Een favoriet stuk vlees hier thuis is bavette. Dit broodje Mexicaanse bavette met pico de gallo is absoluut ook geen straf om te eten. Een paar jaar geleden was bavette helemaal zo bekend nog niet en kon je dit mooie stuk vlees voor een prikkie kopen. Tegenwoordig is bavette enorm in populariteit toegenomen en daarmee is dus ook de prijs omhoog gegaan. Gelukkig is nog steeds wel een stuk betaalbaarder dan bijvoorbeeld biefstuk.
Als je het aan Jan Willem zou vragen dan zou hij zeggen “biefstuk is echt een overgewaardeerd stuk vlees”. Ikzelf vind biefstuk nog steeds erg lekker maar inderdaad zit er aan bavette wel veel meer smaak. Doordat er meer smaak aan zit kan je het vlees dus ook echt goed kruiden zonder dat je het vlees hiermee tekort doet. Ik heb het vlees gekruid met een Mexicaanse kruidenmengsel en Jan Willem heeft het vlees gegrild op de barbecue. Mocht je nu geen barbecue hebben, dan kan je het vlees ook op een grillpan grillen.
Recept broodje Mexicaanse bavette met Pico de gallo
Mexicaanse bavette op een broodje
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 750 gram bavette (mag iets meer of minder zijn)
- 4 burgerbroodjes
- geraspte cheddar mag ook plakjes cheddar zijn
- pico de gallo dit recept staat op de blog
- zonnebloemolie
- mayonaise
MEXICAANSE RUB VOOR DE BAVETTE
- 1,5 theelepel komijnpoeder
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel knolflookpoeder
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 1/2 theelepel chilivlokken of
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel gemalen korianderpoeder
Instructies
- Meng alle specerijen voor de rub. Verwarm de barbecue tot een temperatuur 200 graden. Smeer de bavette in met zonnebloemolie. (niet teveel en zorg dat de bavette op kamertemperatuur is) Wrijf de bavette in met de Mexciaanse rub. Grill de bavette in ongeveer 12 minuten op de barbecue. (2x6min) Wikkel de bavette in een stuk aluminiumfolie en laat 10 minuten rust.
- Snijd de bavette tegen de draad in in dunne reepjes. Als je met de draad mee snijd, dan krijg je taai vlees. Grill even kort de burgerbroodjes. Smeer de onderkant in met een laagje mayonaise. Leg hierop wat gerapte cheddar (of een plakje cheddar), daarop reepjes bavette en vervolgens flink wat pico de gallo.
- TIP 1: Het vlees kan soms nog een vlies rond het vlees hebben. Snijd dit voorzichtig weg met een scherp en dun mes. Als je je vlees bij de slager haalt, dan heeft hij/zij dit vaak al gedaan voor je. TIP 2: Uiteraard kan je dit recept ook gewoon met biefstuk maken en heel eerlijk met kip is het ook lekker.
recept Pico de gallo
pico de gallo: Mexicaanse salsa
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 1 jalapeno zeer fijngehakt
- 1 kleine rode ui zeer fijn gesnipperd
- 1 limoen
- 4 trostomaten in kleine blokjes gesneden, zonder vruchtvlees (alleen de buitenkant van de tomaat)
- handje koriander fijngehakt
- 1 groene paprika in kleine blokjes gesneden
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
Instructies
- Meng alle ingrediënten en laat even 15 minuten in de koelkast op smaak komen. (de hoeveelheid limoensap is naar eigen smaak) Ik gebruik sowieso het sap van een halve limoen maar vaak ook meer.
Broodje gegrilde bavette met pico de gallo
Dit broodje Mexicaanse bavette met Pico de gallo en flink wat geraspte cheddar was echt waanzinnig lekker. Het is ook nog eens super simpel om te maken. Dus wil je jezelf en vrienden of familie eens verwennen met iets anders dan een hamburger? Denk dan eens aan dit mooie stuk vlees.
Picco de gallo kan je bij meerdere gerechten gebruiken. Zo is deze Mexicaanse salsa ook gewoon heerlijk als dip bij tortillachips.
Wat is Bavette nu precies
Bavette komt uit de flank van een koe, vlakbij de achterpoot. Daarom wordt bavette ook wel “flank steak” genoemd. Het vlees is mooi bedraad, stevig en daardoor dus zeer geschikt om het vlees langzaam te laten garen. Het vlees is van zichzelf zeer smaakvol. Veel slagers hebben dit stuk vlees tegenwoordig wel in hun assortiment. Dit was vroeger wel anders, toen wilde niemand dit vlees hebben.
De bereiding kan eventueel wel uitmaken naarmate het vlees groter en dikker is. Voor dit recept hadden wij een relatief dun stuk bavette gebruikt en heeft Jan Willem het op de bbq gegrild zoals je een biefstuk zou bereiden. Dus beide kanten kort grillen en daarna even in aluminium laten rusten. Ik ga in dit recept uit van een stuk bavette wat niet groter is dan 750 gram, wat dus niet te dik is. Heb je een groter stuk bavette, lees dan voor de bereiding het volgende artikel “B4men BBQ: Bavette / flank steak, vlees zoals het bedoeld is”