Koken met verse kruiden: hoe gebruik je ze?

Koken met verse kruiden: hoe gebruik je ze?

Koken met verse kruiden: hoe gebruik je ze eigenlijk? Wij koken heel erg graag thuis met verse kruiden. Niet iedereen weet alleen hoe je verse kruiden in een gerecht kan gebruiken. Verse kruiden geven je gerecht echt zoveel smaak. Toen wij een paar weken geleden gevraagd werden door The Herbs Family voor een samenwerking om over verse kruiden te schrijven en gerechten mee te maken, vonden wij dat dus een ontzettend leuke uitdaging. De komende tijd gaan wij dus nog meer koken met verse kruiden.

Wie zijn The Herbs Family

Een familie aan planten waarvan elke een eigen geur en smaak heeft. Dat verdient toch veel meer dan een hoekje in de supermarkt?

Met die gedachte is The Herbs Family ontstaan. Zij vinden namelijk dat zo’n uitgebreide plantenfamilie een verhaal verdient dat zowel de herkomst als toekomst van de plant vertelt. Daarom wil The Herbs Family mensen meer vertellen over de Italiaanse familie die met 1000% passie en liefde de kruiden kweken. Maar misschien nog veel belangrijker….ze willen jou vertellen hoe jij zelf de kruiden thuis op lekkere manier kan gebruiken. Want als je weet wat voor lekkers je er allemaal mee kan maken, zal je ook vaker gaan koken met verse kruiden.

koken met verse kruiden

Wij gaan The Herbs Family daarbij helpen! Vandaag start ik met een artikel over de verschillende verse kruiden die The Herbs Family kweekt. De komende tijd komen er tevens heerlijke recepten op de blog bereidt met verse kruiden. Misverstand is overigens dat je óf verse kruiden óf gedroogde kruiden in een gerecht kan gebruiken. Die twee kunnen namelijk prima samen gaan. Ook een misverstand is dat je verse kruiden pas op het laatste moment aan je gerecht toevoegt. Sommige kruiden kunnen namelijk prima een paar uur stoven.

De kruiden die The Herbs Family online verkoopt komen allemaal rechtstreeks bij de kwekerij van Patrizia en haar familie vandaan. Die kwekerij ligt in het Italiaanse stadje Albenga in het noorden van Italië. Zij woont daar in een knalgeel huis aan de voet van een berg. Vanuit haar opvallende huis kijkt zij en haar familie uit over de prachtige velden vol verse kruiden. Op die velden werkt de familie iedere dag hard om de kruiden te telen, verzorgen en te verwerken.

Hoe gebruik je verse kruiden?

tijm

Tijm is een heel bekende kruid om te gebruiken in de keuken. Het heeft een volle en kruidige smaak die ook echt heerlijk ruikt. Tijm komt het beste tot zijn recht als je de kruid gelijk toevoegt aan je gerecht. Zo kan de smaak namelijk goed intrekken. Wees wel voorzichtig met tijm, het is namelijk echt een krachtige smaakmaker. Gebruik daarom niet te veel. Maar goed, dat geldt natuurlijk eigenlijk voor alles. Alles waar té voor staat is niet lekker meer. Van de tijm gebruik je de blaadjes en de topjes. Je kan de blaadjes tijm fijnhakken of de takjes in zijn geheel toevoegen. Gebruik je de takjes, dan haal je deze vlak voor serveren uit het gerecht.  

Leuk weetje: vroeger werd tijm ook door de Griekse soldaten gebruikt om in de badderen. De tijm zou ze namelijk energie, kracht en moed geven. Dus heb jij één van deze drie (of alle drie) nodig? Probeer het eens 😉 

koken met verse kruiden: hoe gebruik je verse tijm

rozemarijn

Een van mijn favoriete kruiden is verse rozemarijn. Ik vind deze kruid echt zo ontzettend lekker ruiken! De smaak is een beetje bitter maar het heeft ook iets zoets. Onze tuin staat inmiddels redelijk vol met rozemarijn. Daar groeit hij namelijk heel erg goed en zo heb ik altijd verse rozemarijn bij de hand. Zet dus eens je plantje buiten in een grote pot of in de volle grond in plaats van in de keuken in een veel te kleine pot. Dat is sowieso een tip. Verpot de plantjes in een grotere pot met gaatjes aan de onderkant zodat je op verschillende manieren water kan geven. De meeste kruiden vinden het namelijk fijner als ze van onderen water krijgen in plaats van bovenaf.

