andijviestamppot met gebakken chorizo

andijviestamppot met gebakken chorizo

Andijviestamppot met gebakken chorizo. Deze avondmaaltijd staat binnen mum van tijd op tafel en is voor het hele gezin smullen geblazen.

andijviestamppot met gebakken chorizo

Gebakken chorizo

Wij kregen in een PR Foodybox weer een aantal heerlijke producten opgestuurd. Hierin zat ook een chorizo worst. Ik hoefde niet lang na te denken wat ik hiermee zou gaan maken. Wij zouden namelijk die avond andijviestamppot eten met rookworst, maar de rookworst verving ik voor chorizo.

De chorizo bak ik samen met rode ui, knoflook, tijm, oregano, chilivlokken, peper, zout een een beetje honing. Daarna voegde ik een beetje bloem toe en water, waardoor je een heerlijke saus/jus krijgt. 🤩

Ben jij net zoals ons ook dol op een andijviestamppot? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: andijviestamppot met kerrie en verse worst, andijviestamppot met sticky champignons of maak een keertje de andijviestamppot met pittig gebakken rookworst.

Recept andijviestamppot met gebakken chorizo

andijviestamppot met gebakken chorizo

Andijviestamppot met gebakken chorizo

Deze andijviestamppot met gebakken chorizo is zo ontzettend lekker, ik weet zeker dat de pan helemaal schoongelikt gaat worden.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands, Spaans
Trefwoord: andijvie, andijviestamppot, chorizo, gebakken chorizo, stamppot
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

ANDIJVIESTAMPPOT

  • 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
  • 250 gram andijvie ik gebruik zak fijne voorgesneden andijvie
  • 100 gram extra belegen kaas in blokjes gesneden
  • 200 mililiter melk
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 1/3 theelepel nootmuskaat
  • 25 gram roomboter

GEBAKKEN CHORIZO

  • 200 gram chorzio in stukjes gesneden (ik haal zelf het velletje van de worst)
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode ui in dunne halve ringen gesneden
  • 1 theelepel honing
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • snufje chilivlokken
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel bloem niet een te volle eetlepel gebruiken
  • 250 mililiter water

Instructies

BEGIN MET HET MAKEN VAN DE ANDIJVIESTAMPPOT

  • Kook de aardappelen gaar samen met een half groentebouillonblokje. Afhankelijk van hoe groot je stukjes aardappelen zijn duurt dit 10-15 minuten.
  • Giet de aardappelen af en stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. (voeg niet in 1 keer alle melk toe, soms heb je iets minder nodig) Meng de roomboter door de puree en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Spatel de andijvie en blokjes kaas door de puree en zet terug op het fornuis op laag vuur. (dan smelt de kaas lekker door de puree)

BAK ONDERTUSSEN DE CHORIZO

  • Zet een koekenpan op het vuur met een klein scheutje olie en bak op middelhoog vuur de chorizo met de uien, peper, zout en een snufje chilivlokken voor ongeveer 5 minuten. Voeg de tijm, oregano, knoflook en honing toe en bak kort mee. Voeg dan de bloem toe en bak tevens kort mee. Voeg dan het water toe en bak tot je een jus/saus dikte naar wens hebt. Dit duurt echt maar kort.
  • Serveer de andijviestamppot met de gebakken chorizo. Eet smakelijk!
  • TIP: kan je niet goed tegen lactose? Gebruik dan een plantaardige melk en boter.
  • TIP: in plaats van alleen water is het ook lekker om een scheutje rode of witte wijn toe te voegen.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Stamppot met chorizo

andijviestamppot met gebakken chorizo

Hopelijk ga jij net zo smullen van deze heerlijke andijviestamppot als wij thuis hebben gedaan. Ik heb gewoon blokjes Hollandse kaas toegevoegd maar je kunt eventueel ook blokjes Manchego toevoegen voor een meer “Spaanse andijviestamppot”. Dit past natuurlijk heel goed bij de chorizo.