Hummus, hoemoes, hummous, humus of humous, hoe schrijf je het nu precies? De juiste manier van schrijven is Hummus, maar wat is hummus nu precies? Hummus is een puree op basis van kikkererwten en tahin, waar je diverse kruiden en specerijen aan kan toevoegen voor een andere smaakbeleving. Hummus wordt ook altijd flink overgoten met een een goede kwaliteit olijfolie. Oorspronkelijk is hummus afkomstig uit de Levant, als onderdeel van de Libanese keuken. Het is een enorm populair gerecht in het hele Midden-Oosten en tegenwoordig wint het ook steeds meer terrein op Nederlandse bodem.
Zelf hummus maken
In de supermarkt zie je steeds meer soorten hummus verschijnen van diverse merken en de tijd dat wij Nederlanders alleen maar kaas en worst willen snacken is (gelukkig) allang voorbij. Wij aten al regelmatig hummus maar sinds wij de hummus gegeten hebben bij SNCKBR in Amsterdam vonden wij de hummus uit de supermarkt niet zo heel erg lekker meer. Het werd dus hoog tijd om zelf hummus te gaan maken. Wat wij vooral aan de hummus van SNCKBR erg lekker vonden was dat deze een stuk grover van structuur was. Tevens kreeg je echt een smaakexplosie in je mond door het gebruik van diverse kruiden en specerijen. Na thuis wat geëxperimenteerd te hebben is het recept wat ik vandaag met jullie deel de versie geworden die regelmatig bij ons op tafel geserveerd wordt. Ik durf wel te zeggen dat hij zeker net zo lekker is als bij SNCKBR….misschien zelfs nog wel lekkerder!
Recept Hummus
Ingrediënten
- 800 gram kikkererwten
- olijfolie extra vierge
- 1 citroen het sap
- 2 teentjes knoflook grof gesneden
- 1 eetlepel tahin
- 3 theelepels paprikapoeder
- 1,5 theelepel kerrie masala
- 1,5 theelepel komijnpoeder
- handje verse peterselie fijngehakt
- handje verse koriander fijngehakt
- gemalen zeezout
- gemalen zwarte peper
- 2 theelepels harissa
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
Instructies
- Giet de kikkererwten af in een kom (je hebt namelijk nog een gedeelte van het vocht nodig)
- Prak de helft van de kikkererwten grof met een vork en doe de andere helft van de kikkererwten in een keukenmachine
- Voeg bij de kikkererwten in de keukenmachine de Griekse yoghurt, citroensap, knoflook, tahin, paprikapoeder, kerrie masala, komijnpoeder, harissa, 3 el kikkererwten vocht en 3/4 van de peterselie en koriander
- Pureer de kikkererwten tot je een redelijk smeuïge substantie verkregen hebt
- Breng het op smaak met zwarte peper en zeezout. Eventueel met nog andere specerijen die je gebruikt heb om de hummus te maken
- Roer de geprakte kikkererwten erdoor en verspreid de hummus op een groot bord, schaal of houten plank
- Maak met de bolle kant van een lepel draaiende bewegingen zodat er gleuven in de hummus ontstaan
- Giet flink wat olijfolie extra vierge in over de hummus en dan vooral in de gleuven die je zojuist gemaakt heb
- Bestrooi met flink wat paprikapoeder en de overgebleven koriander en peterselie
Zelfgemaakte Hummus met verse kruiden
Ik wil laten zien dat ook mannen een handje kunnen helpen in keuken, dus heb ik het recept door Jan Willem laten klaarmaken. Mannen kunnen de stap van het prakken van de kikkererwten overslaan en gewoon alles in de keukenmachine maken. Hoe makkelijk wil je het hebben! Je krijgt dan natuurlijk wel een minder grove hummus, iets wat ik persoonlijk minder lekker vind.