6 lekkere en simpele Sinterklaas recepten

KokenKoken
6 lekkere en simpele Sinterklaas recepten
Deel met je vrienden:

Wil jij iets lekkers op tafel zetten met Sinterklaasavond? Kijk dan eens tussen deze 6 lekkere en vooral simpele Sinterklaas recepten. Nu hoef je natuurlijk niet per se te wachten tot Sinterklaasavond 🙂 Ik heb afgelopen week namelijk al de speculaas boterkoek gemaakt. Die was binnen een dag al helemaal opgepeuzeld. Hij vond dus gretig aftrek.

6 lekkere en simpele Sinterklaas recepten

Sinterklaas muffins met kruidnoten:

Deze muffins zijn heerlijk luchtig van structuur. Dit in combinatie met de krokante topping van kruidnoten en een flinke toef slagroom….mmmm….”hemels lekker”. Dit zijn overigens niet mijn woorden maar die van Beaudine. 

Sinterklaas muffins met kruidnoten

Sinterklaas muffins met kruidnoten

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Snack, Tussendoortje
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

  • 150 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gram Zelfrijzend Bakmeel
  • 3 eieren
  • 2 theelepels specuclaaskruiden
  • 100 gram kruidnoten
  • snufje zout
  • 50 milliliter melk

KROKANTE KRUIDNOTEN TOPPING

  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 50 gram roomboter in stukjes
  • 50 gram kruidnoten
  • 1/2 theelepel speculaaskruiden
  • 50 gram bloem
  • sinaaasappelrasp optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Maak eerst het kruimeldeeg: meng hiervoor alle ingrediënten met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Laat dit even in de koelkast apart staan.
  • Ga verder met het maken van de muffins: mix de roomboter met de lichtbruine basterdsuiker tot de boter luchtig is. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Mix vervolgens de melk, zout, speculaaskruiden en het zelfrijzend bakmeel erdoorheen. Spatel de kruidnoten door het beslag. Leg 8 muffinvormpjes in een muffinbakblik. Verdeel het beslag over de vormpjes. Verdeel daaroverheen de kruidnoten kruimel topping. Bak de muffins in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de muffins helemaal afkoelen.
  • TIP: serveer de Sinterklaas muffins met een flinke toef slagroom.
6 lekkere en simpele Sinterklaas recepten: Sinterklaas muffins met kruidnoten

Tiramisu met kruidnoten en mandarijn

Soms zijn de simpelste toetjes eigenlijk stiekem ook het lekkerst. Dat geldt ook voor deze tiramisu met kruidnoten en mandarijn. Je maakt dit heerlijke toetje in 15 minuten klaar. Ideaal toch!

kruidnoten tiramisu met mandarijn

Tiramisu met kruidnoten en mandarijn

Een heerlijk Sinterklaas toetje
4 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Nagerecht/Toetje
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 250 gram mascarpone
  • 125 milliliter slagroom
  • 1 stuk vanillestokje
  • 75 gram suiker
  • 7 stuks mandarijnen gepeld en in stukjes gesneden
  • 350 gram kruidnoten grof gehakt

Instructies

  • Klop de slagroom lobbig met 75 gram suiker. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de vanille eruit. Spatel de vanille door de mascarpone. Spatel voorzichtig de slagroom door de mascarpone.
  • Leg een laagje kruidnoten in een glaasje. Schep daarop een beetje van het mascarpone mengsel en verdeel daar overheen een paar stukjes mandarijn. Bouw dit in laagjes op.
6 lekkere en simpele Sinterklaas recepten: kruidnoten tiramisu met mandarijn

speculaas boterkoek

Deze speculaas boterkoek is misschien wel mijn persoonlijke favoriet. Ik ben echt gek op boterkoek maar dan wel van een smeuïge boterkoek. Nu doet iedereen alsof het super simpel is om zelf boterkoek te maken maar ik vind dat toch altijd wel tegenvallen. Deze boterkoek is mooi smeuïg van binnen, lekker kruidig van smaak en de bovenkant is heerlijk krokant.

