Winterse stoof met bockbier. Een heerlijke kruidige stoof die je opwarmt en op en top laat genieten van winterse smaken.
Wij eten deze stoof soms met rijst maar soms ook met patat met uiteraard een flinke klodder mayonaise. Ook erg lekker is om een gevuld stokbrood met stoofvlees te maken heerlijk met extra veel geraspte kaas.
Dus probeer een beetje stoofvlees over te houden. Of maak gewoon dubbele portie…op komt het zeker!
Als jij net zoals ons graag stoofvlees eet, probeer dan ook eens de volgende recepten: stoofvlees met chipotle peper in adobo saus, Chinees stoofvlees met 5-spice of maak eens een keertje het patatje stoofvlees met een beetje pit klaar.
Winterse stoof
Als je ons langer volgt dan zal het je vast en zeker niet ontgaan zijn dat wij ontzettend van stoofschotels houden. Dit keer is Jan Willem aan de slag gegaan met een super lekkere winterse stoof.
Hij heeft ervoor gekozen om warme smaken te gebruiken zoals komijn, piment en tijm. Uiteraard kan in deze stoof ook een beetje pit niet ontbreken dus er gaat ook nog sambal badjak in.
Verder gaat er in de stoof winterpeen, champignons, ui, knoflook, runderbouillon(blokje), peper, zout en een flesje bockbier.
TIP: gebruik vooral een bier wat jijzelf lekker vindt in een stoof. Wel zouden wij adviseren voor deze stoof om een donker bier te gebruiken die zowel kruidig als zoet is.
Recept winterse stoof met bockbier
Winterse stoof met bockbier
Equipment
- 1 stoofpan
Ingrediënten
- 1 kilo riblappen, runderwangen of sukadelappen in stukjes gesneden
- 400 gram gerookte spekreepjes
- 2 uien grof gesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 stuks winterpeen in blokjes gesneden (niet te klein)
- 250 gram kastanjechampignons gehalveerd
- 1 eetlepel sambal badjak
- 1,5 runderbouillonblokje
- 2 eetlepels bloem
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 2 theelepels komijnzaad flinke theelepels gebruiken
- 3 theelepels gemalen piment
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 flesje bockbier
- 2 stuks laurierblad
- 50 gram roomboter of plantaardige boter als je lactose vrij wilt
- scheut zonnebloemolie
Instructies
- Bestrooi het vlees met een flinke eetlepel bloem, flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout.
- Verhit een heel klein scheutje olie in een stoofpan en bak de spekjes knapperig. Haal de spekjes uit de pan en bak in het overgebleven vet het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees dan uit de pan. (Jan Willem gebruikt geen boter maar ik voeg zelf altijd de 50 gram boter toe wanneer ik het vlees ga aanbakken…je kunt zelf kiezen of je de boter wilt gebruiken of niet)
- Bak dan vervolgens in het overgebleven vet de uien met de wortel, champignons, sambal badjak, komijnzaad, gemalen piment, tijm en de knoflook voor een klein minuutje.
- Voeg het vlees, de gebakken spekjes en 1,5 verkruimeld bouillonblokje toe samen met het bockbier. Roer alles even goed door. Giet eventueel een klein scheutje water toe. Het vlees moet namelijk net niet onder het vocht staan. Leg de laurierblaadjes erbij.
- Leg de deksel op de pan (piep klein beetje open laten) en laat het vlees minimaal 5 uur sudderen. Laat daarna zeker nog een half uur zonder deksel op de pan pruttelen. (zet het vuur eventueel iets hoger) Hierdoor kan de saus een beetje indikken. Breng eventueel extra op smaak met peper en of zout. Haal voor serveren de laurierblaadjes uit de stoof.
- TIP: mocht je de saus niet dik genoeg vinden? Voeg dan een maïzena papje toe. Meng hiervoor 1 of 2 theelepels maïzena met een klein scheutje water en roer dit door de stoof. Is je stoof teveel ingedikt? Voeg dan een scheutje water toe.
- Serveer lekker met frietjes, aardappelpuree, rijst, gebakken groenten, sperziebonen, roerbakgroenten of een salade. Eet smakelijk!
Welk soort vlees gebruiken voor de stoof
Jan Willem had voor deze stoof runderwangen gebruikt. Voel je echter vrij om ander rundvlees te gebruiken. Zo kan je sukadelappen of riblappen gebruiken. Magere runderlappen kan ook maar wij houden in een stoof wel van een beetje vetter vlees.
De ergste grote stukken vet snijden wij altijd echter wel van het vlees. Ik en de kids houden niet van “geflieber” in ons mond.
Stoofvlees tip zodat je geen taai vlees krijgt
- Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is. Als je koud vlees gaat aanbraden, dan trekt het vlees samen en zal je vlees taai blijven.
- Bak het vlees kort op heet vuur in olie en/of roomboter.
- Bak alleen de buitenkant goudbruin en haal het vlees dan meteen uit de pan.
- Laat het vlees zeker in het begin niet koken. Het vlees moet echt eerst de kans krijgen om langzaam te garen.
- Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet tevens ook op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op.
- Heel belangrijk, voeg zuren aan je vlees toe. Bijvoorbeeld (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in het vlees wordt afgebroken, waardoor het vlees mals wordt
Onthoudt…. stoven is geen haastklus! Het lekkerste is als je vlees echt minimaal 5 uur lekker de tijd krijgt om te stoven. Ik stoof rundvlees gerust 6 tot 8 uur.
Hopelijk zal je stoofvlees nu nooit meer taai zijn!
Winterse stoof met bockbier
Yum! hopelijk ga je net zo smullen van deze stoof als wij altijd doen. Het lastigste van deze stoof is de heerlijke geuren die je ruikt en dan niet kunnen eten omdat het nog niet klaar is 🙂
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken