Recept tomatensoep van geroosterde tomaten met kip. Door je tomaten met uien, knoflook en diverse kruiden eerst te roosteren, krijgt je soep een rijke en volle smaak.
tomatensoep van geroosterde tomaten
Eén van onze favoriete soorten soep is sowieso tomatensoep. Een tomatensoep hoeft ook echt niet saai te zijn en je kan er enorm veel mee variëren. Het idee qua kruiden voor deze soep is ontstaan door het recept van mijn broodje Italiaanse kip.
Ik ben daar verder op gaan experimenteren en één van die experimenten is dus deze soep geworden.
Op Familie over de Kook staat al een recept voor geroosterde tomatensoep maar dit is echt een compleet andere soep. Omdat ik persoonlijk van een dikkere soep houd, meng ik soms op het laatst nog een maïzena papje door de soep.
Hierdoor krijgt de soep een beetje de dikte van een Chinese tomatensoep. Gebruik dan wel iets minder vermicelli dan het recept aangeeft, anders word je soep te dik.
Recept tomatensoep van geroosterde tomaten en kip
tomatensoep van geroosterde tomaten met kip
Ingrediënten
- 10 trostomaten in partjes gesneden
- 5 teentjes knoflook grof gehakt
- 2 rode uien in partjes gesneden
- 2 stuks kipfilet
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- snufje chilivlokken of pul biber
- scheut extra vierge olijfolie
- 2 groentebouillonblokjes
- 1,5 liter warm water
- 1 eetlepel suiker
- 2 of 3 eetlepels ketjap manis
- 100 gram vermicelli
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng op een bakplaat de tomaten, uien, knoflook, balsamico azijn, oregano, peper, zout, chilivlokken en leg hierbij de kip. (draai de kip even door het mengsel, zodat de kip ook gekruid is) Rooster alles 30 minuten in de oven.
- Verwarm ondertussen een pan met 1,5 liter water en 2 groentebouillonblokjes. Haal de kip van de bakplaat en leg de kip op een snijplank. Voeg het tomatenmengsel inclusief vocht toe aan de bouillon en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Snijd de kip in stukjes en voeg aan de soep toe samen met 75 gram vermicelli, 1 el suiker en 2 of 3 el ketjap manis. Breng de soep aan de kook en laat eventjes 5 minuten zachtjes koken.
- Als je van een iets dikkere soep houdt, meng dan 2 of 3 tl maïzena met een scheutje koud water en roer dit door de soep heen.
- TIP: wil je meer groenten, kook dan een zakje soepgroenten mee.
Welke tomaten gebruiken
In het recept gebruik ik trostomaten maar je kan natuurlijk iedere tomatensoort gebruiken die jij lekker vindt. Zorg er wel voor dat de tomaten goed rijp zijn.
Dit komt de smaak namelijk zeker ten goede. Ook erg lekker is om verschillende soorten tomaten te gebruiken.
Wil je meer groenten in deze soep, dan kan je natuurlijk altijd een zak(je) verse soepgroenten toevoegen en deze kort laten meekoken.
tomatensoep van geroosterde tomaten
Deze tomatensoep van geroosterde tomaten is stiekem op zijn lekkerst als hij een dagje heeft kunnen staan. Beaudine is zo gek op soep, dat ze nog 2 dagen ervan gegeten hebt. Zodra haar school uit was, stuurde ze al een berichtje of ik de soep alvast kon opwarmen.
Erg lekker om bij deze tomatensoep te eten (überhaupt bij soep) is deze kruidenboter met citrus en knoflook. Ik maak tegenwoordig weer vaak zelf brood maar uiteraard kan je ook gewoon stokbrood of geroosterd brood erbij serveren.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken