Champignonroomsaus met spek maken

KokenKoken
Champignonroomsaus met spek maken
Deel met je vrienden:

Zelf een champignonroomsaus met spek maken is echt heel erg simpel! Ik deel vandaag mijn variant met knoflook, ui en verse rozemarijn. Door deze ingrediënten toe te voegen krijgt je champignonroomsaus echt een heerlijke volle smaak. Uiteraard ontbreekt de romige slagroom en een scheutje witte wijn ook niet. Wil je liever geen witte wijn gebruiken dan kun je dit eventueel ook vervangen voor een klein beetje bouillon. Of laat beide varianten gewoon helemaal achterwege. Zonder is de saus namelijk ook al erg lekker.

Deze champignonroomsaus is per ongeluk ontstaan. De bedoeling was namelijk om alleen champignons met spek te bakken. Tijdens het bakken kreeg ik echter dit idee en dat is absoluut geen slecht idee geweest. (al zeg ik het zelf) Je kunt deze saus gebruiken bij bijvoorbeeld gegrilde kip, een heerlijk gebakken biefstuk, op brood of bij een frietje. Beaudine en Jan Willem willen deze saus ook een keer in een pasteitje eten. Hopelijk durf jij nu ook zelf een champignonroomsaus te maken. Dit is namelijk echt veel lekkerder dan kant en klaar uit een zakje.

recept champignonroomsaus met spek

champignonroomsaus met spek en rozemarijn

simpele champignonroomsaus met spek en rozemarijn

zelf een champignonroomsaus met spek en rozemarijn maken is ontzettend lekker en gelukkig ook ontzettend simpel
3 van 5 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Bijgerecht, saus
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: champignon, champignonroomsaus, champignons, roomsaus, rozemarijn, spek
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • koekenpan

Ingrediënten

  • 250 gram kastanje champignons grof gesneden
  • 1 ui gesnipperd (niet een te grote ui gebruiken)
  • 75 gram plakjes ontbijtspek in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt of geraspt
  • 1 takje rozemarijn blaadjes fijngehakt
  • 125 milliliter slagroom
  • scheutje witte wijn
  • 1 theelepel bloem
  • roomboter
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • snufje pul biber of chilivlokken

Instructies

  • Verhit een klontje roomboter in een koekenpan. Bak de champignons met de uien, spek en knoflook met een snuf peper, zout (niet te veel, spek is ook al zout) en pul biber (chilivlokken) tot de champignons goudbruin zijn. Voeg de rozemarijn toe en bak kort mee. Vervolgens voeg je de bloem toe en dit bak je ook kort mee.
  • Giet de slagroom en een scheutje witte wijn erbij en laat eventjes een minuutje zachtjes koken of tot je saus de gewenste dikte heeft.
  • TIP: deze saus kan je prima een dag van te voren klaarmaken. Warm de volgende dag de saus op in de pan of in de magnetron. Voeg eventueel een scheutje water of extra slagroom toe om de saus weer iets dunner te maken.

TIP: ik gebruik voor deze champignonroomsaus meestal kastanje champignons maar je zou deze ook kunnen vervangen voor gewone champignons. Ook lekker is om een assortiment paddestoelen te gebruiken. Zo kan je met dit recept dus veel variëren.

champignonroomsaus met spek en rozemarijn

Een heerlijke combinatie is deze kruidige champignonroomsaus bij gegrilde kip met rozemarijn, knoflook en citroen.Wij hebben in ieder geval echt gesmuld.

Andere lekkere recepten met champignons zijn:

salade met gerookte kip en fetakaas
kip stoof in kruidige tomatensaus met pasta en geraspte kaas
pasta roomsaus met champignons en courgette

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.