Net zoals bij de tijm kan je zowel de blaadjes fijnhakken of de takjes in zijn geheel gebruiken. Knip van de rozemarijn de takjes af die je nodig hebt. Mocht je nu teveel hebben afgeknipt? Leg het takje ongebruikte rozemarijn dan in de koelkast. Rozemarijn is heerlijk om mee te bakken maar ook om mee te stoven. Op de bbq doet rozemarijn het ook heel goed. Jan Willem gebruikt vaak takjes rozemarijn die hij doopt in olie en daar dan zijn gebakken vlees mee besprenkelt. Zo krijgt het vlees zowel een heerlijke geur als smaak. Nu kan je rozemarijn ook in limonade gebruiken voor een extra frisse smaak.

Leuk weetje: de geur van verse rozemarijn kan een positief effect op je geheugen en verstand hebben. whahaha ik ga er dus voortaan maar vaak aan ruiken. Mijn geheugen is namelijk de laatste tijd zo lek als een mandje 😉

koken met verse rozemarijn

citroenmelisse

Verse citroenmelisse zullen veel mensen misschien niet zo goed kennen. Het is een kruid die je niet vaak tegenkomt. Zonde eigenlijk! De smaak van citroenmelisse is namelijk wel echt heel lekker. De naam verklapt het natuurlijk al een beetje. Deze kruid ruikt en smaakt een beetje zoals citroen. De geur komt pas echt goed vrij wanneer je met je vingers over de bladeren wrijft. Je kan deze kruid goed gebruiken in salades, sauzen en vis en kipgerechten. In tegenstelling tot de tijm en rozemarijn kook je dit kruid niet mee. Daardoor verliest het namelijk zijn smaak en dat is zonde. De blaadjes voeg je pas op het laatste moment toe. Wel lekker is om de hele takjes in je thee te gebruiken. Ikzelf gebruik graag een combinatie van citroenmelisse en munt.

Leuk weetje: citroenmelisse werd vroeger veel gebruikt in kloosters als middel tegen slapenloosheid, maagpijn, verkoudheid en koorts. In de wintermaanden kunnen we dus flink wat citroenmelisse gebruiken. Wie weet houden we dan alle verkoudheden buiten de deur.

citroenmelisse verse kruiden gebruiken in de keuken

oregano

Oregano heeft kruidige pittige en scherpe smaak. Deze kruid wordt erg veel gebruikt in zowel de Italiaanse als de Griekse keuken. Van de oregano gebruik je echt alleen maar de blaadjes en niet de steeltjes in gerechten. Knip een steeltje oregano af met een schaar en spoel hem af onder de kraan. Pluk daarna de blaadjes van het steeltje af. Je kunt oregano zowel rauw eten, meekoken of bakken in je gerecht. Hoe eerder je de oregano toevoegt, hoe sterker de smaak zal worden. Duh…..logisch 🙂

Leuk weetje: je kan ook thee trekken van oregano. Dat is niet alleen lekker maar het schijnt ook te helpen als hoestdrank. Scheelt je weer een paar euro’s aan hoestdrank kopen.

koken met verse kruiden oregano

citroentijm

Ook dit is een kruid die niet iedereen zal kennen. De citroentijm is familie van de “gewone” tijm maar is iets zachter qua tak en blad. Net zoals bij de citroenmelisse heeft het een vleugje geur en smaak van citroen. Verse citroentijm is heerlijk in stoofschotels. Voeg echter niet teveel toe, want ook dit kruid is best overheersend van smaak. Een takje citroentijm knip je net boven de grond af. Zo stimuleert het namelijk de groei van nieuwe takjes. Spoel het takje onder de kraan af en rits de blaadjes van het takje af en snijd de blaadjes fijn. Wil je thee ervan maken, dan kan je wel de takjes in zijn geheel gebruiken. De bloemetjes van de citroentijm zijn ook eetbaar maar bevatten wel iets minder smaak dan de blaadjes.

Leuk weetje: citroentijm werkt ook als een hoestmiddel. Zo zie je maar hoeveel lichamelijk ongemakken je met verse kruiden kunt oplossen.

citroentijm gebruiken in gerechten

Marrokkaanse munt

Deze kruid kent natuurlijk iedereen! Waarschijnlijk wel voornamelijk van thee. Tegenwoordig is verse muntthee namelijk ontzettend populair. Wist je trouwens dat als je de takjes munt knakt voordat je de takjes in je thee gebruikt, je thee veel meer smaak zal bevatten. Door het knakken van de takjes komt namelijk de muntolie vrij. Die muntolie geeft pas echt veel smaak af. Ook lekker is om een alcoholvrije mojito met munt te maken.

Ikzelf gebruik munt echter ook graag in salades en sauzen. Je krijgt daardoor een heerlijke frisse smaak aan je gerecht. Munt is ook echt een heel gemakkelijke plant om goed te houden. Wees alleen wel gewaarschuwd! Zet je de plant in de volle grond in je tuin, dan zal hij als je niet oplet je hele tuin gaan overnemen. Marrokkaanse munt is namelijk een enorme woekeraar. Wij zetten munt daarom gewoon in een grote pot.

Leuk weetje: Marokkaanse munt heeft een verfrissende menthol geur wat lustopwekkend zou kunnen werken. Whahah dus zet je slaapkamer maar vol ermee! Tenzij je natuurlijk alleen wilt slapen in bed 😉

koken en bakken met verse munt kruiden

Salie

Iets wat ikzelf niet wist is dat salie uit wel 900 verschillende soorten bestaat. De salie die gekweekt door Patritzia is de Salie Officinalis. Dat is de enige kruid die namelijk geschikt is om in de keuken te gebruiken. Salie heeft een warme, kruidige en iets bitter smaak. Salie is erg lekker in combinatie met lams en varkensvlees. Ikzelf vind salie ook erg lekker in pastagerechten en in combinatie met kip.

Knip een takje salie net boven de grond af zodat het de nieuwe groei stimuleert en spoel het af onder de kraan. Voor in de thee kan je net zoals bij de citroenmelisse en citroentijm het hele takje gebruiken. Wanneer je het gaat gebruiken in een gerecht pluk je de blaadjes van het takje en hak je deze fijn. Ook lekker is om hele blaadjes salie te bakken in roomboter en daarna toevoegen aan je gerecht.

Leuk weetje: vroeger probeerde ze met bosjes salie de pest op afstand te houden. De geur van salie schijnt namelijk ontsmettend te werken. Nu geloof ik niet dat je met geur dat soort ernstige ziektes op afstand kan houden maar ik geloof wel dat het gebruik van verse kruiden erg helend kan werken.

salie kruiden

koken met verse kruiden: online kruiden bestellen bij The Herbs Family

The Herbs Family bezorgt verse kruiden bij jou thuis. Ben jij na het lezen al nieuwsgierig geworden naar het koken met verse kruiden? Neem dan zeker eens een kijkje bij The Herbs Family op de site. Daar kan je jouw 4 favoriete kruiden uitzoeken en bij je thuis laten afleveren. Momenteel loopt er ook een leuke actie. Bij iedere bestelling krijg je namelijk een kruidenplantje voor een familielid extra. Leuk voor bijvoorbeeld opa, oma, oom, tante of iemand anders die je iets lekkers wilt geven.

kruiden online bestellen bij The Herbs Family

Ik hoop dat je dit artikel leuk en interessant vond om te lezen. Ook hoop ik dat onze recepten die binnenkort op Familie over de Kook gaan komen met de verse kruiden in de smaak gaan vallen. Heb jij nog vragen over de kruiden? Stel ze ons gerust.