voordelen koken slowcooker + recept

voordelen koken slowcooker + recept

Voordelen koken slowcooker + recept. Wat zijn nu precies de voordelen van koken in een slowcooker? Wij zijn aan de slag gegaan en hebben tevens een heerlijk recept voor je. Namelijk een zoet-pittige kip stoof.

Koken in een slowcooker

Koken met een slowcooker wordt tegenwoordig steeds vaker gedaan. Wij krijgen al geruime tijd de vraag of onze stoofrecepten ook in een slowcooker gemaakt konden worden. JA! Dat kan! Maar dat kon ik alleen beantwoorden omdat ik dit wist van andere slowcooker gebruikers.

Zelf hadden wij namelijk geen slowcooker thuis. Daardoor kon ik helaas niet uit eigen ervaring aangeven wat de slowcooker tijden waren.

Toen wij van Cookinglife een slowcooker mochten testen waren wij dan ook erg blij. Wij hebben de Expressions Duo Sous Vide & Slowcooker EP4000 mogen testen en deze kost 149,- euro.

Ik zeg ook echt wij…want het naast een slowcooker heeft ons apparaat ook een sous-vide functie. Jan Willem wilde al heel lang meer gaan experimenteren met het sous vide “koken”. Binnenkort zal je daar meer over gaan lezen op Familie over de Kook.

Voordelen koken in een slowcooker

Met zijn langzame kookmethode biedt de slowcooker voor veel mensen voordelen ten opzichte van traditionele kookmethoden. Van gemak en tijdbesparing tot smaakvolle gerechten, het gebruik van een slowcooker is echt een toevoeging aan je keukenapparatuur.

Gemakkelijke voorbereiding

Eén van de grootste voordelen van een slowcooker is het gemak van voorbereiding. Je hoeft namelijk geen meesterkok te zijn om heerlijke maaltijden te bereiden. Doe eenvoudigweg alle ingrediënten in de slowcooker, stel de gewenste temperatuur en kooktijd in, en laat de slowcooker zijn werk doen.

Het vereist minimale inspanning en zorgt voor stressvrij koken, vooral voor mensen met een drukke levensstijl.

Tijdsbesparing

Met een slowcooker bespaar je kostbare tijd. Terwijl jij je bezighoudt met andere (belangrijke 😉 )taken, bereidt de slowcooker je maaltijd.

Dit betekent dat je zelfs ‘s ochtends alle ingrediënten kunt klaarmaken, de slowcooker kunt instellen en bij thuiskomst een heerlijke, huisgemaakte maaltijd op je wacht. Vaak hoef je alleen dan nog eventjes rijst of pasta te koken.

Het is daarom een ideale oplossing voor fulltime werkende mensen en drukke gezinnen die graag gezond willen eten zonder daarvoor uren in de keuken te hoeven doorbrengen.

De meeste slowcookers hebben drie standen. Namelijk Low, High en Keep Warm.

Ik maak inmiddels graag stoofrecepten in de slowcooker en ik houd ongeveer de volgende tijden aan. (let op! Dit kan per slowcooker wel iets verschillend zijn) Gemiddeld genomen is het advies op Low: 2 uur per 500 gram en High 1 uur per 500 gram.

Nu vind ik dit iets te kort door de bocht want rundvlees heeft echt een langere bereiding nodig dan kip. Ik houd zelf meer onderstaande tijden aan.

Kippendijen/kipfilet: 4 uur op low

Varkensvlees: 6 uur op low

Rundvlees: 8-9 uur op low

Hele kip: 8 uur op low

Heerlijke smaak en textuur

De slowcooker staat bekend om zijn vermogen om smaakvolle gerechten te bereiden. Door het langzame kookproces worden de smaken van de ingrediënten intenser en vermengen ze zich ook optimaal. Vlees wordt boterzacht en groenten behouden hun textuur en voedingswaarde.

Persoonlijk vind ik het altijd wel lekkerder om het vlees eerst eventjes kort aan te bakken in de pan in een beetje olie en/ of roomboter. In een slowcooker kan je namelijk niet aanbraden en dit geeft altijd net iets meer smaak aan je gerecht. Dit is uiteraard een persoonlijke keuze.