Speculaas boterkoek met amandelschaafsel

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Nagerecht/Toetje, Snack, Tussendoortje
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 1 boterkoek

Ingrediënten

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram bloem
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 eetlepel speculaaskruiden flinke eetlepel gebruiken
  • 2 eieren
  • klein handje amandelschaafsel mag ook hele amandelen zijn

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 195 graden.
  • Mix de boter met de bloem, basterdsuiker, 1 ei en de speculaaskruiden. Kneed het even goed door. (het deeg blijft plakkerig) Wikkel het deeg in een stuk huishoudfolie en leg het voor 30 minuten in de koelkast. Ik sla deze stap tegenwoordig steeds vaker over. Het deeg is dan iets moeilijker in de vorm te krijgen maar ik heb niet altijd zin om te wachten 😉
  • Vet een springvorm in en bestuif deze met een beetje bloem. (je kan ook een lage ronde ovenschaal gebruiken) Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk dit goed aan.
  • Kluts het andere ei los en bestrijk de bovenkant van het deeg hiermee. Maak eventueel met een vork strepen in het deeg. Bestrooi met een handje geschaafde amandelen en bak in 25-30 minuten de boterkoek goudbruin. Laat de boterkoek afkoelen op een rekje voordat je de koek uit zijn vorm haalt.
Sinterklaas recepten: speculaas boterkoek

kruidnoten tiramisu met Licor 43 Orochata

Een toetje/dessert voor de volwassenen maar die wel simpel aan te passen is voor kinderen. Vervang de Licor 43 dan voor bijvoorbeeld chocomelk. Ik maak deze tiramisu graag met truffelkruidnoten maar je kan natuurlijk iedere kruidnoot gebruiken die jij lekker vindt. Heb je geen Licor 43 Orochata in huis? Je kan deze tiramisu ook met een andere zoetere likeur maken.

kruidnoten tiramisu met Licor 43 Orochata

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Nagerecht/Toetje
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 6 porties

Ingrediënten

  • 250 gram mascarpone
  • 250 milliliter slagroom
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 kopje espresso
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel specuclaaskruiden
  • 6 eetlepels Licor 43 Orochata
  • 300 gram truffel kruidnoten

Instructies

  • Roer de mascarpone los met een spatel. Klop de slagroom bijna stijf met 3 el suiker. Meng met een spatel de slagroom door de mascarpone samen met het kopje espresso, 6 el Licor 43 Orochata, 1/2 tl kaneel en een 1/2 tl speculaaskruiden.
  • Bouw de glaasjes op door wat truffel kruidnoten erin te doen, (houd 75 gram apart) daarop wat van het Licor 43 Orochata mengsel en dit bouw je in laagjes op. Mocht je het niet meteen gaan eten, zet het dan nu in de koelkast. Verkruimel vlak voor serveren de overige kruidnoten en bestrooi dit over de glaasjes.
kruidnoten tiramisu

brosse en krokante speculaas brokken

Zelf speculaas brokken maken is super simpel en lekkerder dan menig kant en klare variant. Voor mijn zelfgemaakte speculaasbrokken heb ik een mix gebruikt van de speculaaskruiden van Jonnie Boer en die van Verstegen. De speculaaskruiden van Jonnie Boer zijn niet goedkoop maar zijn wel heel erg smaakvol. Ze zijn echter alleen wel zo smaakvol, dat ik ze toch gemengd heb met een iets neutralere smaak.

speculaasbrokken

4.25 van 4 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Nagerecht/Toetje, Snack, Tussendoortje
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 2 speculaasbrokken

Ingrediënten

  • 250 gram Zelfrijzend Bakmeel
  • 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • snuf zout
  • 30 gram amandelschaafsel
  • 175 gram bruine basterdsuiker
  • 50 milliliter Melk
  • 4 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 ei geklutst

Instructies

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel in een kom en meng vervolgens met 4 el speculaaskruiden, snuf zout en 175 gr bruine basterdsuiker. Maak een kuiltje en giet hierin de melk en scheur de roomboter in stukjes. Kneed beetje bij beetje bloem erdoorheen en dan net zolang tot je een soepel deeg hebt. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden inclusief de bakplaat.
  • Bestuif een vel bakpapier met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 1 cm dikte (ik maakte er 2 plakken van). Kluts het ei met een 1 el melk en bestrijk de speculaasbrokken hiermee in. Leg een bakpapier op de hete bakplaat en leg hierop de speculaasbrokken. Bestrooi met het amandelschaafsel en bak in 30-40 minuten goudbruin en krokant. Breek de speculaas in brokken als hij helemaal is afgekoeld.
speculaasbrokken krokant en bros

kruidnotenrotsjes met caramel

Deze kruidnotenrotsjes kan je eventueel ook maken met het strooigoed wat je over hebt. Ik gebruik zelf graag melkchocolade maar uiteraard kan je ook witte chocolade of pure chocolade gebruiken.

kruidnotenrotsjes met fudge

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Snack, Tussendoortje
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 150 gram kruidnoten
  • 100 gram fudge in kleine stukjes gesneden
  • 200 gram melkchocolade

Instructies

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de chocolade au bain marie. Roer door de gesmolten chocolade de kruidnoten en de fudge. Schep met een eetlepel hoopjes op het bakpapier. Zet de bakplaat in de koelkast voor 30 minuten en klaar is kees!
kruidnotenrotsjes

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.