Welke Sherry wijnen zijn er? Alles over Sherry.

Welke Sherry wijnen zijn er? Alles over Sherry.

Welke Sherry wijnen zijn er? In dit artikel ga ik wat dieper in op de Sherry wijnen zelf. Sherry wijnen hebben in Nederland een beetje ouwbollig imago en dit is in onze ogen echt onterecht. Het is namelijk een heel bijzondere product. Als je kijkt naar hoeveel verschillende Sherry wijnen er zijn en daarna beseft dat er maar 3 witte druivensoorten zijn die er gebruikt worden bij de productie van Sherry wijnen, is dat in mijn ogen echt heel bijzonder.

Het proces om Sherry wijnen te maken is dus heel bijzonder. Of je de drank dan graag drinkt of niet, het verdient zeker geen ouwbollig imago. Dat is ook de reden waarom ik jullie de komende tijd meer zal vertellen over Sherry wijnen. Nog niet zo lang gelden heb ik een diploma basis cursus sherry wijnen gehaald.

Hoeveel soorten Sherry wijnen zijn er?

Er zijn heel veel verschillende soorten Sherry wijnen en al deze wijnen hebben een eigen kleur en eigen karakter. Bijzonder detail is dat al deze varianten uit drie witte druivensoorten komen. Het verschil in kleur en smaak komt puur door een andere manier van produceren. Er zijn 10 basis benamingen voor verschillende Sherry wijnen. Deze 10 Sherry wijnen kan je weer onderverdelen in 3 groepen. Wanneer je regelmatig Sherry wijnen maar ook andere dranken drinkt, zal je een aantal benamingen wel herkennen. Dit komt doordat de Sherry vaten erg geliefd zijn om bijvoorbeeld rum, cognac en whisky in te laten rijpen.

Dit zijn de 3 Sherry wijn groepen:

 • 1 Vinos Generosos
 • 2 Vinos Dulces Naturales
 • 3 Vinos generosos de licor

Naast deze drie groepen heb je ook nog twee andere benamingen en dat zijn V.O.S en V.O.R.S. Dit zijn niet echt andere Sherry wijnen maar deze benaming zegt iets over de leeftijd van de wijnen. Hierover later meer.

Dit is de gist laag op sherry flor genoemd

Vinos Generosos : droge Sherry wijnen

Vinos Generrosos zijn de droge Sherry wijnen. Onder de Vinos Generosos vallen:

 • Manzanilla
 • Fino
 • Amontillado
 • Oloroso
 • Palo Cortado

Deze Sherry wijnen worden meestal gemaakt van de Palomino druif. De droge Sherry wijnen bevatten niet meer dan 5 gram suiker per liter. Bij het maken van deze wijnen heeft de wijnmaker de keus om bij het fermenteren van de wijn dit te laten gebeuren tussen de 15,5 en tot boven de 17 procent alcohol. Zolang je onder de 17 procent blijft ontstaat er tijdens de rijping een laagje gist op de wijn. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet verkleurd en dit geeft een andere smaak. Zodra de wijnmaker de keuze maakt om het alcohol percentage boven de 17 procent te brengen, dan zal deze gist laag verdwijnen. Hierdoor ontstaat er een oxidatie proces en de wijn zal dan verkleuren.

Soorten Sherry wijnen vinos generosos familie over de kook
vinos generosos sherry

Vinos Dulces Naturales

Dit is een bijzondere categorie wijnen. Het verschil van deze wijnen met de andere wijnen zit hem gelijk aan het begin van proces. Wanneer de druiven rijp zijn, worden ze normaal geperst waarna het druivensap op vat kan voor de vergisting. Bij deze categorie is dat wat anders. Zodra de druiven rijp zijn worden ze geplukt en daarna in de zon te drogen gelegd. Dit zorgt ervoor dat de druiven veranderen in heerlijk zoete rozijnen. Om deze zoetheid te behouden wordt een gedeelte vergist en de rest aangevuld met wijn-alcohol. Daarna worden de wijnen gerijpt in een oxidatieve omgeving wat leidt tot een diepe mahonie kleur en een onderscheidende dikte. Onder de Vinos Dulces Naturales vallen:

 • Pedro Ximenez
 • Moscatel 
Vinos Dulces Naturales Sherry

Vinos generosos de licor

Dit zijn Sherry wijnen die het meest toegankelijk zijn. Geblend tot wat zoetere en iets minder droge Sherry wijnen als die van de vinos generosos. Deze wijnen hebben verschillende gehalte suikers maar in iedere geval meer dan 5 gram per liter. De vinos Generosos komen in drie verschillende varianten met elk een andere smaak en kleur. Deze drie zijn de:

 • Pale Cream
 • Medium
 • Cream
Vinos generosos de licor

V.O.S en V.O.R.S mooi wat leeftijd doet

Zoals we bij veel andere dranken zien is ook bij Sherry wijnen de leeftijd belangrijk. V.O.S. en V.O.R.S zegt namelijk niet zoveel over de soort maar meer over de leeftijd. V.O.S staat voor very old sherry en deze duiding wordt gegeven aan de wijnen van 20 jaar en ouder. V.O.R.S staat voor very old rare sherry en deze duiding wordt gegeven aan Sherry wijnen van minimaal 30 jaar oud. Dit is heel kort door de bocht waar deze “Sherry soorten” voor staan. Ik zal in een ander artikel deze categorie verder gaan uitleggen.

Afbeeldingen komen van het instituut voor Sherry wijnen