Energiezuinig en veilig in gebruik

Slowcookers gebruiken minder elektriciteit vanwege de langere kooktijd op lagere temperaturen. Bovendien zijn slowcookers veilig in gebruik. Ze hebben een laag risico op brandgevaar en de meeste modellen hebben een automatische uitschakelfunctie, zodat je je geen zorgen hoeft te maken als je het huis verlaat terwijl de slowcooker aanstaat.

voordelen koken in een slowcooker

Handige tips beginnende slowcooker gebruiker

Het is toch altijd een beetje spannend als je net gaat koken in een nieuw apparaat dan wat je gewend bent. Bij een slowcooker gelden wel een aantal regels die anders zijn dan bij het koken op het fornuis.

Haal niet de deksel van je slowcooker

Haal niet iedere keer de deksel van je slowcooker om te proeven of om eventjes te kijken hoe het ervoor staat. Wanneer je de deksel namelijk eraf haalt ontsnapt er warmte en omdat je al “kookt” op lagere temperatuur duurt het daardoor alleen maar langer. Een keertje kan echter echt geen kwaad maar beperk dit dus wel!

Minder vocht nodig

Wanneer je een gerecht gaat bereiden in een slowcooker heb je minder vocht nodig dan wanneer je op het fornuis een gerecht bereid. Dit vond ik persoonlijk het lastigste om uit te zoeken en nog steeds ben ik soms wel zoekende hoor over de hoeveelheden.

Je kan echter beter iets minder vocht toe voegen dat teveel. Heb je toch teveel vocht dan kan je dit natuurlijk altijd nadien nog even indikken met een maïzena papje.

Wanneer je een stoofgerecht op het fornuis bereidt moet het vlees altijd net onder staan. Bij een slowcooker is dit niet nodig. Dit houd ik dus ongeveer aan. Het is echt een kwestie van experimenteren en ervaren 🙂 Al doende leer je!

Recept kip stoof in kokosmelk en ketjap

Je had natuurlijk ook een lekker recept van mij tegoed gemaakt in de slowcooker 🙂 Dus tadaaaaa! Hierbij een heerlijke kip stoof in kokosmelk.

Ik serveer bij deze stoof graag luchtige en kruidige rijst. Qua groente kan je sperzieboontjes, sugar snaps of roerbakgroente erbij serveren. Ook lekker is komkommer in zuur erbij.

Javaanse kip

Zoet-pittige kip stoof uit de slowcooker

Geniet van een malse stoof met kip uit de slowcooker
3.88 van 8 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatisch, Nederlands
Trefwoord: kip stoof, slowcooker
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 10 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 slowcooker

Ingrediënten

  • 750 gram kippendijen in stukken gesneden
  • 2 uien in dunne halve ringen
  • 4 teentjes knoflook geraspt
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 trostomaat in stukjes gesneden
  • 1 theelepel trassi
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepel loaspoeder
  • 1,5 eetlepel bruine suiker of honing
  • 1/2 theelepel five spice poeder
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels ketjap asin of eventueel sojasaus
  • 125 milliliter kokosmelk
  • 1/2 limoen sap nodig
  • 1 stengel sereh
  • 3 laurierblaadje

Instructies

  • Leg op de bodem van de slowcooker de uien. Leg de kippendijen met alle ingrediënten erop (behalve de laurierblaadjes en sereh)
  • Giet de kokosmelk erbij, roer alles even door. Leg de laurierblaadjes erop en de stengel sereh. (kneus eerst de sereh door door hem doormidden te buigen, zo krijgt je stoof nog meer smaak)
  • Zet de slowcooker op low en laat 4 uur staan.
  • TIP: heb je geen slowcooker dan kan je ook het gerecht op het fornuis maken. Voeg dan eventueel nog een scheut water toe naast de kokosmelk. De bereidingstijd is dan uiteraard wel korter.
  • TIP: je kunt voor de bereiding in de slowcooker de kip en uien ook eerst even kort aanbakken in een pan.
  • TIP: soms verlies kip meer vocht dan een andere keer. Is je saus toch te waterig geworden, dan kan je een maizenapapje toevoegen om de saus te laten indikken.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken