Bij ons thuis is dit witlof salade recept met appel en spek echt een blijvertje. Hij is fris, romig en knapperig tegelijk – met zoute spekjes, zoete appel en pecannoten. De yoghurt-honingdressing maakt het wat ons betreft helemaal af.
Ik maak deze salade vaak op warme dagen of als bijgerecht bij het avondeten. Wat ik ook erg fijn vind aan dit gerecht is dat het al in een kwartiertje op tafel staat. 👌

👉 Wij zijn sowieso dol op frisse salades in de zomer. Probeer bijvoorbeeld eens onze krokante kip salade met hot honey dressing of deze gegrilde kip salade met mango salsa. Allebei superlekker en goed vullend.
Zo maak ik de salade met witlof, appel en spek
In de video hieronder laat ik je stap voor stap zien je deze salade maakt. Het is een makkelijk recept met nét even wat meer smaak dan een standaard witlofsalade. Wil je gelijk aan de slag? Onder de video vind je het volledige recept inclusief alle ingrediënten.


Witlof salade met appel, spek en pecannoten
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 500 gram witlof
- 1 appel in kleine blokjes gesneden
- 100 gram gerookte spekblokjes
- 75 gram pecannoten
- verse peterselie optioneel
Dressing
- 2,5 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1,5 theelepel grove mosterd
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel gedroogde dragon
- 1/2 citroen sap nodig
- peper en zout naar smaak
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Snijd de onderkant van de witlof en verwijder de harde kern. Snijd in dunne reepjes.
- Meng in een schaal de witlof en appel.
- Bak de spekjes krokant in een droge pan. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Rooster de pecannoten kort in een droge koekenpan. Hak ze daarna grof.
- Meng in een kom de mayonaise, yoghurt, mosterd, honing, citroensap, peper en dragon tot een romige dressing.
- Meng de dressing door de witlof. Voeg vlak voor het serveren de spek en pecannoten toe voor extra crunch.
- Bestrooi eventueel de salade met fijngehakte peterselie. Omdat wij van een beetje pit houden, voeg ik ook nog een snuf chilivlokken toe.
- 💡 Tip van Marie Louise: Geen dragon in huis? Gebruik gerust peterselie of bieslook.
Voedingswaarden
Veelgestelde vragen over deze salade
Zeker weten. Rauw blijft witlof lekker knapperig. Wel even de harde kern verwijderen, die is wat bitter.
Meng de witlof met wat citroensap of een zure dressing. En maak de salade het liefst vlak voor het eten klaar.
Krokant gebakken champignons of zongedroogde tomaatjes geven ook een lekkere hartige smaak. Tegenwoordig zijn er ook vegetarische spekjes verkrijgbaar.
Kun je deze witlof salade bewaren?
Eerlijk? Wij vinden van niet. Witlof verkleurt snel en de salade wordt al snel wat drassig. Ook de spekjes en noten verliezen hun lekkere crunch. Heb je toch wat over, bewaar dan alleen de salade zónder spek en noten, maximaal 1 dag in de koelkast. Maar vers is echt het allerlekkerst.
👉 Wil je als eerste onze nieuwste recepten en het weekmenu ontvangen? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal en krijg direct inspiratie op je telefoon!
Lekker variëren met smaken
Wat wij zo vinden aan dit witlof salade recept is dat je de salade makkelijk kunt aanpassen aan wat je in huis hebt. Geen pecannoten? Gebruik gerust walnoten of hazelnoten. Ook lekker: een frisse twist met partjes mandarijn of sinaasappel in plaats van appel. Zo maak je elke keer weer jouw eigen versie van dit zomergerecht.
Wist je dat je met witlof ook heerlijk kunt koken? Wij eten ook graag deze lasagne met witlof en bechamelsaus. Echt comfortfood uit de oven!

Je hoeft witlof echt niet saai te vinden… zolang er maar spek en pecannoten bij zitten 😉 Wil je vaker zulke makkelijke en lekkere recepten? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal en blijf op de hoogte van al onze video’s. En vond je de video leuk? Geef dan vooral een duimpje omhoog! 😊