
Trefwoord: blauwe bessen, citroen, citroen cupcakes, citroenglazuur, cupcakes
Voorbereidingstijd: 7 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 27 minuten
Porties: 8 stuks

Equipment

  • 1 muffin/cupcake bakblik
  • muffin/cupcake vormpjes

Ingrediënten

  • 1 citroen zowel sap als rasp nodig
  • 100 gram blauwe bessen
  • 230 gram bloem
  • 75 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 125 milliliter zonnebloemolie of ander milde olie
  • 50 milliliter melk
  • 50 milliliter citroen limonadesiroop
  • 1/2 zakje bakpoeder = 7 gram
  • snufje zout

CITROEN GLAZUUR

  • 100 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels citroensap (vers of kant en klaar) kan soms ook iets meer of minder zijn. Voeg dus niet meteen alles toe.

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng de bloem met een snuf zout en een half zakje bakpoeder.
  • Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker lobbig (meng tot het mengsel lichtgeel/wit van kleur is geworden) Voeg al mixend de olie toe. Voeg vervolgens de melk, limonadesiroop, citroensap en rasp toe en spatel het beslag kort door.
  • Spatel daarna de bloem en de blauwe bessen erdoorheen. Meng net lang genoeg tot alles gemengd is. Schep het beslag in de cupcakes vormpjes. Bestrooi eventueel de bovenkant nog met een beetje suiker. (dan krijg je een krokant laagje)
  • Bak de citroen cupcakes met blauwe bessen gaar in 15-20 minuten. Laat de cupcakes op een rooster afkoelen.
  • Maak het glazuur: Meng hiervoor de poedersuiker met citroensap tot een wat dikker glazuur. Drizzle het glazuur over de cupcakes en tast toe!
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Citroenen

Ik gebruikte dit keer voor de cupcakes citroenen die wij gekregen hadden van Fresh.Land. Het zijn biologische citroen uit Spanje. Het voordeel van deze citroenen is dat ze niet vervelend zuur zijn maar juist zoet-zuur van smaak. Ook bevatten deze citroenen niet zoveel pitjes. Citroenen bevatten veel vitamine C en antioxidanten. Tegenwoordig drink ik bijna iedere dag een glas lauwwarm water met citroensap. In het begin vond ik het echt ontzettend smerig (ik zal eerlijk zijn….ik stond gewoon te kokhalzen) maar het went echt! Ook gebruik ik tegenwoordig steeds vaker citroensap en rasp in dressings en voor marinades.

TIP: Als je een citroen gaat raspen, let dan goed op dat je niet teveel raspt. Je moet echt alleen licht de buitenlaag van de citroen raspen. Zorg dat je niet het witte gedeelte onder de schil mee raspt. Dit is namelijk erg bitter van smaak.

citroen cupcakes met blauwe bessen en citroen glazuur

Variatie tips voor de cupcakes

Wil je eens iets anders gebruiken dan citroen met blauwe bessen? Vervang de citroen dan voor sinaasappel of grapefruit. Gebruik voor de blauwe bessen eens frambozen of aardbeien. Ook lekker is om stukjes peer of appel te gebruiken.

Andere lekker cupcake / muffin recepten

Ben jij ook geen held met bakken maar wil je wel iets lekkers maken? Probeer dan eens de volgende cupcake/muffin recepten. Bananenmuffins met blauwe bessen en frambozen, cupcake gevuld met knoppers of maak de cupcakes met advocaat.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken