1250gramiets kruimige aardappelengeschild en in stukjes gesneden
250gramandijvieik gebruik zak fijne voorgesneden andijvie
100gramextra belegen kaasin blokjes gesneden
200mililitermelk
flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
1/2groentebouillonblokje
1/3theelepelnootmuskaat
25gramroomboter
GEBAKKEN CHORIZO
200gramchorzioin stukjes gesneden (ik haal zelf het velletje van de worst)
2teentjesknoflookfijngehakt
1rode uiin dunne halve ringen gesneden
1theelepelhoning
flinkesnufversgemalen zwarte peper en zout
snufjechilivlokken
1theelepelgedroogde tijm
1theelepelgedroogde oregano
1eetlepelbloemniet een te volle eetlepel gebruiken
250mililiterwater
Instructions
BEGIN MET HET MAKEN VAN DE ANDIJVIESTAMPPOT
Kook de aardappelen gaar samen met een half groentebouillonblokje. Afhankelijk van hoe groot je stukjes aardappelen zijn duurt dit 10-15 minuten.
Giet de aardappelen af en stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. (voeg niet in 1 keer alle melk toe, soms heb je iets minder nodig) Meng de roomboter door de puree en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Spatel de andijvie en blokjes kaas door de puree en zet terug op het fornuis op laag vuur. (dan smelt de kaas lekker door de puree)
BAK ONDERTUSSEN DE CHORIZO
Zet een koekenpan op het vuur met een klein scheutje olie en bak op middelhoog vuur de chorizo met de uien, peper, zout en een snufje chilivlokken voor ongeveer 5 minuten. Voeg de tijm, oregano, knoflook en honing toe en bak kort mee. Voeg dan de bloem toe en bak tevens kort mee. Voeg dan het water toe en bak tot je een jus/saus dikte naar wens hebt. Dit duurt echt maar kort.
Serveer de andijviestamppot met de gebakken chorizo. Eet smakelijk!
TIP: kan je niet goed tegen lactose? Gebruik dan een plantaardige melk en boter.
TIP: in plaats van alleen water is het ook lekker om een scheutje rode of witte wijn toe te voegen.