Welke keukenmessen zijn handig om te hebben

Welke keukenmessen zijn handig om te hebben

Welke keukenmessen zijn handig om te hebben? Wanneer je van koken houdt zijn een aantal messen wel belangrijk om te hebben. Welke messen heb je daarvoor nu écht nodig in de keuken. Ik schrijf dit artikel vanuit persoonlijk oogpunt. Ik geef je dus een overzicht van de 5 messen die ikzelf het meest gebruik in de keuken.

Tevens geef ik ook iets meer uitleg over het onderhoud van je keukenmessen.

keukenmessen

Welke messen zijn handig om te hebben

Vleesmes

Een vleesmes wordt ook vaak een trancheermes genoemd. Dit mes is ideaal om vlees (duh) mee te snijden. Door het smalle en lange lemmet van een vleesmes kan je het vlees heel goed in één keer snijden. Hierdoor trek je het vlees niet kapot en blijft het vlees ook niet aan je mes plakken. De meeste vleesmessen zijn zo rond de 20 centimeter lang.

vleesmes

Universeel mes

Uiteraard mag dit mes niet ontbreken in dit overzicht. De naam verklapt het natuurlijk ook wel een beetje. Een universeel mes kan je voor verschillende doeleinde gebruiken. Je kunt met dit mes groente snijden, kruiden hakken maar ook kun je er prima vlees mee snijden. Het lemmet van een universeel mes is gemiddeld 13 centimeter lang. Het mes heeft een groot snijoppervlak en een smal lemmet.

universeel mes

Schilmes

Een veelgebruikt keukenmes is natuurlijk het schilmes. De lengte van dit keukenmes ligt tussen de 5 en 8 centimeter. Een schilmes is vlijmscherp! Wanneer je een schilmes wilt om aardappels te kunnen schillen heb je een schilmes nodig met een rechte vorm. Schilmesje die een gebogen vorm hebben zijn meer geschikt voor het schillen van groente en fruit met veel rondingen. De gebogen mesjes worden vaak ook wel tourneermesjes genoemd.

schilmes

Broodmes

Het broodmes of ook wel kartelmes genoemd wordt vooral gebruikt voor het snijden van brood, taart en cake. Doordat de druk tijdens het snijden zich concentreert op de kartels wordt het product niet naar beneden gedrukt. Een kartelmes is vaak redelijk lang met een gemiddelde lengte van 20 tot 30 centimeter. Hoe langer het kartelmes is hoe minder bewegingen er nodig zijn om het product te snijden hoe mooier het product in vorm blijft.

broodmes

Koksmes

Het meest bekende mes in de keuken is waarschijnlijk wel het koksmes. Een koksmes is namelijk echt een alleskunner net zoals het universele mes. Het verschil is dat een koksmes groter is. De messen zijn verkrijgbaar van ongeveer 15 cm oplopend tot 35 centimeter. Een koksmes kan gebruikt worden voor zowel het snijden van groente, verse kruiden, vlees of vis. Een koksmes heeft een stevig en niet flexibel lemmet. Vaak hebben koksmessen ook een iets hoger lemmet waardoor je gemakkelijk met je wijsvinger op het lemmet kan steunen tijdens het snijden. Hierdoor heb je veel controle over je mes.

koksmes

Hoe kan je het beste je keukenmessen schoonmaken

Het beste is om je keukenmessen gewoon ouderwets met de hand schoon te maken. Dus niet in de vaatwasser!!! Gebruik hiervoor een milde zeep en een zachte spons. (gebruik nooit een schuurspons!) Droog het mes vervolgens voorzichtig maar wel goed droog met een theedoek.

Sommige leveranciers vermelden dat hun messen vaatwasbestendig zijn. Echter kunnen vaatwastabletten wel degelijk sneller de kwaliteit van je mes achteruit laten gaan dan wanneer je je mes met de hand afwast. Ook kan door de hitte van de vaatwasser het hout van je handvat beschadigen.

Opbergen van je keukenmessen

Misschien super voor de hand liggend maar bewaar je keukenmessen liever niet los in de keukenla. Wanneer je messen los in een keukenla liggen loop je het risico dat je mes in aanraking komt met andere (harde )voorwerpen. Hierdoor beschadigd het snijblad en daardoor zal je mes veel minder scherp worden.

Ook voor jezelf is het niet handig en eigenlijk misschien nog gevaarlijk ook. De kans dat je jezelf snijdt tijdens het zoeken en pakken van het mes wat je wilt gebruiken is behoorlijk groot.

Veel mensen bewaren hun messen in een messenblok op het aanrecht. Dit is heel handig qua gebruik en het staat heel gaaf maar het is eigenlijk wel minder goed voor je keukenmessen. Dit komt omdat ze de snede kunnen beschadigen bij het in- of uitnemen van de mes(sen).

Maar hoe kan je dan het beste je keukenmes bewaren? Je kunt je messen bijvoorbeeld bewaren in een speciaal messenblok die in een keukenlade past. Beter is het echter om je messen te bewaren aan een messenmagneet. Door je keukenmessen te bewaren op een messenmagneet verklein je enorm de kans op het beschadigen van je mes.

Dit messenset hebben wij mogen ontvangen van Laguiole Style de Vie Wij zijn er nog steeds echt super blij mee.