Trefwoord: bockbier, runderwangen, rundvlees stoof, stoof, stoof met bier, stoof met bockbier, winterse stoof
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 6 uuruur
Totale tijd: 6 uuruur15 minutenminuten
Servings: 4personen
Scherm blijft aan zolang je kookt.
Equipment
1 stoofpan
Wat heb je nodig (ingrediënten)
1kiloriblappen, runderwangen of sukadelappenin stukjes gesneden
400gramgerookte spekreepjes
2uiengrof gesnipperd
4teentjesknoflookfijngehakt
2stukswinterpeenin blokjes gesneden (niet te klein)
250gramkastanjechampignonsgehalveerd
1eetlepelsambal badjak
1,5runderbouillonblokje
2eetlepelsbloem
1eetlepelgedroogde tijm
2theelepelskomijnzaadflinke theelepels gebruiken
3theelepelsgemalen piment
flinkesnuf versgemalen zwarte peper en zout
1flesjebockbier
2stukslaurierblad
50gramroomboterof plantaardige boter als je lactose vrij wilt
scheutzonnebloemolie
Zo maak je het (bereidingswijze)
Bestrooi het vlees met een flinke eetlepel bloem, flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout.
Verhit een heel klein scheutje olie in een stoofpan en bak de spekjes knapperig. Haal de spekjes uit de pan en bak in het overgebleven vet het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees dan uit de pan. (Jan Willem gebruikt geen boter maar ik voeg zelf altijd de 50 gram boter toe wanneer ik het vlees ga aanbakken...je kunt zelf kiezen of je de boter wilt gebruiken of niet)
Bak dan vervolgens in het overgebleven vet de uien met de wortel, champignons, sambal badjak, komijnzaad, gemalen piment, tijm en de knoflook voor een klein minuutje.
Voeg het vlees, de gebakken spekjes en 1,5 verkruimeld bouillonblokje toe samen met het bockbier. Roer alles even goed door. Giet eventueel een klein scheutje water toe. Het vlees moet namelijk net niet onder het vocht staan. Leg de laurierblaadjes erbij.
Leg de deksel op de pan (piep klein beetje open laten) en laat het vlees minimaal 5 uur sudderen. Laat daarna zeker nog een half uur zonder deksel op de pan pruttelen. (zet het vuur eventueel iets hoger) Hierdoor kan de saus een beetje indikken. Breng eventueel extra op smaak met peper en of zout. Haal voor serveren de laurierblaadjes uit de stoof.
TIP: mocht je de saus niet dik genoeg vinden? Voeg dan een maïzena papje toe. Meng hiervoor 1 of 2 theelepels maïzena met een klein scheutje water en roer dit door de stoof. Is je stoof teveel ingedikt? Voeg dan een scheutje water toe.
Serveer lekker met frietjes, aardappelpuree, rijst, gebakken groenten, sperziebonen, roerbakgroenten of een salade. Eet smakelijk!