Zin in een makkelijke en frisse maaltijd? Dit BLT pastasalade recept met spek, tomaat en romige yoghurt-mayodressing staat binnen no-time op tafel. Perfect voor zomerse dagen waarop je geen zin hebt om lang in de keuken te staan.
Je kunt deze salade lekker koud eten of lauwwarm serveren, net waar je trek in hebt. Bij ons thuis eten we hem regelmatig als snelle lunch, als bijgerecht bij de barbecue of als lichte avondmaaltijd. 😋

Waarom deze BLT pastasalade hier favoriet is
Deze pastasalade is absoluut favoriet in de zomer van Beaudine. BLT staat trouwens voor de afkorting: Bacon – Lettuce – Tomato, oftewel spek, sla en tomaat. De klassieke combinatie die deze pastasalade zijn naam geeft.
De romige dressing maken we met Griekse yoghurt en mayonaise, op smaak gebracht met gedroogde chili, knoflookpoeder, uienpoeder en gedroogde peterselie.
Het uitgebakken spek geeft een zoute crunch en de avocado maakt de BLT pastasalade lekker smeuïg.
Geen avocado-fan? Vervang dit dan gerust door blokjes gekookt ei. Is echt net zo lekker! Uiteraard kan je ook allebei toevoegen.

BLT pastasalade
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 300 gram penne
- 200 gram ijsbergsla fijngesneden
- 4 tomaten in blokjes gesneden, zonder vruchtvlees
- 1 avocado in blokjes gesneden
- 1 paprika in blokjes gesneden
- 1/2 rode ui in dunne halve ringen gesneden
- 7 gram basilicum grof gehakt
- 200 gram ontbijtspek
- zout naar smaak
- peper naar smaak
- 1 groentebouillonblokje
- 2 eetlepels olijfolie
Dressing:
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- 3,5 eetlepels mayonaise
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 2 theelepels gedroogde peterselie
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- zout naar smaak
- peper naar smaak
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Kook de pasta gaar samen met het bouillonblokje volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dressing en bak de spek in een droge koekenpan krokant.
- Giet de pasta af en spoel na met koud water en meng met 2 el olijfolie.
- Hak de spek in grove stukjes.
- Meng dan de pasta met de dressing, avocado, ijsbergsla, paprika, spek en tomaat. Breng eventueel extra op smaak met peper en/of zout. Bestrooi vlak voor serveren met de basilicum. Eet smakelijk! 😋
- Tip van Marie Louise: ook lekker is om nog pijnboompitten of croutons toe te voegen voor extra bite!
Voedingswaarden
👉 Ook fan van pastasalades? Dan vind je deze recepten vast ook lekker: probeer onze pastasalade met honing-mosterddressing, de frisse pastasalade met kip en pesto of maak de pastasalade met pesto en carpaccio.
Veelgestelde vragen over de BLT pastasalade
Ik gebruik het liefst penne of farfalle omdat die de dressing goed vasthouden. Fusilli of macaroni kan ook. Wil je het iets gezonder maken? Kies dan voor volkoren pasta, dat geeft net wat meer bite en vezels.
Ja absoluut! Wij eten hem vaak lauwwarm, vooral als het spek net gebakken is. Dan is de dressing namelijk nét iets romiger en voller van smaak. Zeker proberen dus!
Natuurlijk! Vervang het spek door krokant gebakken kikkererwten of gebruik een goede plantaardige spekvariant. De smaak blijft dan net zo lekker.
Handige tips om te weten
- Je kunt deze pastasalade prima een dag van te voren maken. Voeg dan wel pas vlak voor serveren de ijsbergsla en avocado toe. Zo blijft de sla lekker knapperig en wordt de avocado niet bruin.
- Is de salade de volgende dag iets te droog? Voeg dan een klein scheutje water of extra yoghurt toe om hem weer lekker smeuïg te maken.
- Wil je dit gerecht vegan bereiden? Gebruik plantaardige spek en een plantaardige yoghurt en mayonaise.
- Varieer gerust met extra ingrediënten: blokjes jonge kaas, feta, mozzarella, radijsjes of gebakken courgette zijn allemaal lekkere toevoegingen.
👉 Wil je meer zomerse maaltijden inspiratie? Bekijk dan eens ons artikel: Wat eten bij warm weer

Ik hoop dat jij thuis net zo gaat genieten van deze BLT pastasalade recept als wij regelmatig doen. Heb je een variatietip, die wij echt eens “moeten” proberen? Laat het ons weten via onze social media kanalen of op ons YouTube kanaal. Misschien zie je jouw versie binnenkort wel terug op de blog. 🤗